MENDERES’İN KAYNAĞI’NDAN………… RAİF ÖZTÜRK

DİNAR’IN ŞAİR VE YAZARLARI

Rahmet ve minnetle andıklarımız
 

4. ŞAİR MUSA KARAGÖZ (D.1929- Ö.1989)

Merhum Şair Musa Karagöz Cumhuriyetin ilanının ilk yıllarında 1926’da Dinar İlçesinin Karakuyu Köyü’nde dünyaya geldi. Musa Karagöz, hazır cevap; olayları şiirlerle yorumlayan, hikmetli sözleri olan bir halk şairi. Okula hiç gitmedi. Kendi kendini yetiştirerek okuma yazma öğrendi. Aydın, ufku açık, hazır cevap, nüktedan ve feraset sahibi bir kişiliği olduğu söylenmektedir.

Okul yüzü görmeyen şairi tanıyanlar O’nun “ hayata halk sezgisi denilen bir ferasetle” baktığını söylüyorlar. Şiirleri genelde dini ve hikmetlidir. Her biri halk sezgisinin ürünüdür. Şiirlerini genelde doğaçlama söylemiştir. Aynı zamanda şiirlerini besteleyerek saz eşliğinde okumuştur...

Dini konulara çok meraklıydı. Bu konuda kendisini iyi yetiştirmişti. Dini konu açıldığında ilim ve irfanını gösterir, hocalarla bile sohbet eder, onları yanlışları konusunda eleştirirdi.

Olaylara Yunus’un sevgi ve hoşgörü anlayışı ile bakılmasını isterdi. Çok defa sohbetlerde tahsili olmayan bir insandan beklemeyecek hikmetli sözler söyler, kendisini dinletirdi.

Küçük yaştan beri şiire ilgi duyan Karagöz aynı zamanda çok iyi saz çalardı. Şiirlerinde Yunus Emre duygu ve düşüncesi hâkim olan şairin, çok sayıda şiiri bulunmaktadır. Ne yazık ki şiirlerini kitap haline getirip, yayınlama fırsatı bulamamıştır. Yaşar Sağlam ve Raif Öztürk’ün hazırladığı, Dinar belediyesi Kültür Yayınlarından çıkan “Dinar Şairleri” kitabında şairin bir kısım şiirleri yer almıştır. 1989 yılında 63 yaşında iken Dinar’da vefat etti ve Dinar As Mezarlıkta toprağa verildi.. Kendisini rahmetle anıyor, ruhunun şad, mekânının cennet olmasını diliyorum.