MENDERES’İN KAYNAĞINDAN---- RAİF ÖZTÜRK

rahmet ve minnetle andıklarımız dinar’ın şair ve yazarları

1.ŞAİR VE YAZAR HÜSEYİN EFENDİ(DİNARî) (D (?)- 1876):[1]

Hakkında çok geniş bilgiye sahip değiliz. Ancak ciddi bir medrese öğrenimi gördüğünü ve uzun yıllar Burdur’da medresede müderrislik yaptığını biliyoruz. Burdur’da Dinarlı Hüseyin Hoca diye tanınmasından dolayı, şiirlerinde Dinarî mahlasını kullanan şair Hüseyin Bey’in Burdur’da çok sevildiği, aydın kültürlü bir kişi olduğunu da tahmin ediyoruz.

Çok sayıda eser sahibi olan Şair Dinarî, 1876 tarihinde Burdur’da vefat etmiş ve Burdur’da toprağa verilmiştir. Kendisini rahmetle anıyoruz. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

2.ŞAİR SANDIKLILI FİKRİ (1844-1904)[2]

  1. Sandıklı İlçesindendir. Osmanlının son zamanında uzun yıllar Osmanlı ordusunda subay olarak görev yapmıştır. Çeşitli savaşlara katılmış, bir aydındır. Güçlü bir şairdir. Savaştan sonra bir süre; önce İstanbul’da, sonra memleketi Sandıklı’da yaşamıştır. Bu ara Nakşibendî tarikatı ile yakından ilgilenmiş, ancak Sandıklı’da istediği huzuru bulamamış, Dinar’a gelmiş yerleşmiştir. Dinar’ı seven şair, ilgi görmüş, Dinar’da uzun yıllar öğretmenlik yapmıştır. Dinar’da Sandıklılı Fikri Hoca diye isim yapmıştır.“Divan” isimli eserini de Dinar’da yazmıştır. Dinar’da vefat etmiştir. Rahmetle anıyoruz. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

Saygılarımla…

 

[1] AFYONKARAHİSARLI ŞAİRLER, YAZARLAR VE HATTATLAR, İrfan Ünver Nasrattınoğlu-İpek Matbaası,1971

[2] AFYONKARAHİSARLI ŞAİRLER, YAZARLAR VE HATTATLAR, İrfan Ünver Nasrattınoğlu-İpek Matbaası,1971