Nice 5 yıllara

DİNAR ŞAİR, YAZARLAR VE KÜLTÜR DERNEĞİNİN 5 YIL ÖNCESİ

 

NİCE 5 YILLARA

DİNAR ŞAİR, YAZARLAR VE KÜLTÜR DERNEĞİNİN 5 YIL ÖNCESİ

2014 OCAK AYI Denizli caddesindeki Rasim’in kahvesinde Raif Öztürk, Yaşar Sağlam, Dede Cihan, Ayhan Kalkan, Mehmet Özcan, Ayhan Karakuş, Cengiz Tekekaya ve Abdurrahman Ertürk isimli kişilerin yapılan telefon trafiği sonunda kahvede 2 masanın birleştirilerek yapılan toplantı da kurulacak bir derneğin adı ve amacı hakkında bilgi veren yılların öğretmeni, Dinar(Mehmet Çavuş) lisesi ve Halk Eğitimi müdürlüğü görevlerinden sonra emekli olan eğitimci Yaşar Sağlam’ın kısa konuşmasından sonra çeşitli fikirler verildi.Toplantı sonrası “ Dinar Yazarlar-Şairler Kültür Derneği “ adıyla kurucular olarak derneği kurduk ve görev taksimi yaparak başkanlığa Öğretmen-Şair,Yazar Raif Öztürk’ü seçtik. İlk toplantıda evraklarımızı hazırlayarak 17 Ocak 2014 günü İlçemiz Kaymakamlığı, dernekler bürosuna verdik.

Derneğimiz resmiyete kavuşunca halka dönük ilk tanıtım toplantımızı 14 Nisan 2014 gecesi Park Âlâ Konferans salonunda tanıtım gecesi” yaparak faaliyete başladı. Şiir Dinletisinin yanı sıra, Türk Halk Müziği ve Türk Sanat müziğinin de icra edildiği gecede duygulu anlar yaşandı.

Dernek kurucular kurulundan Raif Öztürk, kurucular kurulu adına bir açıklama yaparak derneğin kuruluşu ve amaçları hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi:

“Dinar için düşü, hayali, sevdası olan arkadaşlarla böyle bir derneğin eksikliğini hep hissediyorduk. Bu yılın başında “Dinar Yazarlar, Şairler Kültür Derneği” adıyla bir kültür ve sanat derneği kurmaya karar verdik.

Dinar zengin bir şiir iklimine sahiptir. 1954’lü yıllarda Şair ve Yazar Sayın Nedret Gürcan Dinar’da Türkiye’nin ilk şiir dergisi olan “Şairler Yaprağı”nı çıkarıyor ve Dinar’ı ülke genelinde tanıtıyor. O günden günümüze bu iklimde pek çok şair ve yazar yetişti. Onlardan bugün ebediyete intikal etmiş olan Dinarlı Âşık Ali Taş’ı, Âşık Ali Güneş’i, Saffet Uysal’ı, Mustafa Menderes Çağlaşan’ı, İsmet Adıyaman’ı ve Musa Karagöz’ü rahmetle anıyoruz. Dedi.

Yeni kurulmuş bir dernek ve 8 kişinin arasında toplanan gelirle derneği yaşatmak için çalışmaya başladık. Kurucu başkanımız park alada ki konuşmasında İlçe Kaymakamımıza, Belediye Başkanı ile geceye katkı sağlayan Dinar Marsiyas Musiki Derneği yönetim ve üyelerine, salonu tahsis eden Park Âlâ müstecirlerine teşekkür etti.Kuruluş aşamasında bize kapısını ve çay ocağını açan kahveci Rasim’e Derneğimiz adına teşekkür etti.

Sunucu Dede Cihan’ın takdimleri ile sahne alan; Şair Rıfat Yiğit, Şair Abdurrahman Ertürk, şair Mustafa Özçay, şair Mehmet Özcan, şair Önder Keskin, Şair Olcayto Yiğit, Aşık Hüseyin Çolak, şair Refik Kaplan, şair Raif Öztürk, Şair Dede Cihan ve Halk Şairi Süleyman Uysal’ın okuduğu şiirlerle heyecanlı ve duygulu anlar yaşandı. Dışarıdan gelen telgraflı kutlamaların okunması ve yüksek bir katılımla yapılan gece de İlçe Kaymakamımız Sayın Avni Kula ile Belediye Başkanımız Sayın Saffet Acar birer teşekkür konuşması yaparak dernek kurucularını kutladılar ve derneğin bu tür güzel faaliyetlerinin destekçisi olacaklarını ifade ettiler. Marsyas Musiki Derneği Başkanı Sayın Mehmet Öztürk ile Park Âlâ işlenmecisi Esnaf ve Sanatkârlar Derneği başkanı Sayın Veysel Topçu’ya teşekkür çiçeklerinin sunumu ile gece sona erdi.5 Yıl önce basında da böyle haberlerimiz çıkmıştı.

5 YILDA 40 YAZAR VE 80 BİN KİTAP

2 YILDIR AFYON KİTAP FUARINDA 2000 KİTAP ÜCRETSİZ DAĞITTIK

Derneğimiz kurucu 8 şair ve yazar üyeden kısa zamanda ilgi görerek 40 üyeye ulaştı. Elbette ki yıllık 10 lira aidatı olan bir derneğin gücü ne olabilir. Amacı olan üyelerinin eserlerini okuyucularına ne derecede ulaştırabilir?

Derneğimizin üyeleri içinde her partiden her siyasi görüşten kişiler vardır. Ama hiçbir zaman derneğimizde siyaset konuşulup siyaset yapılmaz.

Kaymakamımız daima yanımızda oldu. Seçilmiş Belediye başkanımız da bize en büyük destek veren olmuştu çünkü kendisi eğitim ve öğretime önem veren bir kişiydi. Kitaplarımız o bastırdı. Kitaplarımızda BELEDİYE KÜLTÜR YAYINLARI yazılıydı. PARAYLA SATILMAZ yazısı da ilgi çekiyordu. Biz zaten bir menfaat beklemiyorduk hepimiz kitabımızı hazırlayıp okurlara ulaşmasını istiyorduk. Şahsen benim hazırladığım birkaç kitap büyük ilgi görmüş ve kısa zamanda tükenmişti. Dinar ve dışarıdan yoğun isteklerle karşılandık. Dinar şiirleri, Coğrafyası, Tarihi, Geleneği göreneği, Dinara iz bırakanlarını daha nicelerini (Şimdi o kitap sevmeyen kitapları eleştirenler acaba bu eserler yayınlanmasaydı bu bilgileri öğrenebilecekler miydi? Gelecek nesil bu bilgileri görecek miydi? Bize Saffetin adamı, filanın yandaşı diyenler yazarların bir kitabını bastırıp dağıtsın ben şahsen onun adamı olayım zararı yok. Okumanın öğrenmenin önemini bilmeyenler her şeyi söylüyor.

Biz beş kişi kendi imkânlarımızla Afyon fuarına gittik ve her birimiz 200 kitap toplam 1000 kitap dağıtıp Dinarın adını yine duyurduk.

Henüz koltuğuna yeni oturmuş bir belediye başkanımız var. Yazarlar ondanda derneklerine ilgi bekliyor. Destek verir ise onun adı duyurulacak. Belki bizim kitapları okuyacaklar ama kitapları okuyucuya kazandıran onu bastıran olacaktır. Eğer sahip çıkarak destek verilmezse, biz yine yazacağız, araştıracağız baskıya hazırlayıp beklemeye başlayacağız. Kulakları çınlasın Mehmet Tekin üstadım bana 1974 de Her Yönüyle İlçemiz Dinar kitabımı zorluklarla bastırıp çıkardığımda bana sormuştu “Yeni çalışmalarını bekliyoruz Ayhan Bey” dedi. Ben de ”zor hocam bunu zor bastırdım yazacaklarımı nasıl bastıracağım” demiştim. Kendisi bana ”Sen araştır yaz hazırla bir köşeye koy bir gün bir sahip çıkan olur” demişti. Nitekim yıllar sonra kültüre, eğitime bir sahip çıkan Saffet Acar oldu da Dinar edebiyatına 80 yeni eser ve 80 Bin kitap kazandırdı.

Onun için üstadım Mehmet Tekinin sözlerine güveniyorum ve gelen ve gelecek Belediye başkanımızın desteğini bekleyerek şimdiden 4 eser daha baskı için sıraya girdi.

Bu yaz içinde bir yazar arkadaşımın da yazdığı notlarını bilgisayara geçerek hazırlayacağım ve yeni bir çalışmam olan “Hayat SU Gibi Akıyor”u bitirmeye uğraşacağım.

19Nisan 2019

Ayhan KALKAN