Milli Eğitim çok başarılı!.

Geçen hafta sonu okullar yarıyıl tatiline girdi ve öğrencilerimiz karnelerini aldılar..

Haberlerde çıkan fotoğraflarda gördüm; öğrenciler arsında Milli Eğitim Müdürünün mutlu gülümseyişini..

Bir kısım öğrencinin bir elinde karne diğer elinde teşekkür belgesi..

Bir kısım öğrencide ise karne beraberinde ellerinde takdir belgesi..

Ne mutlu..

Öğrencilerin yarısı teşekkür almış diğer yarısı da takdir..

Milli Eğitimin büyük başarısı..

Madalyonu ters çevrelim..

Bakınız;

Eğitim sistemi içerisinde bir öğrencinin başarısı, sadece öğrencinin bireysel çabasıyla olmaz..

Birbiriyle ilişkili birçok faktörün ortak etkisi sonucu oluşur. Sınavında başarılı olan öğrencilerin, başarılarının altında yatan nedenler, genellikle; öğrenciye ait özellikler, aile ve öğretmene ait faktörler, okulun sahip olduğu imkanlar ile öğretim programın uygulanması gibi değişik etkenlerden oluşmaktadır..

Başarıya giden yolda öğrencilerin başta, motivasyon düzeylerinin yüksek olması, zamanlarını etkili kullanmaları, verimli ders çalışma alışkanlıklarına sahip olmaları gerekir. Sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda öğrenciler; hedeflerindeki en iyi düzeye ulaşmanın, alacakları iyi bir eğitim ile sahip olacakları bilincini taşırlar..

Öte yandan, sorumluluk bilinci yüksek ebeveynlerin, çocuklarının başarılarına sundukları önemli desteği de söylemek gerekir..

Başarılı öğrencilerin aileleri, çocuk yetiştirmede genellikle demokratik anne baba tutumunu benimsiyor. Ayrıca, ailelerin çocuklarının ev ödevlerini ve derslerini takip etmeleri, okul ve öğretmen ile olan sağlıklı ve etkili iletişimi, destekleyici ve teşvik edici davranışlarının tümü öğrencilerin başarısı üzerinde etkili oluyor..

İlin ekonomik alanlarda vasat potansiyele sahip oluşu, bu nedenlerden dolayı bir istihdam krizi yaşaması, aileler açısından, eğitime yüklenen olumlu algının en önemli nedeni oluyor.. Ebeveynler, eğitim başarısını çocuklarını ve kendilerini bu dezavantajlı durumdan çıkartacak önemli bir faktör olarak görüyor..

Diğer taraftan, öğrencilerin başarılı olmasında en önemli etken öğretmen faktörüdür. Öğretmenlerin, öğrenciler ile kurduğu sıcak ilişki, sınıf içerisinde yaratmış oldukları olumlu atmosfer ve sınıf yönetiminde sergiledikleri demokratik tutum öğrenmeyi kolaylaştırıldığı gibi başarıyı da arttırıyor..

Öğretmenlerin özveri ile mesleklerini icra etmeleri, müfredatı takip ederek öğrencileri bilgilendirmeleri, ev ziyaretleri ve bireysel görüşmeler ile ebeveynle iletişime geçerek, öğrencinin performansı hakkında bilgi vermeleri öğretmenden beklenir..

Öğrencilerin başarısını etkileyen değişkenlerden bir diğeri ise okuldur. Öğrenci mevcudunun normal olduğu sınıflarda, dinleme, anlama, okuma, yazma ve aktarma süreçlerinin toplamı olan öğrenme performansını, öğrencilerin üst seviyeye çıkardığı bilinmektedir..

Ayrıca, okulun fiziksel şartlarının uygunluğu, öğrencilerin başarış için önemli bir motivasyon kaynağıdır. Eğitim-öğretim kurumunun fiziksel altyapısından kasıt; genellikle okulun yeri, büyüklüğü, aydınlatması, ısısı, gürültüye maruz kalıp kalmadığı ile sahip olduğu teknik donanım ve oyun alanları, spor salonu gibi imkânlara sahipliğidir. Afyon genelinde öğretim kurumların çoğu bu özelliklere sahiptir..

Sadede geliyorum:

Afyon il Milli Eğitim Müdürü, ilçe Milli Eğitim Müdürleri, okul müdürleri ve idarecilerin, ilimiz eğitim kalitesinin arttırılması ve eğitim ortamının iyileştirmesine yönelik izledikleri politikalarda başarılı olmadıkları aşikardır..

Ki, geçen dönem eğitim sıralamasında Türkiye il genelinde 60. sırada olmamız bunun göstergesidir..

Liyakatın esas alınmadığı sendika ağırlığı ile atamaların yapıldığı kurumlardan başarı beklenemez..

**

Milli Eğitim idarecilerinin vatandaştan teşekkür ve takdir alabilmesi için çok performans göstermesi gerekiyor..

Afyonkarahisar’ın son iki yılda elde ettiği büyük kazanımlar sayesinde ne kadar çok sevinç ve gurur yaşıyorsak aynı başarıyı Milli Eğitim’den de, beklemekteyiz..

**

Hayırlı günler, sağlıcakla kalın..