MEMLEKET SEVDALI ŞAİRİMİZ  OSMAN ATİLLA

                                                                                      Müjdat KAYAYERLİ,21. Dönem MHP Afyon Milletvekili
       
      “Çoğunuz beni Ankaralarda sanır,Afyon da bir dam çökse yüreğim parçalanır.” Sözüyle bizlere önder olan, Bir Afyon ve memleket sevdalısı olan şair Osman Atilla,  38. Yılında kabri başında saat 10.00 da, adının verildiği ilköğretim okulunda da saat 11.00 de anılacak. Şairimiz, milletvekilimiz OSMAN ATİLLA ya Allah’tan rahmet dilerim.
       Milli edebiyatımızın bilinç,zevk ve anlayışını kavramış bir şair olan Osman Atilla, AYNI DUYGULARI HİSSETTİĞİMİZ  “…KONUŞUR DİLİ Afyon’un, düşmana yol vermez beli afyon’un, ..hiç tekin değil ili Afyon’un… Göz göz suları var,doğup batıyor: Toprağında bunca aslan yatıyor, koç yiğitler elde silah tutuyor.Zafere çıkıyor yolu Afyon’un.”    diyerek  Toprağında bunca aslan yattığını terennüm ettiği    düşüncesi ile insanlarımıza istikamet veren  folklor araştırmacısı ve basın şeref kartı sahibi olan 1965-69 yıllarında milletvekilliği yapan  önder bir şahsiyettir.
        Milli folklor alanında yurtiçi ve yurtdışında ün yapan şair O. Atilla memleketin güzellikleri,aşk,tabiat,kahramanlık ve insanlık hakkındaki şiirleriyle gündeme gelmiştir.halk şiirinde şekilcilikten basmakalıp sözlerden uzak olup, tekrarlanan ifadelerden de kaçınarak kendine has üslup kullanır.
        Osman Atilla, o devirde tam bir yenilikçidir, uzağı görür,yetiştiği yerin hakkını şiirlerine yansıtır,değişimden yanadır, statükocu değildir.Ahmet Kutsi Tecer ve Behçet Kemal Çağlar la da fikir alışverişinde bulunan üslup ve yöntem konusunda yeteneğini geliştiren Osman Atilla,üretken ve çalışkandır.Afyon’u düşünen adamdır. Milletimizin acı ve dertlerini, sorunlarını kendi derdi bilerek şiirlerinde işleyen,adeta çözüm arayan bir şairdir.O, hürriyet düşkünüdür,nitekim Hürriyet şiirinde: “ Dal dal konar,bahçe bahçe uçarım,yerde yürüsem de kanat benimdir.Yolları kapatır,yine açarım, Ölmek elin olsun, Hayat benimdir.”  der.
        Şiirlerinin kaynağı Anadolu olan Osman Atilla şiirlerinde canlı bir üslup kullanır:  “Ey insan! Başlayan her şey bitecek. Kutlu arabalar geçecek yoldan,Haydi atla,haydi dizginleri çek,şahlanmış at olsun altında zaman. "  diyerek    hayatın bizim hayatımız olduğunu vurgular.her okuyanın anlayabileceği türden kullandığı diliyle Anadolu’nun tabii güzelliklerini,kahramanlık ve mertlik konuları da şiirlerinde görülür.Süslü püslü ifadelerden çok, okuyucu ile direkt temasa geçen sade,herkesin anlayabileceği ifadelerle şiir yazar,özellikle de her nereye seyahat etmişse orası hakkında edindiği bilgileri şiirlerine  tema yapar.Okuyucu ile direkt temasa geçen,sade, herkesin anlayabileceği ifadelere yer verir.Bir şiirinde Yunus Emre’den bahseder: “Yunus benim hemşerim, sandıklı Çay Köyü’nde! Sakarya boyu derim. Anarım beş öğünde.” 
          Toplumdaki sosyal huzursuzlukları, memleketimizdeki fukaralığı ve cahilliği, yurt çapında gittiği şehirlerde gördüklerini,insan karakterlerini ve tabiat güzelliklerini şiirlerinde görmek mümkündür.İnsanların yalnızlaşmamasını,Anadolu insanının çaresiz olmayacağını,milletleşme sürecini,köyünden kasaba ve şehirlere göç eden insanların doğduğu topraklara duyduğu özlemi şiirlerinde konu eder,dile getirir.İnsanları hoş görmek gerektiğini bizlere şöyle hatırlatır: “ Hoş görmek lazım insanları, Bir kez geliyoruz dünyaya,Bazan atlıdır,bazen yaya,hoş görmek lazım insanları..”
         Ömrünü verdiklerine de:” Belasına göğüs gerdiklerim vay, vay benim ömrümü verdiklerim vay…” diye dert yanar.Bursa’yı,Konya’yı,Akşehir’i,Balıkesir’i,İzmir’i,samsun’u,Ankara’yı ayrıca Balkanları ve Romanya’yı anlatan şiirleri  de vardır Osman Atilla’nın.Balkanlar şiirinde bunu görmek mümkündür:
Balkanlar karanlığında bir çoban,Yere bakıp düşünüyor otları, Nerelerden geldiği bilinmez duman,Göstermez oluyor eşgin atları..    Seni aramaya geldim buraya, İkinci sevgilim Dobruca gülü !  Başım dönüyor araya araya,  başaklarda gizli sarı kahkülü…
         Osman Atilla,şiirlerinde ahenk unsurlarına yer vermiş, toplumdaki  vefasızlığı şiirlerine dokumuş,davranış ve sözleriyle kahreden düşüncelere,ihanet edenlere karşı sözünü budaktan sakınmamış ve toplum psikolojisine yardımcı olacak,insanları mutluluğa eriştirecek şiirler yazmıştır:
“ Hayat endişesi içimizdeki, Bilinmez kadrimiz mevcut zamanca,Keşke bir ölebilsek kahramanca,Anlaşılsa,belli olsa bizdeki..    Ne hayatı  , ne ölümü denedim; Çavuş Saim Boran,Siz Er Abdullah, Yüzbaşı Aldoğan,Üsteğmen Nedim, Dönmüş gözünüzde başlıyor sabah…”
          Bir fotoğrafhane için:  “  İnsan ölür dünyada,hatırda isim kalır.Gölge kaybolup gider,duvarda resim kalır.”  dizelerini kullanır.    
          Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk’ ü de KOCATEPE şiirinde ifade eden  Osman Atilla şöyle der:
“ Seni Kocatepe’de bulduk Atam   ,Kocatepelere çıkardın bizi,  Gösterdiğin yolda kurduk Atam, Yolundan  ırak etme cümlemizi.”
“ dağlar altımızda at oldu bizim, Sen dedin: “ Uyan Türk “ Açıldı Gözüm, Sakarya suyunda yununca yüzüm, Bilindi Türklüğün kıymeti Atam,  her Türk olan ‘ Atam’ derde tutuşur,işitir emrini,derdi yatışır, Kafi bu teselli ona yetişir, sana layık olmak niyeti Atam.” 
            Şiir kitaplarındaki şiirleriyle aramızda yaşayan Osman Atilla’ ya yeniden Allah’tan  Rahmet diler,saygılar sunarım…