Iftar sofraları, ısraf sofraları olmasın

Ramazan ayı rahmet bereket ve magfiret ayıdır. Yoksulların halinden en iyi oruç tutanlar anlar. Günümüzde iftar sofraları gereğinden fazla abartılmakta, kimi yerlerde gösteriş ve şova dönüşmektedir. Iftar sofralarımız israf sofralarına dönüştürmeyelim. Ramazan ayında ekmek ve pidenin sıcak tüketilmek istenilmesi ve açlığın etkisinin hissedildiği iftara yakın saatlerde yapılan alışverişlerde ihtiyaçtan fazla alınması günde 3 milyondan fazla ekmek ve pidenin çöpe gitmesine neden oluyor."Akşama kadar 13-14 saat oruç tutacağız ama akşam iftar sofrasına oturduğumuz zaman Allah'ın haram kıldığı bir yöne, yani israfa kaçarsak o zaman bu oruçların bize bir katkısı ve getirisi olmaz. Özellikle ramazan ayında buna çok dikkat edilmesi lazım. İsraf, orucun sevabını biraz giderir. Çünkü ahlaki güzelliğe katkı sağlıyor oruç, sevabını yükseltiyor insanın. Dolayısıyla sadece israf değil, israf ve benzeri gayri ahlaki davranışlarımızı ramazan ayı içinde terk etmezsek ve yaparsak o zaman tabii oruç ibadetinin sevabı da azalmış olur. Bu konuda herkesin hassas olması gerekiyor. Iftar çadırları gösteri çadırları olmamalı. Ramazan eğlenceleri dansöz şovlarına dönüşmemeli, sabahlara kadar bar ve kahvelerde Kumar partilerine dönüşmemeli.

" Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'de;"Ey iman edenler!.. Sizden evvelki (ümmet)lere yazıldığı gibi, sizin üzerinize de oruç yazıldı (farz kılındı). Ta ki, korunasınız." (Bakara, 2/183) buyurulmuştur. Oruç Allah'ın rızasını kazanmak için nefsine hakim olmayı öğretir insana.Bir hadisi şerif ise oruçtan şöyle bahseder: "Oruç bir kalkandır. Oruçlu kötü (kem) söz söylemesin. Kendisiyle itişmek ve dalaşmak isteyene iki defa "Ben oruçluyum"desin ve uymasın. Ruhum yed-i kudretinde olan Allah Teâlâ (c.c)'ya yemin ederim ki; oruçlu ağzın (açlık) kokusu, Allah indinde misk kokusundan daha temizdir. Cenab-ı Hak buyurmuştur ki: 'Oruçlu kimse benim rızam için yemesini, içmesini ve cinsi arzularını bırakmıştır. Oruç doğrudan doğruya bana edilen (riya karışmayan) bir ibadettir. Onun sayısız sevabını da, doğrudan doğruya ben veririm.' Halbuki başka ibadetlerin hepsi on misliyle ödenmektedir." (Sahih-i Buharî Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercümesi, VI, 248, Hadis no: 897).

Israftan uzak bir Ramazan ayı geçirmemiz dileğiyle ramazan ayımız milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bolluklar bereketler israfa dönüşmesin.

Şair Ebuzer ÖZKAN