FESTİVALİN ARDINDAN

DİNAR 8. ULUSLARARSI MARSYAS KÜLTÜR, SANAT VE MÜZİK FESTİVALİ’NİN ARDINDAN DEĞERLENDİRME

Dinar Belediyesi’nin Afyon Kocatepe Üniversitesi Konservatuar Müdürlüğü ile müşterek olarak düzenlediği ve bu yıl 18-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdikleri “Dinar Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali” kültür, sanat, bilim ve müzik adına unutulmaz izler, güzellikler ve anılar bırakarak bitti.

Bu yıl 8.si düzenlenen bu festival,  gerçek manada bir kültür, sanat, müzik ve bilgi, şöleni olduğunu ispatlamanın ötesinde organizasyon bakımından da; kültür, sanat ve bilim çevrelerince övgü ve takdiri hak edecek başarıdaydı.

18 Mayıs günü açılış programı rahmetle başlayan ve kapanış programına kadar rahmetin devam ettiği Dinar, Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali’nin içeriği de bilim, kültür, sanat ve müzik adına katılımcıların gönül dünyalarına rahmet güzelliğinde huzur ve haz veren zenginliğe sahipti.

Çok değişik mekânlarda gerçekleşmesine ve hava muhalefetine rağmen katılım geçen yıllara göre çok daha fazlaydı. Ben bunu, güzel duygu ve düşüncelere ve elbette gönül tellerimizi titreten müzik melodilerine yağmurun bereketinin katkısı olarak düşünüyorum.

Festivalin içeriği hakkında çok şey söylemeye gerek yok. Dolu dolu müzik, dolu dolu sanat, dolu dolu bilgi ve kültür ağırlıklı Sempozyum ve Panel programlarının her bir ayrı güzellikteydi. Yağmur sebebiyle Belediye önüne kurulan, Festival Sahnesi ve Festival Stantlarının hiç kullanılmadığı bu yılki Festival; ağırlıklı olarak İyaş, Meslek Yüksek Okulu, Park Âlâ Salonları ile Suçıkan doğal ortamında gerçekleştirildi.

Çok değişik ve renkli müzik programlarına, bilgi şöleni olan sempozyumlara ve sergilere katılıp da memnun kalmayan her hangi bir katılımcının olduğunu tahmin etmiyorum. Bu yüzden de festivalin halk nezdinde artık yer bulduğuna inanıyorum.

 Festival boyunca Dinarlı sanatseverlerin izleme fırsatı bulduğu Sesten Renge Resim Sergisi, Seramiğin Sesi Sergisi, Dinar’da Zaman ve Mekân, Dinar bölgesine ait kültürel varlıkların katı modelleri ve Enstelasyon Çalışmaları Sergileri hem düşünce, hem sanatsal değer, hem de sergilendiği ortam bakımından görülmeye değerdi.

Bu yıl gösterime sunulan ve Cd’si dağıtılan, sanat yönetmenliğini Hakan Yılmaz’ın yaptığı “BİZİM MAHALLE” belgeseli sosyal bir temayı işlemesi bakımından ayrıca güzeldi ve önemliydi. Yine çocuklar için hazırlanan Kral Midas Çocuk tiyatrosu gösterimi de ayrı güzelliğin ve başarının göstergesiydi.  

Ülkemizin sayılı ve saygın bilim kuruluşlarının başında gelen Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin işin içinde bulunması ve yerel bir kuruluşla sekiz yıldır başarılı bir proje üretmesinin ciddiyeti içinde her yıl sunumu yapılan Bilgi Şöleni de (Sempozyum ve Panel) bu yıl içerik bakımından çok zengindi. Dinar Yöresi Araştırmaları ve Müzik konulu olan bu bilgi şöleni Meslek Yüksek Okulumuzun ev sahipliğinde 3 gün nezih bir salonda yapıldı ve çok verimli geçti.

“Ozanlar Buluşması” iki Dinarlı hemşerimizin de programda yer almasıyla hem ilgi alanımız oldu, hem de büyük katılım, ilgi ve coşku yaşandı. Dinarlı Halk Şairi Süleyman Uysal’ın şiirleriyle, Dinarlı Ozan Kul Mercan’ın besteleriyle renklendirdiği Ozanlar buluşmasında; Karslı Âşık Mürsel Sinan ile Erzurumlu Âşık Cemal Divanî zaman darlığı sebebiyle gönüllerince atışamadılar. Sahnede bir saat kadar kalan ozanlar ve Âşıklar Dinarlılardan büyük ilgi gördü.

Dinar, dört gün boyunca müziğin her türlüsünü doya doya izledi. Bu yıl da Türkiye’nin en değerli sanatçılarıyla buluşan Dinarlılar ve misafir katılımcılar, gelen sanatçıları da ilgi yoğunluğu ile hayrete düşürdü. Açılış Konseri veren Cihat AŞKIN (keman) ve Geyhun GÜNEŞ (Gitar)’ten sonra dört gün boyunca Dinarlı birbirinden güzel konser ve dinleti programıyla mutlu oldu. Destâr Tasavvuf Müziği Konseri, Çetin Akdeniz Türk Halk Müziği Konseri, Zen-Elhan Bayanlar Topluluğu Türk Sanat Müziği Konseri, Anadolu’dan Üflemeli Sazlar Dinletisi, Grup Mecaz -Anadolu’nun Sesi- Konseri,  Efecan Şengül Türk Halk Müziği Konseri, Canan Tezcan, Selçuk İlkkan Pop Müziği Konseri, Dinarlı Ozan Kul Mercan Besteleri Konseri, hafızalarda unutulmamak üzere güzel izler bırakan etkinliklerdi.

Afyon Valisi Aziz Yıldırım, Afyon Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Kılıçaslan, İl Jandarma Komutanı Albay Orhan Sırma, Dinar Kaymakamı Mustafa Şahin ve Belediye Başkanı Saffet Acar’ın birlikte izledikleri ve Dinar halkının büyük katılımla coşturdukları “Bu Toprağın Sesi” Orhan Hakalmaz Türk Halk Müziği Konseri muhteşemdi.

21 Mayıs 2017 Pazar akşamı Akdeniz Oteli Park Âlâ Salonunda Türk Sanat Müziği’nin güçlü sesi Ümit AKYÜREK’in kapanış konserine ayrı bir paragraf açmak gerekmektedir. Türk Halk Müziği Sanatçısı olan eşi ile birlikte sahne alan Ümit Akyürek Konserinde, Dinarlılar ve katılımcılar şarkı ve türkü adına unutulmaz saatler yaşattılar.

Bu son derece başarılı ve verimli festivalin asıl kahramanları Dinar Belediyesi ve AKÜ görevlileriydi.. Bu kadar değişik alanda bu kadar akıcı ve profesyonel bir organizasyonu her yerde her zaman görmek mümkün değildir. O yüzden başta Belediye Başkanımız Saffet Acar olmak üzere, Belediye Başkan Yardımcısı Rafet Şimşek’i, Belediye Veterineri Oğuz Başkaya’yı, Yazı işlerinden Mehmet Kaşlı, Serkan Utku, Merve Nur Arısoy’u, Zabıta Müdürü Hasan Sarı ve belediyemizin tüm diğer görevli personeli ile Eğitimci Mehmet Öztürk ve Ayhan Karakuş’u azim ve çabalarından dolayı kutluyor, teşekkür ediyorum.

Ayrıca bize bunca güzelliği yaşatmak için fedakârca çalışan, Konservatuar Müdürü Uğur Türkmen, Festival Koordinatörü Fakı Can Yörük, Festival Sanat Yönetmeni Yıldırım Aktaş başta olmak üzere Afyon Kocatepe Üniversitesinden görevli tüm akademisyenleri ve öğrencileri kutluyor, kendilerini sanat, kültür ve bilim adına alkışlıyorum.

Dinar 8.Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali’nin daha güzel yere gelmesi adına tekliflerimizi bir başka yazıya bırakarak; Dinar’ın yarınları adına önemli bulduğum böyle bir festivale katılımlarıyla destek veren hemşerilerime bir kültürel değerlerimizin yaşanması ve yaşatılması anlamında ayrıca teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum. 26.05.2017

Raif ÖZTÜRK