MENDERES’İN KAYNAĞI’NDAN----RAİF ÖZTÜRK

DİNAR’IN ŞAİR VE YAZARLARI

RAHMET VE MİNNETLE ANDIKLARIMIZ

5.Eğitimci Yazar Ali Osman Akalan (1929-2006)

  1. Ali Osman AKALAN, 1929 yılında Dinar’ın İncesu Köyü’nde dünyaya gelmiştir. İlkokulu köyünde okuyan yazar, ilkokuldan sonra Çifteler Köy Enstitüsüne girmiş, 1946 Yılında Gönen Köy Enstitüsü’nden öğretmen olarak mezun olmuştur. Uzun yıllar öğretmenlik ve İlköğretim Müfettişliği görevi ile başta Dinar olmak üzere; ülkemizin çeşitli yerlerinde çalışmıştır. 1974 Yılında İlköğretim Müfettişi olarak emekli olmuştur. Emekli olduktan sonra boş durmamış, Dinar’da bilinçli bir şekilde arıcılığa başlamış ve çevresine örnek olmuştur. Arıcılığı uzun süre yaptıktan sonra, işi oğluna bırakarak köşesine çekilmiş, zamanını okuyarak ve ibadet ederek geçirmeye başlamıştır. 2006 yılında aramızdan ayrılarak Hakk’a yürümüştür.

Ali Osman Akalan; ufku geniş, yeniliklere açık aydın bir eğitimcidir. Yazar, ilköğretim müfettişi olarak öğretmenlere her zaman gerçek manada rehberlik etmiştir. Çok okuyan, yazan, bir aydın olarak; hep çevresine örnek olmaya çalışmıştır. Çevresine ışık saçan, yüzlerce köy çocuğunun öğretmen olmasına vesile olan merhum Ali Osman Akalan’ın mesleki ve değişik türde çok sayıda Yayınlanmış eseri vardır.

Ali Osman Akalan, köy enstitüsünde bilgi, beceri kazanarak öğretmenliğe başlamış, kısa süre sonra İlköğretim Müfettişliği sınavını kazanarak yıllarca öğretmenlere rehberlik etmiştir. Kendisiyle, toplumla barışık, kültürlü bir aydın olarak herkese yardımcı olmaya çalışan, hoş sohbet babacan bir kişiliğe sahiptir. Merhum, hem içinde yaşadığı halk tarafından, hem de rehberlik ettiği öğretmenler tarafından çok sevilirdi.

Ben Ali Osman Hoca’mdan gerek meslek hayatında, gerekse emekli olduktan sonra hep tükenmek bilmeyen bir enerji hissetmişimdir. Çalışkan bir eğitimci olarak, bir taraftan rehberlik ettiği öğretmenlerin ufkunu açmaya, yenilikleri takip etmelerini sağlamaya çalışmış, bir yandan da onların iyi bir öğretmen olması için bizzat kendi yardımcı olmuştur. Bitmeyen azmiyle; sadece öğretmenlere yol göstermekle kalmamış binlerce çocuk O’nun hazırladığı “İmtihan Kazandırır” meslek ve test kitapları ile sınavlara hazırlanmış, sınav kazanmış ve öğretmen olmuştur. Özellikle köy çocuklarının öğretmen olmasında büyük bir emeği ve hizmeti olmuştur. Sayısı on altıyı bulan “İmtihan Kazandıran” ve meslek kitaplarıyla o gün hem öğretmenlere, hem de öğrencilere ışık saçmıştır.

Yakından tanıdığım, sohbetlerine katılıp sevdiğim, yazma konusunda kendisinden teşvik gördüğüm Merhum Ali Osman Akalan’ın emeklilik hayatı da başlı başına örnek alınacak bir hayattır. Çalışkanlığı ve eğitimcilik kişiliği ile emekli olduktan sonrada herkese örnek olmuş, arıcılık başta olmak üzere ticari hayatta kahve köşelerinde zamanını öldürenleri hem ikaz etmiş, hem de örnek olmuştur. Emekli bir eğitimci olarak gerek arıcılıkta, gerek arı kovanı atölyesinde onlarca insana iş vermiş, meslek öğretmiştir. Kendisini minnetle, saygıyla anıyor, ruhunun şad, mekânının cennet olmasını diliyorum.

Saygılarımla… 12.06.2020