Tamamen bir Oğuz (Türkmen-Yörük) kenti olan Dinar, İzmir- Aydın Şimendifer hattının Dinar’a ulaşmasından itibaren (1889) büyük değişim ve gelişime uğrar. Bu değişim fiziki, ekonomik, sosyal ve kültürel olmak üzere her sahada görülür. 

Dinar’a gelip yerleşen Oğuzların zaten çok köklü bir halk kültürü vardır. Bu kültür, Dinar’ı cazibe merkezi gören, bunun için ülkemizin her köşesinden göçüp gelen ve Dinar’ı yurt tutan esnaf ve tüccarların da katkı ve katılımlarıyla daha da zenginleşir.  İşte bu zengin kültür ikliminde pek çok yazar ve şair yetişir. Önümüzdeki süreç içinde yaşayan Dinarlı Şair ve Yazarlarımızı tek tek tanıtmak istiyorum. 

Değerli dostlar, Dinar Kültür İkliminde yetişen şair ve yazarlarımızı tanıtarak, teşvik etmek; yeni yetişen gençlerimizi okumaya ve yazmaya özendirmek, böylece yeni yazarlar ve şairler yetişmesine katkı sağlamak amacıyla “DİNAR’IN YAZAR VE ŞAİRLERİ” başlığı ile yazar ve şairlerimizi tanıtmak istiyorum.

Değerli dostlar, fani bir dünyada yaşıyoruz. Bugün olduğu gibi, dün de bu iklimde yazarlar, şairler vardı. Onlardan bir kısmı aramızda bugün yok. Her biri Hakk’a yürüdü. Dünü olmayanın bugünü ve yarını olmaz. Geçmişte İlçemizde yaşamış, içinde bulunduğu topluma yazı ve şiirleriyle bir şeyler vermeye çalışmış büyüklerimizi de hatırlamak, anmak, arkalarından Fatihalar okuyarak ruhlarını şad etmek, hem bir vefa borcu, hem de kültür aktarımı için milli bir gerekliliktir. Bu yüzden bugünden itibaren öncelikle “RAHMET VE MİNNETLE ANDIKLARIMIZ” başlığı ile aramızda olmayan, Hakk’a yürümüş olan şair ve yazarlarımızı tanıtmaya çalışacak, sizlerden de Fatihalar bekleyeceğim.

Bu cümleden olarak; isimlerini zikredeceğimiz, bilgilerine ulaşabildiğimiz, kendilerini kısa kısa tanıtacağımız yazar ve şairlerimiz şunlardır: Dinarî, Sandıklılı Fikrî, İhsan Uçan, İsmet Ceviz,  Musa Karagöz,  Ali Osman Akalan, Mustafa Acar,  İbrahim Sezer, Ali Güneş, İsmet Adıyaman, Mustafa Çağlaşan (Menderes Hoca),  Hüseyin Çolak,  İsmet Çakı,  Âşık Ali Taş,  Saffet Uysal,  Muzaffer Maden,  Ahmet Hamdi Şengül,  Nedret Gürcan, Mustafa Koca.., 

Her birine ayrı ayrı rahmet diliyor, mekânlarının cennet olmasını Yüce Rab’imizden niyaz ediyoruz. RUHLARI ŞAD OLSUN…

Saygılarımla…