ALTIN ŞEHİR DİNAR’IN SOSYAL HAYATI
(DİNAR’IN LOKANTALARI-1)
 
Dinar’ı sosyal hayatında bir dönem lokantaların da çok önemli bir rolü vardı. Dinar’ın, Geyikler Nahiyesi’nin idarî merkezi olması, çok geniş alana hitap eden bir pazarın kurulması sebebiyle; önceleri küçük barakalarda hizmet veren aşevleri ve köfteci dükkânları önemli bir ihtiyacı karşılamıştır.

İlk ciddi lokantalar 1930’lu yıllardan sonra açılmaya başlamıştır. Bunların en eskileri Aşçı Eyüp Özgün’ün Lokantası (Soyaltınların mağazanın olduğu yerde), Aşçı Mehmet Ali Yıldız’ın Lokantası, Aşçı Mustafa Efendi’nin eski İmren Lokantası (Cumhuriyet caddesindeki bu lokantayı zaman içinde aşçı Kadir Ezenoğlu alır ve bir müddet sonra Ziraat Bankası’nın bir üstüne taşır), Aşçı Abdullah’ın Lokantasıdır. (Bu lokanta da Şeker Bank’ın olduğu yerdedir)

Dinar’ın gelişmesine paralel olarak lokanta ihtiyacı artmış, bu ihtiyacı karşılamak adına da her geçen gün yeni lokantalar, pideciler, köfteciler hizmete girmiştir. Bunların en tanınmışları; İmren Lokantası, Bahçeli Saray Lokantası,  Durak Lokantası, Güven Lokantası, Hamit Çınar’ın yeri (Kürt Hamit), Necati Uslu’nun yeri, Abdurrahman Üstün’ün yeri (Üstandağ Lokantası- Çavuşun Yeri), Hulisi Erdik’in Konya Lezzet Lokantası, Ünal Erdik, Bekir Gürbüz’ün çalıştırdığı Bakgör Lokantası, Bekir Gürbüz’ün çalıştırdığı Şölen Lokantası, Hakkı Ezenoğlu’nun çalıştırdığı eski garajdaki Olimpiyat Lokantası, Camlı Köşkün karşısındaki( eski garajdaki) Kemal Şeker’in çalıştırdığı Şeker Lokantası, Aşçı Halil Öztürk’ün aynı garajda hizmet veren Öztürk Lokantası (bu lokanta daha önce Altıparmakların dükkânının olduğu yerdedir), Emir Başkal, Mehmet Usta ve Tahsin Tatlıbaş Usta’nın köfteci dükkânları ile Dinar’ın ilk pidecisi Kel Hasan Hüseyin’in pideci dükkânını (Coşkun Pide) sayabiliriz.
Bu lokantalardan özellikle üç tanesinin Dinar’ın sosyal hayatında çok etkin ve hareketli yeri vardır. Bu lokantalar hem Dinar’ın aynası, hem tanıtım vizyonu, hem de altın çağının simgesidir.

Bunlardan ilki Dinar’ın merkezinde, cumhuriyet meydanının hemen üzerinde Ziraat bankasının yanında yer alan İmren Lokantası’dır. Aşçı Abdülkadir Ezenoğlu’nun (1913-1992) uzun yıllar çalıştırdığı İmren Lokantası, üstü İmren Oteli olarak hizmet veren iki katlı, lüks döşemeli, leziz yemekleri ile ün yapmış bir lokantaydı. Dinar’ın amir, memur ve zengin tüccarlarının yanı sıra şehirlerarası yoldan geçenlerin de uğrak yaptığı bu lokanta, ayrıca 1950’lerden 1980’lere kadar yolcu otobüslerinin de yemek ve ihtiyaç molası verdiği çok ünlü bir lokantadır.

Bu lokanta yine uzun yıllar, Dinar’ın ileri gelen zenginleri, tüccar ve esnafları ile memurların özel günlerde buluştuğu, ziyafetler verdiği, yiyip içtikleri, “hoş geldin” ya da uğurlama yemeklerinde hoşça vakit geçirdikleri, geç saatlere kadar sohbetler ettikleri bir mekân olmuştur. Bu lokanta ve onun ünlü aşçısı Kadir Ezenoğlu Dinar’da pek çok aşçı yetiştirmiştir. Oğulları Hakkı ve Dündar Ezenoğlu da babalarının yanında yetişmiş ve baba mesleğini devam ettirmişlerdir. 
Dinar’ın sosyal ve ekonomik hayatında iz bırakan ikinci lokanta 1959 yılında Kars’tan Dinar’a gelip yerleşen Rüstem ve Saadettin Yılmaz kardeşlerin Dörtyol mevkiinde açtıkları Durak Lokantasıdır.

Bu lokantanın en büyük özelliği şehirlerarası kavşak noktasında olması ve Denizli-Isparta, Antalya-Afyon, Ankara; Denizli Afyon-Konya- Ankara; Antalya, Burdur, Isparta-Afyon, Ankara hattında yük taşımacılığı yapan kamyoncu şoför esnafının durak yeri olmasıdır. Yemek saatinde önünde onlarca kamyonun sıralandığı bu lokanta da devamlı tıklım tıklım olurdu. Yüzlerce şoförün yemek yediği bu lokanta adını da buradan almıştır. Durak lokantası bu hizmetin dışında; zaman zaman ve özellikle tatil günleri de, özel günlerde Dinar esnafı ile memur kesiminin toplu yemeklerine de ev sahipliği yapardı.
Bu lokanta 1975 yılına kadar Dörtyol Mevkiinde Çaylıoğlu’na ait binada hizmetini sürdürmüştür. Rüstem ve Saadettin Yılmaz kardeşler 1975 yılında Denizli karayolu üzerine yaptıkları binaya taşınmışlar ve lokantanın adını değiştirmişlerdir. Açıldığı tarihten itibaren Dinar Restoran adıyla hizmet veren bu yeni lokanta turizmde önemli isim yapmış ve yıllarca turist taşıyan tur otobüslerinin konaklama yeri olmuştur. Yemek saatlerinde onlarca tur otobüsünün mola verdiği bu lokanta da yıllarca Dinar’ın hem sosyal hem de ekonomik hayatına önemli katkılar sağlamıştır.

Saygılarımla…. (Devam edecektir) 12 Nisan 2016