Yüksel, Yeni Anayasayı Anlattı

Adalet ve Kalkınma Partisi Dinar İlçe Başkanı Burhanettin Yüksel Türkiye Büyük Millet Meclisinde 339 oyla kabul edilen yeni anayasayla alakalı bir açıklama yaptı. Ak Parti Genel Merkezinin vereceği startla birlikte referandum çalışmalarına başlayacaklarını kaydeden Burhanettin Yüksel, Her milletvekilinin de kendi seçim bölgesinde yeni anayasayla alakalı çalışmalarını sürdüreceğini belirten Yüksel, Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekillerimiz Ali Özkaya ve Hatice Dudu Özkal ile birlikte Afyonkarahisar’ın çok büyük bir oy oranı ile yeni anayasaya evet diyeceğini ifade etti.
Yeni Anayasa Nedir?
Konuyla alakalı bir açıklama yapan Ak Parti Dinar İlçe Başkanı Burhanettin Yüksel şunları söyledi, “Milli iradenin karar alma organındaki varlığı ve egemenliği açıkça tescillenmiş oluyor. Yargının bağımsızlık ilkesi gibi tarafsızlık ilkesi de tescil ediliyor. Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılıyor. Bunun yanı sıra artık gençlerimiz siyasette daha aktif yer alacak ve söz sahibi olacak. Türkiye’nin istikrarı ve tek başlı yönetime doğru adım adım gidiyoruz. Bu Anayasa meselesi milletin geleceğini çizecek ve öyle inanıyoruz ki milletimiz büyük bir çoğunlukla Anayasa değişikliğine izin verecek. Düzenleme ile cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılıyor. Böylelikle doğrudan halk tarafından seçilen ve siyasal bir kişilik olan cumhurbaşkanının, partisiyle ilişkisinin kesilmesine dair hükmü yürürlükten kaldıran ilga normunun, halk oylamasında kabulü akabinde yürürlüğe girmesi anında bir siyasi partiyle ilişki kurması mümkün hale getiriliyor. Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek.  Yabancı devletlere Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilcilerini gönderecek, Türkiye Cumhuriyeti'ne gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul edecek. Milletlerarası andlaşmaları onaylayacak ve yayımlayacak.  Cumhurbaşkanı, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunacak. Milli güvenlik politikalarını belirleyecek ve gerekli tedbirleri alacak. TBMM adına, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil edecek. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verecek. Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile kişilerin cezalarını hafifletecek veya kaldıracak. Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. Kararnamelerle, yürütmenin ihtiyacını karşılaması sağlanacak, temel hak ve hürriyetler ile siyasi hak ve hürriyetler düzenleme alanı dışında bırakılacak. Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak Kanunlarda, kararname konusu ile aynı konuda farklı hüküm bulunması halinde kanun uygulanacak. TBMM'nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelecek.” dedi.
Başkan Yüksel; “Askeri mahkemelerin kaldırıldığını, sivil ve bağımsız yargı sisteminin güçlendirildiğini” belirterek, Yeni anayasa milli iradeyi egemen kılacak “Güçlü Cumhurbaşkanı ve istikrarlı bir yönetim modeli hayata geçiriliyor” şeklinde konuştu.
İ. Yılmaz-Dinar Umut Haber Merkezi
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi