Yılmaz, “Başarıyı Aile Okuluyla Yakalayabiliriz”

Milliyet gazetesinde çıkan haberle ilgili sayısal verileri ve çıkan sonuçları eğitim Danışmanı Dinar Ünal Yılmaz Koleji sahibi Ünal Yılmaz’a sorduk. Geçtiğimiz aylarda ulusal basında yer alan haberde Ailelerin de eğitime ihtiyacı var. Çocuk Hakları Koruma Platformu’nun hazırladığı rapor, ailelerin çocuk yetiştirme ve eğitme konusunda eksik olduğunu belirtirken %66 oranının eğitime ihtiyacı olduğunu vurguluyor.15 ilde 1237 kişi ile yapılan araştırmanın sonucunda “Türkiye’de Aile ve Çocuk Eğitimi Araştırma Raporu” yayınlandı. Bu raporda ebeveyn ve koruyucu ailelerin bilgi düzeyi ile çocuk yetiştirme başarısı araştırıldı. Ailelerin %20’si Türkiye’nin Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi’ni imzaladığından habersiz olduğu ortaya çıktı. Bunun sebebi maddi olduğu kadar imkânların yetersiz olmasından da kaynaklanabiliyor. “Çocuklarla nasıl iletişim kuracaklarını bilmiyorlar.” Yapılan araştırmada iletişim konusunda da eksik görülüyor. Ailelerin %66’sı özgüvenli, saygılı, çevresine faydalı, doğru iletişim kurabilen bireyler yetiştirme konusunda eğitime ihtiyacı olduğunu belirtiliyor. Aynı %66, eğitimde eksik olduğunu kabul ederek %31’i bu eğitimin lise ve üniversitede verilmesi gerektiğini savunuyor. %12 ise evlenmeden önce verilmesi gerektiği söylüyor. “Aile içi iletişim, bebek ve çocuk psikolojisi, ergen psikolojisi öğretilmelidir.” Eğitim konuları ise aile içi iletişim, bebek ve çocuk psikolojisi ve ergen psikolojisi olarak belirleniyor. Aynı zamanda araştırmacılar cinsel istismar gibi durumlarda ne yapılmalı, nerelere başvurulmalı gibi gerekli eğitimlerin de eklenilmesini vurguluyor”

Bu haberin ardından açıklama Dinar Ünal Yılmaz Koleji Müdürü Ünal Yılmaz’dan geldi.

Konuyla alakalı Umut Haber’e konuşan Yılmaz şunları söyledi, “Hangi firma ya da makam araştırma yaptığını yayımlansaydı biz de takip etme imkânı bulurduk. Çünkü gerçekten araştırmalar ve anketler çok önemli. Buradan hareketle ailelerin Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesini Türkiye’nin imzaladığını ailelerin %20’sinin habersiz olduğu tespit edilmiş. Ben iddia ediyorum, bu oran çok yüksektir. Aslında ne zaman imzaladığımız öneminden çok Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesinin içeriği nedir? Ve Türkiye ne kadarını yerine getirebilmiştir asıl önem buradadır.

%66 ‘sının eğitime ihtiyacı olduğuna inanması Türkiye açısından önemli bir bilinç oluşmaya başlamış. Biz 9 yıl önce başlattığımız Aile Okulu eğitimlerinde aileler eğitime ihtiyacı olduğunu kabul etmekte zorlanıyordu. Demek ki fark edilmeye başlandı. Aile eğitiminin ihtiyaç olduğunun farkına varma oranımız %95’lere vardığında artık sorunlar rahat çözülür.

Her zaman şunu söylüyorum: “ Türkiye okullarda çocuklara eğitim öğretimin yanında aileleri de eğitmeye enerji harcamalıdır. Ne zaman mı? Hemen şimdi. Yoksa iş işten geçerse Türkiye çok şey kaybeder.

İnsanın yaşamında her yaşın her dönemin davranış şekilleri farklı farklıdır. Anne-baba eğitimi ne zaman başlarsa başlasın ama hemen şimdi başlamalı. Anne babalara da zorunlu eğitime tabi tutulmalı. Bu olmaz diyenler lütfen düşünmeli. Geleceğimiz olan çocuklarımızı muhteşem yetiştirmeliyiz ki yaşlandığımızda rahatlayalım” dedi.

Editör: Haber Merkezi