UYAK BAŞKANI & BAŞKAN SAFFET ACAR BİR BİLDİRİ YAYIMLADI
 
Dinar Belediye Başkanlığına seçildiği günden beri yaşlanma alanında yaptığı farklı girişimler ile 2015 yılı Ekim Ayında Ulusal Yaşlılık Konseyi Başkanlığına seçilen Saffet Acar 15 Haziran Dünya Şiddet, İhmal ve Suistimal Farkındalık Günü kapsamında bir basın açıklamasında bulundu.
 
Ulusal Yaşlılık Konseyi(UYAK) Başkanı ve Dinar Belediye Başkanı Saffet Acar yaptığı basın açıklamasında “Sizleri ve sizlerin nezdinde kamuoyunu, dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan hakları ihlali ve şiddeti adına bir risk grubu olan yaşlıların ihmal ve suiistimalinin farkında olmaya çağırıyoruz.”dedi.
 
UYAK Başkanı Acar konuşmasına şöyle devam etti “UYAK kurucu üyesi, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Kurucu Başkanı ve öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan’ın 2000 yılından beri yürüttüğü Türkiye Gerontoloji Atlası (GeroAtlas) araştırmasında ailede yaşlıya şiddeti ele alınmış, 107 yaşlının psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldıklarını , bunun ülke çapında büyük bir rakama tekabül ettiğine işaret etmiştir. Çoğu kişinin inanmakta zorluk çektiği bu tablo, yaşlıya ailede uygulanan şiddetten genellikle komşuların haberdar olduğu, ancak bunu güvenlik güçlerine bildirmedikleri tablosuna da işaret etmektedir. Daha önce de birçok bakım kurumundan yayınlanan görüntülerde uygulanan şiddete tanık olmuştuk. Yaş ayrımcılığına dayanan birçok psikolojik şiddet olgusunun ise farkında dahi değiliz”
 
“Ulusal Yaşlılık Konseyi olarak bu görmezden gelinen vahşet tablosuna dur diyoruz. Toplumsal bir farkındalığın yaratılmasının ardından bu konuyu sizlerin nezdinde parlamentoya taşımak için çalışacağımızı bugün ilk kez deklare ediyoruz. Tüm dünyada yaşlı ihmal ve suiistimaline dikkatlerin çekildiği 15 Haziran Yaşlı İhmal ve Suiistimali Farkındalık Günü dolayısıyla Sarı Fiyonk Kampanyası’nı başlatıyor, herkesi yakalarında taşıdıkları sarı fiyonk ile “ Yaşlı İhmal ve Suiistimali’ nin farkındayım ve bu insanlık suçuna dur diyorum!” demeye davet ediyoruz” diyen UYAK Başkanı Acar toplantıya katılan Basın Mensuplarına katkıları için teşekkür ederek toplantıyı sonlandırdı.
 
 
Sayın Basın Mensupları,
 
Sizleri ve sizlerin nezdinde kamuoyunu, dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan hakları ihlali ve şiddetİ adına bir risk grubu olan yaşlıların ihmal ve suiistimalinin farkında olmaya çağırıyoruz.
 
Türkiye’de doğuştan beklenen yaşam süresi ve yaşlı nüfus oranı hızla ve çarpıcı sayılarla artmaktadır. UYAK kurucu üyesi, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Kurucu Başkanı ve öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan’ın 2000 yılından beri yürüttüğü Türkiye Gerontoloji Atlası (GeroAtlas) araştırmasında ailede yaşlıya şiddeti ele alınmış, 107 yaşlının psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldıklarını , bunun ülke çapında büyük bir rakama tekabül ettiğine işaret etmiştir. Çoğu kişinin inanmakta zorluk çektiği bu tablo, yaşlıya ailede uygulanan şiddetten genellikle komşuların haberdar olduğu, ancak bunu güvenlik güçlerine bildirmedikleri tablosuna da işaret etmektedir. Daha önce de birçok bakım kurumundan yayınlanan görüntülerde uygulanan şiddete tanık olmuştuk. Yaş ayrımcılığına dayanan birçok psikolojik şiddet olgusunun ise farkında dahi değiliz…
 
Ulusal Yaşlılık Konseyi olarak bu görmezden gelinen vahşet tablosuna dur diyoruz. Toplumsal bir farkındalığın yaratılmasının ardından bu konuyu sizlerin nezdinde parlamentoya taşımak için çalışacağımızı bugün ilk kez deklare ediyoruz. Tüm dünyada yaşlı ihmal ve suiistimaline dikkatlerin çekildiği 15 Haziran Yaşlı İhmal ve Suiistimali Farkındalık Günü dolayısıyla Sarı Fiyonk Kampanyası’nı başlatıyor, herkesi yakalarında taşıdıkları sarı fiyonk ile “ Yaşlı İhmal ve Suiistimali’ nin farkındayım ve bu insanlık suçuna dur diyorum!” demeye davet ediyoruz.
 
Siz değerli basın mensuplarının şiddet mağduru yaşlıların temsiliyeti ve toplumun bilinçlenmesi adına farkındalığın yükseltilmesi adına yaptığımız bu girişimde yanımızda göreceğimize inanıyoruz.
 
                                                                                       
 
 
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi