Umut Gazetesi Tarlacı İle Görüştü
Dinar eski belediye başkanı ve halen Başbakan yardımcısı sn .Bekir Bozdağ’ın müşaviri olan , Mustafa TARLACI  ile  gündemdeki konularla ilgili görüştük. İşte Tarlacı’ya yönelttiğimiz sorular ve cevapları.
Umut gazetesi: Öncelikle Başınız sağ olsun başkanım, teyzenizin vefatı nedeniyle Dinar a gelmişsiniz bu vesile ile sizlerle görüşme fırsatımız oldu .Biliyoruz ki Dinarla yakından ilgileniyorsunuz, başbakanlıkta önemli bir görevdesiniz ,Dinarla ilgili son gelişmeleri sizinle konuşmak istiyoruz.
Mustafa Tarlacı: Başsağlığınız için teşekkür ederim. Allah rahmet eylesin inşallah.
Elbette Dinar ı yakından takip ediyoruz, Dinarla ilgili bize düşen bir görev olduğunda ve gerektiğinde devreye giriyoruz, onlarca telefon alıyoruz ve ziyaretçilerimiz oluyor, yakından ilgilenmeye gayret ediyoruz, ama bilirsiniz ben bir zaruret olmadıkça veya önemli bir konu olmadan açıklama yapmaktan pek haz almam. Siyasi polemik ve tartışmalara da girmek istemem.
Umut gazetesi: Ama başkanım Dinar halkının da bazı gerçekleri bilmesi gerekmez mi?  mesela Dinar da kömür bulunduğu müjdesini alınca, bu konu ile ilgili haberleri geriye dönük taradık ve sizin, DİNAR DA KÖMÜR ARANACAK, DİNAR DA KÖMÜR BULUNDU, REZERV ÇALIŞMASI YAPILIYOR  beyanat ve haberlerinize rastladık.
Sayın başkan  yaptığımız araştırmada Dinar da kömür arama işlemleri de sizin belediye başkanlığı döneminize denk geliyor, bu konuda bilgi verir misiniz?
Mustafa Tarlacı: Değerli Umut Gazetesi sizin vasıtanızla gelişmeleri halkımızın bilgilerine arz edeyim.
Ancak konuya girmeden önce bir açıklama yapmak isterim.
Dinarda 5 yıl başkanlık yaptım. Doğalgazdan Toki ye, spor salonundan- futbol sahasına, ıyaş tan-Dinaryuma , hastaneden- okullara, organize sanayiden ,üniversite yurtlarına kadar birçok yatırım ve hizmeti, yatırım programına aldırarak Dinar a gelmesine vesile olduk .
Bazıları siyaseten, devlet yaptı hükümet yaptı diye mazeret ileri sürebilir ama önemli olan başlatmak ve programa aldırmaktır, yıllardır Dinar a yapılamayanları yatırım programına aldırdık. Ne enteresan değil mi ? bu büyük yatırımlar yıllardır beklemiş,beklemiş,beklemiş bizim başkanlığımıza denk gelm
HİÇBİR YATIRIM VE HİÇBİR BAŞARI TESADÜFEN GELMEZ, HEPSİNE BİR EMEK HARCANMIŞTIR.
Dinar a helal-i Hoş olsun,
Dinar umut: Kömür arama işlerinin nasıl başladığını açıklar mısınız?
Mustafa Tarlacı: Şöyle izah edeyim, MTA( maden teknik arama ) genel müdür yardımcısı sayın. Abdullah Tombul Ankara dan yakın bir arkadaşımdır. Bir tatil dönüşü Dinara gelerek belediyede beni ziyaret etti.
Biraz sohbet ettikten sonra, sayın genel müdür yardımcısına dedim ki.
Sayın Abdullah Bey kardeşim, dinar tarihi iki bin yıl öncelere dayanan önemli bir merkezdir. Depremden sonra sosyal, ekonomik yönden çok gerilemiş, insanlar göç etmek zorunda kalmıştır.
Dinara ciddi yatırımlar yapılmalı, iş imkânı olmalı ki göç dursun dinar büyüsün. Bunun için çalışıyoruz.
Bazı araştırmalar yapılması gerekiyor, mesela 40 km doğumuzda Sandıklı da, batımızda Denizli Karahayıtta sıcak su var, Dinar da var olduğunu düşünüyoruz.
Ayrıca dombay ovası bölgesinde yıllardır kömür olduğu söylenir, bölgedeki köylüler bazı kazılarda kömür çıktığını söylüyor, bu iki önemli konuda bir heyet gönderseniz ve bir araştırma yaptırsanız,diye ricada bulundum,
MTA Genel müdür yardımcısı sn. Abdullah Tombul, Ankara’ya döndüğümde bu konuyla yakından ilgileneceğini söyledi. Gerçekten de dediğini yaptı, Kütahya bölgesinde sıcak su ile ilgili çalışma yapan bir heyeti Dinar a yönlendirdi, ayrıca kömür ile de ilgili değerlendirmelerin devam ettiğini belirtti.
Umut gazetesi: sıcak su bulundu mu?
Mustafa TARLACI: İki günlük bir çalışma yapıldı (beş pınar, seydimelik köyü(yaka)ve dombayova da bazı bölgelerde ama maalesef istenilen veriler elde edilemedi.
Umut gazetesi: kömür meselesi nasıl oldu.
Mustafa Tarlacı:  Bir müddet sonra sayın genel müdür yardımcısı beni arayarak müjdeyi verdi ve dedi ki, sayın başkan Eskişehir, Kütahya dan sonra dinar bölgesi de öncelikle araştırma yapılacak , programlanan bir tarihte Dinar da da kömür araştırması,kömür bulunursa kalitesinin belirlenmesi ,kalitesinde iyi çıkarsa rezerv çalışmalarının başlayacağını belirtti.
O zamanki yerel gazetelere bakılırsa bununla ilgili açıklamalarım görülecektir.
Daha sonra kömür, zannederim 2009  bulundu, kaliteside iyi çıktı, rezerv çalışmalar ı(yani kaç milyon ton kömür olduğu) üç, dört yıldır devam ediyordu,
Nihayet enerji bakanımız açıklama yaptı. 950 milyon ton rezerv olduğu, Dinar da kömürle çalışan ve 5 milyar dolarlık yatırımla bir elektrik santralinin kurulacağı ve yaklaşık 2 bin kişiden fazla insan  istihdamı sağlayacağı müjdesini verdi. Dolaylı istihdamlarla bu sayı iki katına çıkacaktır. Dinar a ve bölgeye hayırlı olsun.
Umut gazetesi: bazıları hemen karşı atağa geçti sayın başkan, kurulmasını istemeyenler birçok şey söylüyor. Hava kirliliği olur, tarım biter, insanlar hasta olur vs. bu konuda ne dersiniz.
M.Tarlacı: Tabi insanların hassasiyetini normal görmek lazım. 50-60 yıl önce ilkel metotlarla kurulan benzer santrallerde bu sorunlar yaşandı. Ama teknoloji çok ilerledi, son teknoloji kullanılır ve filtrelemeler güzel yapılırsa, Avrupa standartlarında bir tesis kurulursa ki böyle olacaktır, çok sorun yaşanmaz, devlet de bunu takip edecektir diye düşünüyorum.
Bu konuda uzmanları bilgi vermeli, yöre halkına  mutlaka, toplantılar açıklamalar yapılıp halk aydınlatılmalıdır.
Bu yatırımın güzel tarafı, eğer iyi planlanır ve iyi değerlendirilirse, dinara geri göç başlayabilir, çevre illerde çalışanlar Dinar a dönebilirler dinar nüfusu eski haline döner ekonomi sıçrama yapar ve orta vadede dinarımızın il olma hayalleri yeniden yeşerir diye düşünüyorum.
Umut gazetesi: sayın Tarlacı ,son olarak Dinar da ki siyasi gelişmeler ,sizin Afyon da bazı kurumlara adınızın geçmesi, başkanlık seçimleri gibi konularda da bazı sorularımız olacaktır.
Mustafa tarlacı: Siyasetçi, yönetici ,idareci çok kolay yetişmiyor arkadaşlar. Son yıllara bakın Dinar da yetişmiş siyasetçiler maalesef çabuk yıpratılıyor .Şunu açıkça belirteyim ki  Ben hiçbir makama kendim aday olmadım, ya teşkilatlarımızdan adaylık daveti aldım yada yukardan teklif edildim. Önemli olan makamın hakkını verebilmektir.
5 yıl boyunca Dinar a kazandırdıklarımız ortada.
Dinar a yeteri kadar hizmet ettiğime inanıyorum, Dinar a her gelişimde  yaptığımız hizmetlerle ilgili halktan  gördüğümüz takdir ve ilgi bizi ziyadesiyle mutlu ediyor.
Artık bu konulara girmek istemiyorum. Siyasetçiler gerekli çalışmaları yapacaktır.
Umut gazetesi: kırgınlıklarınız oldu mu siyasette…
Elbette oluyor zaman zaman, futbol maçı gibi düşün, sahada mücadele içinde güzelliklerin yanında  itiş kakış da  oluyor  bazen ama maç bitince her şeyin unutulması gerekir. Siyaset uzun soluklu bir uğraştır. Belli ideali, azmi  ve davası olanlar için bu böyledir.
Biz Dinar a hizmete devam edeceğiz. Bu vesile  ile tüm hemşerilerime selam ve saygılar sunar, hayırlı işler dilerken UMUT GAZETESİNE DE  teşekkür ederim.
 
 
Editör: Haber Merkezi