Özel Ünal Yılmaz Kolejinde Muhtarlık Mesleği Tanıtıldı

Dinar Özel Ünal Yılmaz Kolejinde 3. Kariyer Yıldız Günleri Etkinliklerinin bu haftaki konuğu Camikebir Mahalle Muhtarı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Sabri Can Bekle oldu.

Her hafta bir meslek dalını ve ilçede kariyer elde etmiş kişileri öğrencilerle buluşturmaya devam eden Eğitim Ünal Yılmaz, kariyer ve yıldız günlerinin öğrenciler üzerindeki olumlu etkilerini görmeye başladıklarını söyledi.

Dinar Muhtarlar Derneği Başkanı Sabri Can Bekle, bu hafta muhtarlık mesleğinin, muhtarlık kurumunun nasıl bir yapısı olduğunu, muhtarların ne iş yaptığını, Camikebir Mahallesine nasıl muhtar olduğunu ve hangi zorlu süreçlerden geçtiğini öğrencilere anlattı.

Muhtarlık kurumunun vatandaşlar ile devlet arasındaki bir köprü olduğunu kaydeden Sabri Can Bekle burada öğrencilere yaptığı konuşmasında şunları söyledi, “Muhtar; mahalle ve köylerde aktif olarak yürütme işlemini kontrol eden kişidir. Muhtar; mahallenin yasalar ile belirlenen kurallarını yürütür ve seçimle belirlenirler. Muhtarlar seçilmelerinin ardından 5 sene süre ile görevlerini icra ederler ve bu sürenin sonunda yeniden seçime gidilerek muhtar seçilir. Muhtar;Seçim zamanında sandık seçim kuruluna katılır,Sağlık ocağının ve sağlık merkezinin kurduğu kurullara katılır,Emlak vergisi gibi konularda oluşturulan komisyon kurullarına katılır,Sandık seçim listelerini askıya çıkarır,Askerlik zamanı gelenlerin kimlik bilgilerini askıya asar,Cadde adları, sokak adları, meydan levhaları için kontroller gerçekleştirir,Bulaşıcı hastalık taşıdığını düşündüğü kişileri gerekli yerlere bildirir,Tebligatların iletilmesini sağlar,Seçmen kağıtlarını yerlerine ulaştırır,Nüfus kağıdı işlemlerini gerçekleştirir,Kanunların halka anlatılmasına yardımcı olur,Mahallenin sakinliğini korur,Gerekli gördüğü konular ile ilgili olarak hükumet ile iletişime geçer,Vergi toplama işlemleri için yol gösterir,Yardımlaşmayı sağlar,Kişilere yeşil kart alması için yardımcı olur” dedi.

Dinar Muhtarlar Derneği Sabri Can Bekle’nin muhtarlık kurumunu anlatmasının ardından Kolej Öğrencileri muhtara nasıl muhtar olduğunu, seçimlerdeki yapmış olduğu propagandaları sordu. Soru cevap şeklinde devam eden Kariyer, Yıldız günlerinin olumlu yönde öğrencileri etkilediğini açıklayan Kolej Müdürü Ünal Yılmaz, “Öğrencilerimiz bu hafta bir meslek dalını daha incelemiş oldular. Seçimle görev başına gelinen muhtarlık mesleği gibi tıpkı bizim okulumuzda da konsey başkanı seçimleri yapılmıştı. Öğrencilerimize demokrasinin ne olduğunu ve nasıl uygulandığını göstermiştik” dedi.

Editör: Haber Merkezi