Öğrenciler Akademisyenliği Öğendi

Dinar Öğretmen Ünal Yılmaz Kolejinde 14. Kariyer Yıldız günlerinin konuğu ve konuşmacısı Afyon Kocatepe Üniversitesi Dinar Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Ertan oldu. İlk defa bir akademisyenle tanışan ve onun hayatını dinleyen öğrenciler üniversite hayatıyla alakalı olarak sormak istedikleri soruları da tek tek sordu.

Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Ertan özel kolej öğrencilerine önce hayat hikâyesini anlattı. Daha sonra üniversitenin nasıl kazanılacağını, hangi sınavlara girildiğini, üniversitedeki okul hayatının nasıl olduğunu, öğretim üyeliğinin, doçentliğin ve profesörlüğün ne anama geldiğini öğrencilere anlattı.

Hayatta başarılı bir insan olmanın tek çözüm yolunun dersi derste dinleyerek tekrarını yapmak olduğunu ısrarla vurgulayan Dinar MYO Müdürü Hayrettin Ertan konuşmasının devamında şunları söyledi, “Sevgili öğrenciler, hepimiz sizlerin geçtiği sıralardan geçerek buralara geldik. Herkesin anne ve babası çocuğunun en iyi bir şekilde yetişmesini, en iyi yerlere gelmesini ister. Bu sebeple sizlere büyük bir tavsiyede bulunarak dersi derste can kulağıyla dinlemenizi öneririm. Sizler ne yaptığını ve ne yapacağını bilen özel kolej öğrencilerisiniz. Bu nedenle sizlere akademisyenliği ve üniversiteyi anlatmaya çalışacağım. Üniversite Çeşitli alanlarda eğitim ve araştırma yapan fakültelerden oluşan yükseköğrenim ve bilim kurumu. Modern üniversitenin kökenleri, "studia generalia" (genel çalışmalar) adı verilen Orta Çağ okullarına dayanır. Bu Orta Çağ okulları, Avrupa'nın her yanından gelen öğrencilere açıktı. İlk "studia", rahipleri ve keşişleri, katedral okullarıyla manastır okullarının verdiği eğitimden daha yüksek bir eğitime tabi tutmak amacıyla kurulmuştur. Profesör ise en yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişilere verilen bir unvandır. Sözcük, “bir sanat ya da bilim dalında en yüksek düzeyde uzman” anlamına gelen Latince professor’ün karşılığı olarak Türkçeye girmiştir. Profesör kısaca prof olarak da yazılmaktadır. Sadece profesör olarak anılanların yanısıra bir de ordinaryüs ve emeritüs profesörler vardır” dedi.

Editör: Haber Merkezi