MR (Manyetik Rezonans) Ön Çalışmalar Yapılıyor

Dinar Devlet Hastanesine geçtiğimiz günlerde getirilen ve kurulum çalışmaları sona eren MR Cihazının ön çalışmalarının devam ettiği ve deneme çekimlerinin başladığı bildirildi.

Yaklaşık 6 ay önce Afyonkarahisar Milletvekili AV. Ali Özkaya Devlet Hastanesine MR cihazının geleceğini ilerleyen dönemde ise B sınıfı hastane olmak için gerekli şartların yerine getirileceğini söylemişti.

Resmi yazışmalar ve bürokratik engellerin aşılmasından sonra geçtiğimiz ay MR cihazı Devlet Hastanesine getirildi. 1 ay boyunca kurulma çalışmalarının devam ettiği cihaz yakın zamanda deneme çekimlerine başlayacak.

İdris Er: B Sınıfı Hastane Olmalıyız

Ak Parti Dinar İlçe Başkanı İdris Er MR cihazının Dİnar'a hayırlı uğurlu olmasını dileyerek şunları söyledi, "Başhekimimiz, hastane yönetimimiz ve milletvekilimiz Ali Özkaya MR cihazının ilçemize gelmesi için çok uğraş verdiler. Küçük ilçelere aslında bu cihazlar verilmiyordu. Nüfusumuzun en az 100 bin olması gerekmekte. Tekrar bütün vatandaşlarımıza ve hastanemize Mr Cihazı hayırlı olsun. bunun yanında hastanemizi B sınıfı hastane vasfına yükseltmek için eksikliklerimizi tamamlayacağız. İnşallah B sınıfı hastane olarak Dİnar'da sağlık alanında büyük bir hizmet vermiş oluruz" dedi.

Vatandaşlar Çok Sevindi

Dinar Devlet Hastanesine MR’ın gelmesine çok sevinen vatandaşlar ilçe dışında bulunan hastanelere gitmek zorunda kalmayacaklarını ve uzun süren randevuları beklemek zorunda kalmayacaklarını söylediler. İsmail Yılmaz-Dinar

MR Cihazı Nedir?

Manyetik rezonans (MR) canlıların iç yapısını görüntüleme ve iç hastalıklarındaki sorunları daha kolay bulmak için günümüzde kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Hastaların bir kaç dakika hareketsiz kalmaktan başka rahatsızlık vermeyen bu cihazın bir diğer avantajı da X- ışınlarının kullanılmamasıdır. Genelde bu işlem MR olarak bilinir ama aslında nükleer manyetik rezonans görüntülemedir.

Peki MRI cihazı nasıl çalışır?

Cihaz vücudumuzdaki yumuşak dokuların görüntülerini elde etmek için hidrojen atomlarını tarar. Bu atomları bulmak için o taranacak bölgeye yüksek manyetik alan uygulanır. Manyetik alanların oluşturduğu radyo dalgalarını hidrojen atomlarını uyarır ve hidrojen atomları enerji salmaya başlar salınan enerji cihaz tarafından algılanıp görüntüye aktarılır.

MR cihazlarının kullanımı genellikle yumuşak doku görüntülenmesinde kullanılır: Beyin ve omurilik hastalıkları, kas iskelet sistemi, menisküs ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklarda sıkça kullanılır. Bu cihazların bu güne dek canlı organizmalara zararı kanıtlanmamıştır ve buna gebelerde dahildir ama ilk üç ayda anne karnında organ gelişimi olduğu için MR önerilmez. Ayrıca kalıcı dövme sahipleri,kalp pili bulunan hastalar, metal protez, göz içinde yabancı cisim bulunan hastalara da MR önerilmez.

Editör: Haber Merkezi