Milletvekili Özkaya, Termik Santral çalışmalarını inceledi

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Türkiye'nin en büyük termik santrali olacak olan Dinar Uluköy Termik Santral çalışma sahasında incelemelerde bulundu.

Özkaya, Dinar'da kurulacak olan termik santralle alakalı sondaj çalışmalarını yerinde inceleyerek, mühendisler tarafından çıkartılan madenleri ve kömürleri inceledi.

Saha görevlisinden gerekli bilgileri alan Özkaya, yaklaşık 2 yıl boyunca devam edecek sondaj çalışmalarının ardından termik santral kurulma çalışmalarının başlayacağını söyledi.

AK Parti Dinar İlçe Başkanı Burhanettin Yüksel ve Afyonkarahisar İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Demirkan'ın da katıldığı şantiye ziyaretinde Özkaya, Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Berat Albayrak'ın 950 milyon ton kömür rezervinin olduğunu söylemesiyle sürecin başladığını, MTA yetkilileri tarafından ise çalışmaların devam ettiğini belirtti.

"5 yıllık bir çalışma sonucunda Dinar'da 950 milyon ton kömür rezervinin olduğu tespit edilmişti" diyen Özkaya, şöyle konuştu:

"Bu tespitten sonra MTA tarafından sondaj çalışmaları başladı. Yaklaşık olarak 2 yıl boyunca devam edecek olan bu çalışmalar şimdilik 220 kişilik bir ekip ile kömürün tam tespiti yapılmakta. 11 olan sondaj makinesi 16'ya çıkartılarak çalışmalar daha da hızlandırılacak. 24 saat boyunca 3 vardiya şeklinde çalışılan Uluköy termik santral sahasında işçi sayısı da ilelreyen günlerde artacak. Termik santraller kısaca kömür ve türevi yakıtların belirli sistemlerde yakılması sonucu açığa çıkan kimyasal enerjiyi çeşitli sistemlerle mekaniğe, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir."

Özkaya, "Kabaca sistemi anlatırsak; kömür veya linyit santralde bulunan kazanlara beslenir. Kazanda oldukça yüksek sıcaklıklarda 800-900 derece yanma başlar. Kazan içinde bulunan boru sistemlerindeki su ısı etkisiyle buharlaşır. Yüksek sıcaklıktaki ve yüksek basınçtaki buhar türbinlere gönderilir. Türbin döner ve jeneratöre bağlı sistem elektrik üretir." diye konuştu

Editör: Haber Merkezi