Kaymakamlıkta Sıfır Atık Proje Toplantısı Yapıldı

Dinar’da resmi kurumlar arası Sıfır Atık Projesi toplantısı Kaymakamlık toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Fevzi Şen, İlçe Özel İdare Müdürü Yakup Güçlü ve geri dönüşüm yetkilisi resmi kurum temsilcileriyle birlikte sıfır atık projesinin nasıl uygulanacağını konuştu.

2017 yılında Cumhur başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan himayelerinde başlatılan ve daha sonra bütün il ve ilçelerde uygulanması istenilen projede resmi kurumların tamamında sıfır atık ve geri dönüşüm projeleri uygulanıyor.

Toplantıda konuşan Özel İdare Müdür Yakup Güçlü, projenin hem çevreyi kirletmeyeceğini hem de ekonomiye katkı için atıkların geri dönüşüm ile yeniden kazandırılacağını söyledi.

Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Fevzi Şen ve geri dönüşüm firma yetkilisi de proje hakkında bazı bilgiler vererek nasıl uygulanacağını anlattı.

Sıfır Atık Projesi Nedir?

SıfırAtık, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar;

Verimliliğin artması,
Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması,
Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.

Editör: Haber Merkezi