Isparta’dan Dinar’a Uzanan Bale İlgi Odağı Oluyor

11 yıl öncesi Isparta’da ve çevresinde klasik baleyi tanıtma amacıyla yola çıkmış ve bu günlere ulaştıran Nataliya Gorelova Bale ve Sanat Merkezi Sahibi ve kurucusu Nataliya Gorelova “ Bale Gelişmiş Dünya ülkelerinde birçok kişi tarafından tercih edilen bir sanat dalıdır” dedi

Bale Sanatın hakkında kısaca bahsedermisiniz ve Türkiyede çalışmaları nasıl buluyorsunuz.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Sayesinde Sanat Türkiye’ye geldi

Nataliya Gorelova “klasik bale sanatı bir tarihdir, aristokratik bir sanat dalıdır İtalyadan, Avrupadan ve Rusyadan buralara gelen ve ortalama 500 yıllık gecmişi olan bir akademik sanattır. Müzik, dekor, ve çok ince akademik tekniği ve terminoloji içeren bir bilimdir. Bu. dünyada 3 tane kabullenilmiş bale ekolu bulunmaktadır ve bu ekollerin arasında bazı hareketlerde ufak ayrıntılar fark eder , sahnede çalışma derece ve bazı cizgiler fark eder, çoğu hareketlerde aksanlar ve bakışlar fark eder ve tabiki akademik bir öğrenci izleyince hangi sistemle yetiştiği bellidir. 1 royal sistem genelde Avrupada yaygın olan, 2 çok az kullanılan ama meshur İtalyan cheketti sistemidir, ve 3 tabiki Rus balesi yani Rus Agrepina Vaganova yazğı metodu vardır” dedi.

Nataliya Gorelova Bale Sanat Merkezi Sahibi ve kurucusu Gorelova “ Türkiyedeki son durumlar beni çok üzüyorlar burda doğru söylemek gerekiyor. Mustafa Kemal Atatürk sistemle birlikte klasik muzik gibi, klasik bale gibi akademik ihtal sanat dallar doğru şekilde Türkye girmiş, yanı ilk kuşaklardan yabancı hocalardan öğrenilmiştir. Klasik muzik öğrenmek için çocuklar devamlı yurt dışına gönderildi. Klasik balede Ankara’dan çıkan ilk mezunlar cok kaliteli yetiştiler bu gerçek. Elbette yurt dışındaki kaliteyi Türkiye hiç bir zaman yakalayamadı. Prima balerin sayesinde her ülke beli zaten, ve sonrası çöküş başladı. Zaman geçince elbette her yerde bölümler açılınca sistem zayıfladı, ve kalite olmayan öğretim görevlileri bazı bale bölümlerin başında bulunuyor.Elbette orda çıkan cocuklar kalitesi düşmekte. Bu durumu hepimiz gözlemliyoruz, bazı kurumlarda '' bale sanatçısı '' diploması alıp devlet opera ve balesinde bile gerekli olmuyorlar, bırakın kadroya girmeyi , çünkü bir bale eseri bile çıkaracak performanslara sahip değiller, ancak figuran ya da arka plan için kullanılırlar” diye ifade eden Gorelova sözlerine şu şekilde devam etti.

“ Bu onların suçu değil, sağlam sistem olsa zaten onların yüzde 25 i o sınav kazanamazlardı, ama onları mezun eden sistemdir ne yazık ki pedagojik formasyonla alakası olmayip anatomik bilmeyip para kazanabilmek için ders bile vermeye kalkışıyorlar ve bu çok acı. Fakat hala Ankara Hacettepe bale bölümünü'' ve İstanbul Mimar Sinan Bale bölümünü ayakta alkışlıyorum. Umarım kale gibi durur lar her zaman.

'Kızım Baleye Gidecek Ve Zarif Olacak

Yeterince bilgi olmadan Klasik Bale Sanatı basit aktivite tarzında sunuluyor ve bilinçsiz veliler de kendini tatmin ediyorlar, oysa belki o cocuk çok yetenekli, bu benim 11 yıl Ispartada yaptığıma çok zarar vermekte. Yine de aldırmıyoruz ve bilgilindiriyoruz insanları, elbette bu sanat dalını anlayanlar ve bazı benim öğrencilerim için de gözle görünüyor. .ilk bale abc lerde öncelikle bale postürü gelir ve onu çok uzun zaman her çocuğa özel davranıp olusturuyoruz. ''kızım baleye gidecek ve zarif olacak '' asla veliler hayal kurmasınlar çünkü o postürü sadece bale aktivitesine gitmiş olduğundan oluşmaz. sadece işini ve anatomiği çok iyi bilen hocaların elinde oluşur. Doğru exersizler verip doğru kavramlarda saatlerde verilir. Taklit edenler bale emitasyona benzeyen figurleri vererek oluşmaz o zerafet, o yüzden veliler çok arastırmacı olmalıdır. Ben sadece akademik olan, araştıran velilerle çalışmaktayım. 11 yıl boyunca her yıl Ispartada bale adı altında bir sürü okullarda kreslerde aktivite yapılıyor onlara fazla aldırmıyorum çünkü her sene yeni yerler kapanır açılır.

ileride o çocukları yetiştirmek için yüksek tahsil istenir, bilgi istenir, haftada gerekirse 2 3 çalışmalar yapmak gerekir seviye yukselince ve tabiki her yıl bale resitali çıkartmadan yok oluyorlar. O yüzden velilerin önce arastırmasını istiyorum.

Ispartada başarılı ÇalışmalarınIzı gözlemliyoruz ve suan büyük sahnede olan yıllar sonra çıkan öğrencileri takip ediyoruz, biraz bunlardan bahsedebilirmisiniz.

Sahneye Çıkmak Gelişim Açısından Çok Önemli

Isparta 11 yıl öncesi bu sanat dalını hiç bilmeyen bir bölgedir. Büyük Şehirlerde bale olmayan ya da benim meslektaslarım bana '' çılgın kadın '' diyorlar çünkü Ispartada başaramayacağımı düşündüler. İnsanların statüsü, bakış acısı kültür ve eğitim seviyesi çok önemli hangi bölgede o sanat yürür hangi bölgede yürmez. çok zorlukları atlattım pes etmedim, doğru şekilde devam ettım ve sonuc ortada. ıspartada her yıl 2 resital sunmaktayım. Çünkü sahneye çıkmak çocuklar için çok önemli gelişim acısında, elbette imkanlarımız kısıtlı ama bu sehirde en iyi şekilde yapabilecek olanı yapmaya çalışıyorum. Çocukları geliştırmek için sıkı tv programlarıve festivallere katılıyoruz çünkü rakipleri görmeliyiz daha çok calışmak için. Yüksek hedeflere ulaşmak için” olduğunu ifade etti.

Duyuduğum kadariyla Dinar Bölgesine Çalışmalarınız var bu çalışamlar hakkında Bilgi verebilirmisiniz.

Bale sanatına ilgi gün geçtikçe yaygınlaşıyor, Velililer ise en az çocukları kadar heyecanlı.

Dinardan yıllarca gelen öğrencilerim vardı, tabiki her yerde var suan ( Eğirdir, Yalvaç, Dinar Afyon merkezi bile ) fakat gözlemleyen dinar öğrenciler baya vardı, orada belli bir çalışma yaptım ve bazı sebeplerden dolayı ara vermek zorunda kaldık. Devam eden çocuklar Isparta’ya geliyorlardı.

Artık tekrardan Dinarda kurs açmamızın vaktinin geldiğini düşünüyorum. Gerçekten çok yoğun bir talep var. Veliler bu sanatın ve eğitimin bilincindeler. Daha önceki kursumuza gelen öğrencilerimizin bir çoğu tekrar kursun açılmasını dört gözle bekliyorlar. Şu an ön kayıtları almaya başladım. Yeterli kontemnjanı sağladığımız takdirde 6 Şubatta derslere başlamayı hedefliyorum. Buradan sizlerin aracılığı ile Bize her zaman destek olan velilerimize Dinarda Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Utkuya, İş adamı Salih Bekleye çok teşekkürediyorum desteklerinden dolayı.

Editör: Haber Merkezi