Elektrik, HES, Güneş, Rüzgar ve Termik
Dinar Özel Ünal Yılmaz Kolejinde bu haftaki Kariyer Yıldız günlerinde öğrencilere elektrik nedir, enerji kaynakları hangileridir, Hidro Elektrik Santralleri nasıl çalışır, güneş enerjisi nedir, rüzgar enerji santralleri nedir ve termik santral nasıl kurulur? Gibi belirli başlı konular anlatıldı.
Dinar Rüzgar Enerjisi Santral Müdürü Kamil Koçyiğit’in konuşmacı olarak katıldığı programda, elektrik enerjisine ilişkin merak edilen ne varsa burada anlatıldı. Öğrenciler elektrikle alakalı sormak istedikleri bütün soruları sorarak yanıt aradı.
Kamil Koçyiğit öğrencilere elektriğin ne olduğunu tanımlayarak şunları söyledi, “ Elektrik, doğada elektrik yüklerinin birbirleri ve çevreleri ile etkileşime geçmeleri ile ortaya çıkan fiziksel bir olaydır. Bugün elektrik çağında yaşamaktayız. Kullandığımız enerjinin büyük bir bölümü elektrik enerjisidir. Evlerde ve iş yerlerinde elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirerek, aydınlatma amacıyla kullanmaktayız. Yine elektrik enerjisini ısı enerjisine kolayca çevirebilen, elektrik ocakları ve sobaları, kullanılmasının basit ve temizliği nedeniyle vazgeçilmez durama gelmiştir. Ülkemizin çoğu bölgesinde buna ilaveten kullanılması kolay ve elektrik ocaklarına oranla elektrik tüketimi daha az olan elektrik enerjisinden yaralanılarak klimalar son yıllarda yerlerini almıştır.En ileri düzeydeki haberleşme cihazlarının çalıştırılmasında elektrik enerjisinden yaralanılır. Radyo, televizyon, telefon, hesap makineleri ve bilgisayar gibi bir çok cihaz, elektrik enerjisinden başka bir enerji çeşidi ile çalışmazlar. Yine evlerde kullanılan süpürge, çamaşır, bulaşık makinesi ve diğer birçok küçük cihazlarda mekanik enerjinin elde edilmesinde, elektrik motorlarının kullanılması kaçınılmazdır. Elektrik motorlarının diğer motorlara göre daha küçük boyutta yapılabilmesi çalıştırılıp durdurulmasının basit bir anahtarla mümkün olması, özel bir bakım gerektirmemesi ve sessiz çalışmaları, ev cihazlarında elektrik enerjisinin kullanılmasının en önemli nedenlerindendir” dedi.
Rüzgar Enerji Santral Müdürü Kamil Koçyiğit yaptığı sunumunun ardından, öğrencilere, HES’lerin çalışma şeklini, güneş panellerinin nasıl elektrik ürettiğini, rüzgar güllerinin bir tanesinin maliyetini ve elde ettiği kar marjını ve termik santralin ülke ekonomisine vereceği katkıları bir bir anlattı.
Editör: Haber Merkezi