Dünyanın ilk müzik yarışması Dinar'da yapıldı





Efsaneye göre Tanrı Athena, geyik kemiğinin üzerine delikler açarak yeryüzünün ilk flütünü icat eder. Onu çalmaya başladığında yanakları kabarıp inen Athena, flütün kendisini çirkinleştirdiğini düşünür ve flütü atar. Athena’ın flütünü bulan çoban Marsyas onu çalmaya başlar. Flütün sesine hayran kalan Marsyas çok güzel sesler çıkaran bu flütü elinden düşürmez. Dilden dile yayılan Marsyas’ın ünü, güzel sanatların ve müziğin tanrısı Apollon’a kadar ulaşır. Bir lir ustası olan Apollon, Masyas’ın müzikteki şöhretini kıskanınca onu herkesin önünde yarışmaya davet eder. Yarışmaya göre yenen, yenilene istediği cezayı verebilecektir.

Masyas yarışmayı kabul eder. Yarışmanın hakemleri ise Frigya Kralı Midas ile dokuz esin perisi olacaktır. Apollon, lir eşliğinde söylediği şarkılarda çok başarılı olur. Ancak Akdenizli halkların konukseverlik ve dayanışma duygularını veren ezgileri kavalıyla dile getiren Marsyas yarışmada öne geçer. Esin perileri, kavalla üretilen ezgilerden çok etkilenmelerine karşın, Tanrı Apollon’un şerrinden ürküp oylarını ona verirler. Kral Midas ise oyunu Marsyas’tan yana kullanır. Yarışmayı kaybeden Marsyas, Tanrı Apollon’un lir çalmakla kalmayıp aynı zamanda güftesi etkileyici olan şarkılar söylediğini, bu yönüyle yarışmanın âdil olmadığını öne sürer. Bunun üzerine Tanrı Apollon, çalgıların ters tutulup çalınması şartıyla yarışmanın yenilenmesini önerir. Lir için sorun yoktur, ama kaval tersten çalınamayacağı için Marsyas yenik sayılır. Midas’ın kulakları iyi duymadığı gerekçesiyle eşek kulağına dönüştürülür, Marsyas ise derisi yüzülerek su çıkan mağarasına asılır. Böylece dünyanın ilk müzik yarışması bugün Afyonkarahisar‘ın Dinar ilçesindeki Suçıkan Mağarası‘nın hemen önünde gerçekleşmiş olur.

Dünyanın ilk müzik yarışması Anadolu’da yapıldı

ULUSLARARASI MARSYAS KÜLTÜR SANAT VE MÜZİK FESTİVALİ

Dünyanın ilk müzik yarışmasının yapıldığı Dinar’da yeniden müzik yarışması düzenlenmeye başlandı. Yarışmanın gerçekleştiği noktaya ise büyük bir Marsyas heykeli yerleştirildi. Yarışma kapsamında çocuklar ve yetişkinler için ayrı kategorilerde ulusal ve uluslararası flüt yarışmaları düzenleniyor, uluslararası sempozyumlar, belgesel gösterimleri, resim ve fotoğraf sergileri ile konserler gerçekleştiriliyor. Gelecek yıl düzenlenecek olan Ulusal ve Uluslararası Flüt Yarışması için başvurular şimdiden başladı. Ayrıca Mayıs ayında düzenlenecek bu yılki festivalde yer almak isteyenler için de kayıtlar başladı. Festival ile ilgili ayrıntılı bilgi www.marsyasfestivali.com adresinde.

Dünyanın ilk müzik yarışması Anadolu’da yapıldı

YETENEKLİ ÇOCUKLAR SANATLA BÜYÜYOR

Afyon’un Dinar ilçesi Belediye Başkanı Saffet Acar, dünyanın ilk müzik yarışmasının yapıldığı Dinar’da önemli bir çalışmaya imza atmış. Yarışmadan dolayı her yıl, on yetenekli çocuğa flüt alarak, Dinar’ı dünyanın en önemli flüt merkezlerinden biri yapmaya çalışan Acar, bu yıl Şehit Piyade Uzman Çavuş Selçuk Gürdal İlköğretim Okulu öğrencilerine flüt hediye etmiş. Flüte yeteneği olan, müziğe tutkun on öğrenci, müzik öğretmeni Esma Dilman tarafından müzik eğitimine alınmış. Çok kısa sürede başarılı bir şekilde flüt çalar hale gelen çocuklar müziğe tutunmuş, hayatları renklenmiş. Okul müdürü Mehmet Öztürk “Amacımız, çocuklarımızın başarılı ve iyi birer insan olarak ülkeye yararlı olmaları” diyor. Öğrenciler ise eskiden sıradan bir yaşamları olduğunu, ancak flüt eğitimi ile birlikte daha mutlu bir hayat sürmeye başladıklarını belirtiyorlar. Dinar’daki yarışmaya Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Türkmen’in, CAKA’nın kurucusu dünyaca ünlü kemancımız Prof. Dr. Cihat Aşkın’ın, öğretim üyesi Yunus Emre Uğur’un ve dünyaca ünlü flüt sanatçımız Prof. Dr. Gülşen Tatu’nun da emeği büyük. Çocuklara, müziğe, umuda ve geleceğe yatırım yapan bu büyük insanları yürekten kutluyoruz. Gelecek sanatta, gelecek iyilikte, gelecek çocuklarda…

Editör: Haber Merkezi