Diyagram Mühendisi Kolejde Kariyer Günlerine Katıldı

Türkiye’de profesyonel olarak Diyagram Mühendisliğini yapan üç kişiden biri olan Uğur Arıcı her hafta Özel Ünal Yılmaz Kolejinde düzenlenen Kariyer Yıldız günlerine katılarak öğrencilerle sohbet etti.

Özel kolej öğrencilerine Diyagram Mühendisliğini detaylı bir şekilde anlatan Arıcı daha sonra öğrencilerin sorularına cevap verdi.

İlk seminerinde kendisini, çocukluk hayatını, üniversite yıllarını ve yaşadığı olayları anlatan Diyagram Mühendisi Uğur Arıcı öğrencilere verdiği seminerinde şunları söyledi, “Un fabrikaları, irmik fabrikaları ve mısır unu gibi işletmelerin projelerini hazırlayarak kurulmalarına yardımcı oluyoruz. Un fabrikası yaptırmak isteyen vatandaşlar bize geliyor ve bizden yararlanıyorlar. Bizim işimiz de burada başlıyor. Bütün bina hesaplamaları çıkacak ürünlerin hesaplamaları, kamyonların gelip buğdayları boşaltmasına kadar biz hesaplıyoruz. Sonra makinelerin montajları, elektrik panolarının montajları ve diğer bütün işleri biz yapıyoruz. Bu işleri de 8 aylık bir sürede yapıp teslim ediyoruz. 22 yıldır bu işin içerisindeyim, 186 tane fabrika kurdum. Sadece Türkiye’de değil bütün dünya da bu işi yapıyoruz. Fabrikayı kuracağınız yerde bir istihdam yaratabilecekseniz ve bu bölge istihdama aç ise Avrupa kredilerinde bir adım öndesiniz demektir. Un fabrikası hele ki moderni epeyce bir yatırım ister. Valsler, elekler , dikine bir bina, ambarlar, sirküle depolar bütün bunlara hakim işçiler, buğday seçiminden anlayan uzman, doğru paraya hızlı alımlar için küçük de olsa bir laboratuar, ambarlara piyasadan toplanacak buğdaya peşin sıcak paralar gerekir.
Un piyasası sert bir piyasadır. Düzenli satışları kimseyi ürkütmeden yakalamak zordur. Küçük kapasitelerde piyasaların sıkıntıları ile uğraşmaktan büyük kapasitelerde diğer eski üreticileri karşınıza almamak için oynayacağınız köşe kapmacalardan bunalmak da var.Bir un fabrikası kuracak kadar sermaye sahibi iseniz bütün bunları yapmanız gerek. Kağıt üzerinde çok çalışmanız gerek. 1. tipe mi , 5. tipe mi çalışacaksınız ? Yani baklava börek mi, ekmek mi olacak pazarınız ? Ekmeklikte hızlı satış vardır başlangıç için iyi bir seçim olur. Sizin kurmayı düşündüğünüz modern fabrikanın bir valsinin bedeli bile buradaki bir çok arkadaşın toplam sermayesine denk düşer bu da ayrı bir konudur” dedi.

Editör: Haber Merkezi