Dinar’ın Ekonomik Kurtuluşu
Tarih Turizmi
Milattan Önce 1200 yıllarına kadar bilinen eski bir tarihi olan Dinar ilçesinin eski tarihinin gün yüzüne çıkarılmalı.
Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden olan, klasik dönem boyunca Antik Kent Efes’ten sonra en önemli şehir olan Kelainai ve sonradan kurulan Apameia şehirlerinin eski tarihinin gün yüzüne çıkarılmasıyla birlikte tarih turizminin de tavan yapacağı belirtiliyor.
Umut Gazetesi konuyla ilgili yaptığı araştırmalar sonucunda Ilıca üzerinden geçen ticaret yolunun sağında Üçlerce Tepe’nin kuzeyinde ve Cengiz Topel İlkokulunun karşısındaki çukurlukta bulunan Antik Tiyatronun Roma devri özelliklerini taşıdığı Alinda ve Alabanda tiyatrolarının gün yüzüne çıkartılmasıyla ilgili bazı çalışmaların başladığını öğrendi.
Kazı İle İlgili Rapor Hazırlandı
Afyon Kocatepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü iş birliği içerisinde ilgili bakanlığa başvurarak kazı iznini almak için çalışmalarına başlayacak. Yine Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Ümüt Emrah Kurt tarafından hazırlanan bir rapor Rektör yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş’a sunulmuş durumda. Hazırlanan bu rapor doğrultusunda kurulacak ekip ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunulacak.
Edinilen bilgiye göre söz konusu bölgede bulunan 8 Bin Kişilik antik tiyatronun gün yüzüne çıkartılabilmesi için bölgeye resmen bir şantiye kurulacağı, güvenlik görevlisinden çalışan bütün personeline kadar burada istihdam edileceği ve çalışmaların uzun bir zaman alabileceği belirtiliyor.
İsmail Yılmaz-Dinar
 
 
 
Editör: Haber Merkezi