DİNAR’DAKİ 110 KONUTUN TOKİ İLE SORUNU ÇÖZÜLDÜ.
 
Dinar İlçesi, İncirli Mahallesinde TOKİ Başkanlığı tarafından yaptırılan konutlarla ilgili olarak hemşerilerimizde bazı siyasi çevreler tarafından yanlış bir algı oluşturulmaya çalışılmıştı. Konuyla ilgili olarak gerek hak sahiplerinin gerekse kamuoyunun yanlış bilgilendirilmişti.
 
Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali ÖZKAYA TOKİ Başkanı ile görüşüp söz konusu durumun detaylı olarak incelenmesini ve Dinarlı hak sahiplerinin lehine çözülmesini sağladı.
 
Sayın ÖZKAYA’nın açıklamaları şöyle;
 
Dinar ilçesinde dar gelirli vatandaşlarımız için TOKİ tarafından yaptırılan toplu konutlara ilişkin ilk fizibilite analizi 18.03.2010 tarihli başkanlık oluru ile ortalama fiyatı 45.778-TL olarak belirlenmiştir. Ancak gerçek bedelin Belediye ile TOKİ arasında yapılan sözleşmede yer aldığı üzere konutların tesliminde ortaya çıkacağı imza altına alınmıştır.
 
Konutlara ilişkin 11.08.2011 tarihinde yapılan ilk ihale bedeli TÜFE güncellemesi ile 48.625-TL olarak tespit edilmiştir. Yüklenici firmanın sözleşmesinin feshi sonrasında; konutların tamamlama ihalesi 05.03.2014 tarihinde yapılmıştır.
 
20.05.2015 tarihinde teslim edilen konutların bu tarihteki bedeli ise; 89.631 olarak hesaplanmıştır. Yapılan konutlara Türkiye’de uygulanan en yüksek oran olan %30 oranında Başbakanlık İndirimi uygulanmış ve 89.631-TL olan bedel, %30’luk indirimden sonra, 62.742-TL olarak belirlenmiştir.
 
Hemşerilerimizin gecekondularının işgal ettiği alanın özelliklerine göre Kıymet Takdir Komisyonunca değerlendirilmesi sonucu belirlenen tutarın 45.778-TL den mahsubu sağlanmıştır. Mahsup sonucu gecekondu enkaz bedeli bu tutardan daha yüksek olanlara iadeler yapılmıştı. Gecekondu enkaz bedeli ilk belirlenen 45.778-TL den fazla olanlara, yapılan iadeler nedeniyle üst sınırın bu bedel olduğu yanlış algısı belediye tarafından dillendirilerek oluşturulmuştur.
 
Geçtiğimiz hafta sonu Dinar Ziyaretimizde konut sahipleri ile tekrar görüşmeler yaptım. Konut sahipleri ile vardığımız mutabakatı TOKİ başkanlığına ilettim. Söz konusu durum ile ilgili TOKİ Başkanı ile defaten görüşerek konunun detaylı olarak incelenmesini ve hemşerilerimin mağdur edilmemesini istemiştim. TOKİ Başkanlığı ile yürütülen çalışmalar tamamlandı.
 
Yapılan çalışmalar neticesinde 2010 yılında 45.778-TL olarak belirlenen bedel için bu miktarda enkaz bedeli ödeyen veya mahsup edilenlerden yeni bir bedel talep edilmeyecek; ancak 45.778-TL den daha az enkaz bedeli ödeyenlerden borçları talep edilecektir. Bu borçların ise TÜFE oranında yeniden değerlenerek tahakkuk edecek miktarı 180 ayda taksitle ödenecektir. Böylece durum hemşerilerimiz lehine çözülmüş oldu.  Hayırlı uğurlu olsun.”
 
Konut sahipleri tarafından durum büyük bir sevinçle karşılandı. Milletvekili Av. Ali ÖZKAYA’ya teşekkürlerini ileten halk memnuniyetlerini dile getiriyor. HAYIRLI OLSUN.
 
Editör: Haber Merkezi