Dinar’da TOKİ mağdurları çözüm bekliyor

Dinar ilçesinde 2012 yılında kentsel dönüşüm projesi adı altında evleri istimlak edilerek yerine 97 M2 ev yapılan 51 Dinarlı vatandaş TOKİ’nin 2018 yılında yaptığı yeniden maliyet hesaplamalarının mağduru oldu.

2012 yılında evleri istimlak edilerek 113 Bin TL’den sözleşme imzalayan hak sahipleri şimdi 270 Bin TL gibi uçuk bir rakam ile karşı karşıya kaldı.

Seslerini duyurabilmek adına 86 konut bölgesine gelen vatandaşlar burada basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP Milletvekili Burcu Köksal’ında katıldığı sorunlu bölge incelenerek çözüm yolları arandı.

51 Vatandaş adına bir konuşma yapan Yaşar Yılmaz şunları söyledi, “16.05.2012 tarihli 6306 sayılı afet kanunu uyarınca Dinar Belediyesi ile TOKİ arasında yapılan anlaşma uyarınca mahallemizde riskli yerlerin yıkılarak yerine yeni binaların yapılması amacıyla TOKİ ile hak sahipleri arasında anlaşlma yapılmıştır. Yapılan anlaşmada net 97 M2 113 Bin TL değerinde vatandaşlarla sözleşme yapıldı. Ancak sonradan bizlere çıkartılan rakam ise 260 ve 270 Bin TL gibi rakamlara ulaştı. Dinar şehir merkezinde 120 M2 donamımlı dairelerin 180 Bin ile 220 Bin TL arasında satıldığını görüyoruz. Kıyaslandığında TOKİ evleri şehrin tepe noktasında, ulaşımı ve doğalgazı olmayan bir bölgededir. Hak sahipleri çok yüksek miktarlarda borçlandırılmak istenmektedir. Buradaki hiç bir insanımız bu rakamı ödeyemez. Yıkılan evlerimizin kamulaştırma bedelleri malesef yerinde sayarken yeni konutların fiyatları fahiş bir şekilde artmıştır” dedi.

CHP Milletvekili Köksal Yerinde İnceledi

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, vatandaşların sorunu CHP İlçe Başkanı Mevlüt Er’e bildirmesi üzerine 86 konutun yapıldığı yere gelerek evleri yerinde inceledi. CHP İlçe Başkanı Er Milletvekili Burcu Köksal’ın vatandaşların sorunlarını çözmek adına burada olduğunu ve gereken her şeyi yapacağını söyledi.

CHP Milletvekili Burcu Köksal ise vatandaşlarla görüşerek konuyu TBMM’ye taşıyacağını, sorun çözülene kadar ise bu işin peşini bırakmayacağını ifade ederek şunları söyledi, “Dinarlının TOKİ konutlarından çektiği artık yeter. 2 yıl önce burada 110 TOKİ konutlarına benzer bir mağduriyet yaşandı. Yine sözleşme bedeli farklı, konut tesliminde istenen bedel farklıydı. Aynı senaryoyu buradaki 51 hak sahibi yeniden yaşıyor. Bu konutlar yapılmadan önce kişilerin istimlak edilen yerlerine binaen yapılan sözleşmede konut bedeli olarak 113 Bin TL bedel biçilmiş buradaki hak sahipleri de bu bedelle sözleşmeyi imzalayıp kabul etmişler. Fakat bu gün görüyoruz ki 2018 yılında sözleşme bedeli 113 Bin TL rafa kaldırılmış ve buradaki 51 arkadaşımızdan indirimdahil 220 Bin ila 230 Bin TL arasında bedel istenmiş. 6 yıl önce sözleşme yaparken, bu insanların yerlerini alırken 113 Bin TL diyorsun bu gün konut teslimine geldiğinde 110 Bin TL daha bu insanlardan para istiyorsun. Bu açıkça insanları kandırmak ve aldatmaktır. Bu konutalara ulaşabilmeniz için 3,4 KM yolu dolanıp gelmeniz gerekiyor. Doğru dürüst yolu yok, çevre düzenlemesi yok, doğalgazı yok. Buradaki kadın arkadaşlarımız diyor ki bize gösterilen plan ile bu evler aynı değil. Bu insanlar yaklaşık 6 yıldır dışarıda başka konutlarda oturup kira ödüyorlar. Bunlara hiç bir şekilde kira bedeli de verilmemiş. Yani ortada çok büyük bir mağduriyet var. Biz bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. Birileri Dinarlının üzerinden eğer para kazanmak istiyorsa ona da yazıklar olsun diyoruz. Bu insanlar son gıdım ellerinde kalan mal varlıklarını inanarak, güvenerek, sözleşmeyi imzalayarak vermişler. Bugün karşılaştıkları tabloda imzaladıkları sözleşmenin yaklaşık 2 katı daha bedel isteniyor. Nereden verecekler? Burası sosyal konut olarak yapılıyor, fakat istenilen bedel lüks konut bedeli oluyor. Bu insanların bu bedeli ödeyecek güçleri yok. Bu sorun çözülene kadar bu konuyu sürekli dile getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi