Dinar’da MANDA Projesi Neden Olmasın?

Anadolu’da unutulmaya yüz tutan manda besiciliği devlet desteği ile yaygınlaşmaya başlamıştı.
2015 yılında Bakanlığın hayata geçirdiği “Anadolu Mandası’nın Islahı” projesi sayesinde üretimi yapılan çiftçilerin sayısında artış yaşanmıştı.
Umut Gazetesi muhabirlerinin yaptığı çalışmalar neticesinde Dinar ilçesinde de Manda besiciliği projelerinin yapılabileceği belli oldu.
 Dinar’a bağlı Çapalı Köyünde bir vatandaşın başvurması üzerine 30 adet Manda sahibi olan vatandaşa devlet tarafından Manda başına 1.000 TL destek verildi.
İlçenin ve bölgenin sulak bir alanda olması nedeniyle uzmanlar tarafından da uygun görülmeye başlanılan Manda yetiştiriciliği için gerekli adımların atılması gerekiyor. Vatandaşlar manda yetiştiriciliği işinin Dinar’da da olması gerektiğini belirtirken, konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğünün gerekli çalışmaları yapması da beklenmekte.
Karadeniz’de Samsun ve Sinop’ta, İç kesimlerde: Tokat, Çorum ve Amasya’da,  İç Anadolu : Sivas ve Yozgat’ta,  Ege : Afyonkarahisar’da, Marmara : İstanbul’da,  Doğu Anadolu:Muş’ta,   Güneydoğu Anadolu : Diyarbakır’da manda besiciliğinin yapıldığı biliniyor.
Manda’nın diğer süt veren hayvanlara göre maddi açıdan çok daha verimli olduğunu belirten uzmanlar, son günlerde, doktorlar, inşaatçılar, tekstilciler ve çeşitli meslek dallarından olan vatandaşların bile manda çiftçiliği kurduğunu, önceden manda çiftliği kurup bırakanların da sonradan yeniden bu mesleğe döndüğünü söyledi.
Manda sütünün birçok alanda değerlendirildiğini belirten bazı manda yetiştiricileri, sütün, yoğurt, süzme peynir, kremalı tatlılar, sadeyağ, kaymak gibi geleneksel ürünlere dönüştürüldüğünü ve ürün fiyatlarının da tatmin edici olduğunu belirttiler.  İsmail Yılmaz-Dİnar
 
 
 
 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi