Dinar’da hububat verimliliği arttı

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde Zahire Pazarında hububat alımları bütün hızıyla devam ediyor. Çiftçilerin arpa ve buğday fiyatlarından memnun kalmadığı hasat sonrası dönemde yağmurların düzenli ve bol yağması nedeniyle tarlalarda yaşanan verimlilik sayesinde bu açık kapamış oldu.

İlçemiz Zahire Esnaflarından Başak Tarım sahibi Murat Orhan 2017 hububat alım sezonuyla alakalı olarak piyasayı yorumladı. Arpa fiyatlarının hasat zamanından önce tonunun Bin Yüz TL ettiğini, ancak sonradan yapılan müdahale ile aşağılara çekildiğini ifade ederek gazetecilere şu açıklamalarda bulundu, “Bu yıl arpanın ton fiyatı 800-850 TL arasında değişti. Buğdayda ise, makarnalık için 850-920 TL, Yemlik Buğday için 750-800 TL ve unluk buğday için 830-880 TL fiyat verildi ve bu fiyatlar üzerinden alım gerçekleştirildi. Malını aldığımız çiftçilerimiz ile alış-verişimiz sırasında yaptığımız konuşmalarda çiftçilerimiz bu yıl da da fiyatlardan memnun değil. Ancak 2016-2017 yıllarında ağır geçen kış şartları olmasına rağmen bahar aylarında yağan yağmurlar hububatta verimi aşırı derecede artırdı. Geçmiş yıllara göre % 20 ile % 50 arasında arpa ve buğdayda verim ile kalitede artış görüldü. Bu artış sebebiyle de çiftçilerin memnun kalmadığı fiyat farkı kapanmış oldu. Yani geçen yıl 10 ton buğday satan bir çiftçimiz bu yıl aynı tarladan 13 ton ya da 15 ton buğday kaldırdı” dedi.

Zahire Pazarında Birlik ve Beraberlik Var

Başak Tarım sahibi Murat Orhan zahire pazarında esnaflar ile çiftçiler arasında çok büyük birlik ve beraberlik örneği yaşandığını, maddi ve manevi olarak hiç bir sorunun yaşanmadığını kaydetti. Fiyatlar ve ödemeler konusunda hiç bir sıkıntının olmadığını da kaydeden Orhan, “Arpa fiyatları hasattan önce tonunun 1.100 TL idi. Sonradan edilen müdahale ile normal fiyatına döndü. Bu yıl arpaya çok fazla talep oldu” dedi.

Zahire Pazarı Taşınmalı

Zahire pazarının çok dar bir alanda sıkışıp kaldığını, çok daha geniş ve rahat bir bölgeye taşınması gerektiğini, böylelikle boşalan alanın da her türlü değerlendirilebileceğini söyleyen Murat Orhan konuyla alakalı olarak gazetecilere yaptığı açıklamasında şöyle konuştu, “Herkes biliyor ki artık zahire pazarı eskidi, yoruldu ve çok büyük bir metal yorgunluğu yaşamaya başladı. Ne çiftçi ne de esnaf buradan memnun olmamaya başladı. Bu sebeple ilçede bazı girişimler yaşandı. IYAŞ alış veriş merkezi karşısında 47.000 M2 şahsa ait olan bir alan Dinar Belediyesi ve Afyonkarahisar Ticaret Borsası iş birliğinde pazarlık aşamasında. Konum itibariyle de çok güzel bir yerde bulunan bölgenin mutlaka zahire pazarı için tahsis edilmesi gerekiyor. Ben bu görüşmelerin olumlu sonuçlanacağını ümit ediyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi