Dinar’da Hasta Hakları Günü Kutlandı

26 Ekim 2018 ‘Hasta Hakları Günü’ nedeniyle Dinar Devlet Hastanesinde bir etkinlik gerçekleştirildi.

Devlet Hastanesi Başhekimi İbrahim Eren Pek, İdari ve Mali İşler Müdürü Hatice Akçin, Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdürü İlknur Yılmaz Baştürk, Hasta Hakları Birimi Sorumlusu Kemal Gülbeyaz ile birlikte yatan hastaları ziyaret ederek çiçek takdiminde bullundu.

Devlet hastanesinde yatan hastaları odalarında ziyaret ederek günlerini kutlayan ve daha sonra bir sıkıntılarının olup olmadığını, sağlık hizmetlerinin düzenli yapılıp yapılmadığını kontrol eden idari yönetim heyeti her zaman hastaların yanlarında olduklarını, en iyi şekilde tedavi edilerek evlerine geri göndermek istediklerini söyledi.

Başhekim İbrahim Eren Pek ise, 1998 yılından beri 26 Ekim’in hasta hakları günü olarak kutlandığını belirterek, “Bu sebepten dolayı, Dinar Devlet Hastanesi Yöneticiliği olarak; çözüm odaklı yaklaşımımıza uygun olarak yatan hastalarımızı yatakları başında görmek istedik. Bir sorunlarının olup olmadığını, sormak yapılabilecek istekleri nelerdir öğrenmek istedik. Çözüm odaklı çalışmalarımız devam edecektir. Hep birlikte daha iyi hizmet vermek için elimizden gelen gayreti azami seviyede göstermeye devam edeceğiz” dedi.

Yatan Hastalar Teşekkür Etti

Dinar Devlet Hastanesinde yatan ve tedavileri devam eden hastalar günlerinin kutlanmasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirerek kendileri çok iyi derecede bakıldığını, bütün çalışan sağlık personeline teşekkür ettiklerini söyledi.

Hastanede 3 gündür tedavi altına alınan bir teyzemiz ise, hastane çalışanlarının kendisine muazzam bir şekilde baktığını, kendisine gösterilen ilgi ve alakadan ötürü çok memnun kaldığını belirtti.

Bugün 26 Ekim Hasta Hakları Günü. Hasta Hakları ilk kez 1981 yılında Lizbon’da yapılan 34. Dünya Tabipler Birliği Genel Kurulu’nda yayımlanan Lizbon Bildirgesi ile benimsenmiştir. Daha sonra 47. Dünya Tabipler Birliği Kurultayında (Bali, Eylül 1995) değişikliğe uğramış, 171. Konsey Oturumu’nda (Şili, Ekim 2005) gözden geçirilip düzeltilmiştir. Ulusal düzeydeki yasal düzenleme Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi, Hasta Hakları Yönetmeliği, İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi gibi mevzuatlarda yer almaktadır. Ülkemizde 1998’de, 26 Ekim “Hasta Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir.

Bildirge, uygulamaya yönelik, ahlaki ve yasal güçlüklerin var olabileceğini göz önüne almakla birlikte hekimin, her zaman için hem kendi vicdanına göre, hem de hastanın en çok yararına olacak şekilde davranmasını şart koşmaktadır. Yasal durum ya da hükümetin tutumu hastaların bu haklarını göz ardı ediyorsa, hekimler bu hakların elde edilmesi ya da onarılması için yollar aramalıdır. Bildirge aşağıdaki konuları kapsamaktadır:

- Nitelikli tıbbi bakım hakkı

- Seçim yapma özgürlüğü

- Kendi kaderini belirleme hakkı

- Bilinci kapalı hasta

- Yasal ehliyeti olmayan hasta

- Hastanın isteğine karşın yapılan girişimler

- Bilgilendirilme hakkı

- Gizlilik hakkı

- Sağlık eğitimi hakkı

- Onuruna ve özel yaşamına saygı talep etme hakkı

- Dini destek alma hakkı

Hasta hakları, iyi hekimlik ve temel insan haklarından ayrı tutulamaz. Sağlık alanında yaşanan olumsuz gelişmeler nitelikli sağlık hizmetine ulaşmadaki eşitsizlikleri giderek artırmakta, hastaların sık sık mağdur durumlara düşmesine neden olmaktadır. Hükümetin “Sağlıkta Dönüşüm Programı” adı altında yaşama geçirdiği politikalar, “özendirici ifadelerle” sunulanın aksine, sağlık birimini işletme, hastayı müşteri olarak görmektedir. Hasta haklarına uyuyormuş gibi yapılan düzenlemeler bu nedenle göstermelik olmaktan öteye gidememektedir. Sağlığı kar edilen bir alana, sağlık hizmetini alınan satılan bir metaya dönüştürmek hasta haklarına aykırıdır.

Editör: Haber Merkezi