DİNAR’DA FESTİVAL TANITIM TOPLANTISI

Bu yıl 1 – 5 Haziran 2016 tarihleri arasında VII. Si düzenlenecek olan Uluslar arası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivalinin tanıtım toplantısı Suçıkan Park’ta gerçekleşti.
Tanıtım programına; Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Akçay, Kaymakam Mustafa Şahin, Belediye Başkanı Saffet Acar, AKÜ Devlet Konservatuar Müdürü Doç Dç. Dr. Uğur Türkmen, Öğretim Görevlisi Fakı Can Yürük, festival komite üyeleri ve konservatuar öğrencileri katıldı.
Tanıtım toplantısında yapılacak olan mini konser, alınan şehit haberleri ile iptal edildi.
Öğretim Görevlisi Fakı Can Yürük, yapmış olduğu açılış ve tanıtım toplantısında şu açıklamalarda bulundu;
“Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali’nin bu sene VII.sini 1-5 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. İlk yılki heyecanımızı hala korumakla beraber hedeflerimiz,  her zamanki gibi daha da büyümüştür. Bu sene, festivalimizin yine yoğun bir program ile geçmesi planlanmaktadır. Yaptığımız çalışmalar doğrultusunda festivali 6 kısımdan oluşturmaktayız. Her yıl olduğu gibi, festivalimizin bitiminden yaklaşık 3-4 ay sonra yapmaya başladığımız hazırlık toplantısında, festivalin 7. si için planladığımız konser etkinliklerimiziniçeriğine uygun, işlerini layıkıyla yapan değerli sanatçılarımız ile görüşmeler yapılarak anlaşmalar sağlanmıştır. Fakat ilerleyen zamanlarda ülkemiz de nükseden üzücü ve talihsiz olaylar, milletimizin şu an içinde bulunduğu sıkıntılı durumları göz önünde bulundurarak, festival komitemiz tarafından konserlerimizin daha düşük yoğunlukla geçmesi kararı alınmıştır.
İzninizle sizlere 6 kısma ayrılan festivalimizi kısaca özetlemek istiyorum.
Bunlardan ilki, Festivalin felsefesi haline gelmiş olan “Dinar’ın Dünyanın ilk müzik yarışmasının yapıldığı yer” olması ve buna bağlı olarak düzenlenen ulusal ve uluslararası Flüt Yarışmaları. Türkiye’de ve Avrupa da isim yapmış ve kabul görmüş jüri üyelerinin katılımları ve destekleri ile yapılacak olan bu yarışmalar üç bölüme ayrılmıştır, ilki GSL arası flüt yarışması daha sonra Konservatuvarlar ortaöğretim ve lise kısımları arası flüt yarışması ve son olarak da uluslar arasıflüt yarışması şeklinde gerçekleştirilecektir.
İkinci kısım ise Sempozyum. “Yediden yetmişe, yedinci yıldan yetmişinci yıla, Uluslar arası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali” başlığı ile düzenlenecek olan sempozyum bu sene çağrılı olarak yapılacak olup, sempozyumun şair, müzik bilimcisi, akademisyen, bürokrat ve müzik yazarı olmak üzere çok çeşitli katılımcıları olacaktır.
Diğer bir kısım ise Belgesel. Dinar’ın Çöl Ovası yöresinde yaşayan kadınların yaşamlarını ve kültürlerini konu alan “Çöl Ovası Kadınları” başlıklı belgeselin gösterimi festivalin resmi açılışında gerçekleşecektir
Festivalin diğer bir ayağı ise ulusal ve uluslar arası katılımlı sergiler. Sergiler de kendi aralarında üçe ayrılmaktadır. Bunlar “Sesten Renge VII” adlı karma resim sergisi, “Seramiğin Sesi III” adlı uluslar arası katılımlı karma seramik sergisi ve “Dans ve Renk” adlı Prof. Dr. Güler Ertan fotoğraf sergisidir. Sergilerin açılışı da festivalin resmi açılış gününde gerçekleşecektir.
Beşinci olarak bahsedebileceğimiz kısım ise söyleşiler ve konferanstır. Dinarlı halk şairi Süleyman Uysal ve Âşık Yoksul Derviş’in katılımları ile bir söyleşi gerçekleşecektir. Diğer bir söyleşi ise THM Sanatçısı Erol Parlak tarafından gerçekleştirilecektir. Öğr. Grv. Türker Göksel ise “liderlik ve etkin yönetim” başlıklı bir konferans gerçekleştirecektir.
Ve son olarak bahsedeceğim bölüm ise konser etkinlikleridir. Konuşmamın başında da bahsettiğim gibi festivalimizin VII. sine yakışır bir biçimde düzenlediğimiz ve Dinar halkının da yoğun katılım göstereceğini düşündüğümüz konserlerimizi maalesef ülkemizde gelişen üzücü hadiseler sonucu düşük yoğunluklu olarak gerçekleştirilmesini uygun gördük. Yani eğlence ağırlıklı olmasından öte daha sanatsal ağırlıklı konserler olmasıyönünde bir karar aldık ama yinede konser etkinliklerimiz ulusal ve uluslar arasısanatçıların katılımı ile gerçekleştirilecektir.
Farklı ve nitelikli bir festival ile kültür ve sanat etkinliklerinin Dinar’da yaygınlaşmasına katkıda bulunmak, Dinar’ı tanınmış bir festival kenti haline getirmek,Dinar Meslek Yüksek Okulu öğrencilerimiz başta olmak üzere üniversitemizin hemen her birimindeki öğrencileri ile Dinar halkı arasında bağ kurmak, Dinar’ın sosyo-kültürel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak baştan beri amaçlarımız arasında yer almaktadır. Bu amaçların gerçekleşmesi için geniş ve kapsamlı bir ekip olarak özverili çalışmalarda bulunmaktayız ve bu amaçları yavaşta olsa gerçekleştirdiğimize inanmaktayız. Bizlere hedeflediğimiz bu yolda her zaman ışık tutan ve festivalin geleceğe emin adımlarla yürümesi için yol göstericimiz olan Festivalin Sanat Danışmanı Prof. Dr. Sayın Cihat AŞKIN’a, Festivalimizin dünya standartlarında kabul görecek seviyeye ulaşmasında ki büyük katkıları ve maddi, manevi her türlü destekleri ile bizlerin yanında olan AKÜ Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Mustafa SOLAK’a ve Dinar Belediye Başkanımız Sayın Saffet ACAR’ a teşekkürlerimizi can-ı gönülden sunarız.
Hepimizin tek amacı, festivalimizin uluslararası bilim ve sanat ortamlarında adından söz ettiren kurumsallaşmış bir festival olmasıdır. Ve böyle geniş kapsamlı bir festivalde bir veya birkaç kişinin değil bu işe gönül veren herkesin katkısı çok değerlidir.” Dedi
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Belediye Başkanı Saffet Acar ve Kaymakam Mustafa Şahin’in günün anlam ve önemine binaen yaptıkları konuşmalar ile program sona erdi. 
 
Editör: Haber Merkezi