Dinar’da Acarlar Vagon “ECM Sertifikası” nı alan ilk Türk Şirketi Oldu

Afyonkarahisar Dinar’da Faaliyet Gösteren Acarlar Vagon “ECM Sertifikası” nı alan ilk Türk Şirketi Oldu. Acarlar Vagon, bu sertifika ile Avrupa’dan gelen vagonlarınbakım ve revizyonlarını yapabilecek.
ECM (Bakımdan Sorumlu Birim – Entity in Charge of Maintenance) bir yük vagonunun bakım durumundan tamamen sorumlu olan organizasyondur. 94- 30/1.2012 numaralı ve 1 Mayıs 2012 tarihli OTIF ECM Düzenlemesine göre; ECMler bağımsız bir kuruluş tarafından değerlendirilir ve sertifikalandırılır. 31 Mayıs 2013 tarihinden itibaren tüm ECMler sertifikalı olmalıdır. Uluslararası işletmede kullanılan her bir vagon kendisine atanmış bir ECM’ye sahip olmalıdır
ECM; bakımdan sorumlu olduğu araçların bir bakım sistemi vasıtasıyla emniyetle işletilebilir durumda olmasını sağlar [1]. Bakım sistemi aşağıdaki 4 fonksiyondan oluşmaktadır
  1. Yönetim işlevi
  2. Bakım geliştirme işlevi
  3. Filo bakım yönetimi işlevi
  4. Bakım temini işlevi
 
  1. ECM Yönetim fonksiyonu: Diğer 2, 3 ve 4 işlevini idare eder/denetler ve koordine eder. Tüm bakım faaliyetlerini izler. Vagonun demiryolu sisteminde emniyetli durumda olmasını sağlar. Diğer işlevler taşerona verilebilir ancak bu işlev taşerona verilemez.
  2. ECM Bakım Geliştirme İşlevi : Bakım dokümantasyonunun yönetiminden sorumludur. Bu işlev Her bir yük vagonu için “Bakım Dosyası” oluşturur. “Bakım Dosyası”’nın sürekli güncellenmesini sağlar.Karşılıklıİşletilebilirlik kuralları ile uyumu sağlar (ECM Düzenlemesi EkIII 2.başlık 2.madde). UTP’lere uygun yük vagonları için “Bakım Dosyası” oluşturulmasında “Teknik Dosya” temel alınır
  3. ECM filo bakımı yönetimi fonksiyonu : Vagonun;  Bakımdan önce “İşletmenden Alınma” sını, Bakımdan sonra “İşletmeye Dönme” sini , Bakım siparişlerini yönetir. Bakımı temin eden iç ECM birimleri ve dış birimlerle sözleşme yapar. Diğer bir ifade ile atölyelerle anlaşma yapar. Bu işlev özellikle; Araçlara bakım dosyasının uygulanmasının sağlanmasından, Yapılan bakım, yaptığı km, kusur, olay ve kazalar hakkında bilginin toplanması ve Bakım Geliştirme İşlevine aktarılmasından sorumludur.
  4. Bakım Temini fonksiyonu :Bir vagonun veya parçalarının gerekli bakımını yapar. Ayrıca Filo Bakım Yönetimine verilmek üzere “Hizmete Verilme” belgesini düzenler. Bakım siparişlerini çalışma talimatlarına çevirir. Bu İşlev Filo Bakım Yönetimi İşlevi tarafından sipariş edilen ve bakım dosyasında tanımlanan görevleri/işleri teknik olarak gerçekleştirir.
Acarlar Vagon, bu sayede, trafikteki vagonların kısa bakımlarının yanı sıra, Avrupa vagonlarının periyodik revizyonlarından da pay almayı amaçlıyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Acarlar Vagon A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Anıl Acar, alınan sertifikanın bakımdan sorumlu kuruluş anlamına geldiğini, özel şirket olarak bu sertifikanın sadece Acarlar Vagon’da olduğunu belirterek şunları söyledi, ‘Bizde ve Devlet Demir Yollarında bulunan bu sertifika ile AB’ye bağlı TSI’lıvagonların revizyonlarını yapma hakkına sahip olduk. Dünyanın her yerinden gelen vagonların bakımları burada yapılabilecek. Aynı zamanda tehlikeli madde taşıyan vagonların da revizyonları ve bakımlarını yapacağız. Alman Gatx firması bu konuda bizi tercih ederek vagonlarını gönderdi. Ayrı bir yeni yatırımımız  ise Çek Cumhuriyetinden Legios firmasıyla anlaştık. Vagon üretimine de başlayacağız’ dedi.
“AFYON EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”
Acarlar Vagon Yönetim Kurulu Başkanı  Anıl Acar , konuyla konuşmasının devamında  sertifikanın Afyonkarahisar ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Acar, yaptığı açıklamada: “Biz Acarlar Vagon olarak Afyonkarahisar’ın Dinar İlçesi’nde faaliyet gösteriyoruz. Yük vagonlarının revizyonunu yapıyoruz. Türkiye’de ilk defa şirket olarak ECM Belgesini aldık. Bu belge ile, Avrupa Birliği Ülkeleri’ne bağlı vagonlara revizyon yapma hakkına sahip olduk Bu sertifika; Dinar ve Afyonkarahisar ekonomisine muazzam bir katkıda bulunacak. Yabancı menşeli Avrupa Birliği’ne bağlı vagonlar, Türkiye’ye gelip revize edilecek. Hem daha fazla istihdam yaratacak, hem de ekonomiye katkıda bulunacak. TCDD, her geçen gün biraz daha ivme kazanmaktadır. Biz de firmalar olarak elimizden geldiğince katkıda bulunmaya çalışıyoruz. ECM Belgemiz, Ülkemize ve İlimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
 
 
Editör: Haber Merkezi