Dinar’da, 5 Araca Maganda Kurşunu İsabet Etti

Bir süre önce Dinar'da meydana gelen olayda beş ayrı otomobile maganda kurşunu isabet etti. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olayda, farklı mahallelerde bulunan beş araç park halinde iken düğün konvoylarında havaya doğru atılan kurşunlar bu araçlara değdi. Beş aracında camlarına ya da farklı yerlerine gelen kurşunlar araçlarda ağır hasar meydana getirdi. Beş araca da kurşunları nasıl isabet ettiği bilinmezken, havaya doğru atılan merminin yer yüzüne geri dönüşü esnasında araçlara değdiği tahmin ediliyor.

Vatandaşlar Kokudan Dışarı Çıkmıyoruz

Araçlarına kurşun isabet eden araç şoförleri ve vatandaşlar, düğün konvoylarında magandaların araçların camlarından tabancalarını çıkartmak suretiyle havaya ateş açtığını, bu sebeple korkudan dışarıya ya da balkona bile çıkamadıklarını söylediler. Düğün konvoyunda araçlar hareket halinde iken gerçek silahlarla ateş açılmasının son derece dehşet verici olduğunu ve yetkililerin mutlaka olaya müdahale etmesi gerektiğini belirten vatandaşlar şunları söyledi, "Dinar'da yapılan düğünlerde konvoylarda veya kız alma merasimlerinde havaya atılan ateşli silahlardan çıkan mermiler son derece tehlike saçmaktadır. Kurşunun namlu ucundan çıkıp gittiğini sanan silah magandaları o merminin yeniden yer yüzüne düşeceğini hesaplamıyorlar. Bu arada silah sesi duyulan mahallelere ya da silahın atıldığı ortamlara yetkililerin bir an önce gelmesini istiyoruz. Bazı düğünlerde neredeyse silah sesinden savaş çıktı sanılıyor. Bu kadar silah sesini duyup da müdahale etmemekte çok büyük sorumsuzluktur. Bu nedenle vatandaşlar olarak kolluk kuvvetlerimizden çok daha sıkı denetimlerin yapılmasını istiyoruz" dediler.

3 Eylül 2005 tarihli Vatan Gazetesinde yer alan haberde de namludan çıkan merminin geri dönüşünün ne kadar tehlikeli olduğu anlatılmış durumda.

Havaya sıkılan bir mermi 200 kilometre hızla düşüp can alır

Atış eğitimi veren Taner Engin, "Maganda terörünün önüne geçmek için ruhsat yetmez, en az 30 saatlik eğitim şart" diyor ve ekliyor: "Vatandaş havaya 400 kilometre hızla sıkılan merminin düşüp adam öldürebileceğini hâlâ bilmiyor"

Havaya sıkılan bir merminin öldüreceğini birçok kimse bilmiyor. Bir merminin namludan çıkış hızı saniyede 350 ile 450 kilometre arasındadır. Havaya sıkılan bir kurşunun ya da mermi çekirdeğinin iniş hızı ise bunun yarısı kadar, ortalama saniyede 200 kilometredir. Kurşunun ağır bir madde olduğunu bir yana bırakın 200 kilometre hızla insanın başına taş düşse bunun sonucu ölümdür, kaldı ki iki vatandaşımızın başından giren kurşun çenesinden çıktı ve kaybettik. Bir merminin tetik düştüğü zaman yanma hakkı vardır. Bu tetiğe bastığınızda da olabilir, bozuk bir silahda beş saniyeyi bulabilir. İşte bu sürede namlu canlı hedefe doğrulursa ölüm olur.

Editör: Haber Merkezi