Dinar’da 2. Abdülhamit Dönemine Ait Cami Tadilata Alınacak

Bademli köyünde bulunan, yapımı Osmanlı döneminde 2. Abdülhamit’in Tahta çıkışının 25. Yılı münasebetiyle inşa edilentarihi camii restore edilecek.

Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya’nın girişimleri, Dinar İlçe Kaymakamlığının koordinesinde restorasyon çalışmaları ile tarih tekrar gün yüzüne çıkacak. Restorasyon çalışmaları kapsamında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Zeynep Gül ÜNAL ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Nurcan BOŞDURMAZ, İlçe Kaymakamı Mustafa ŞAHİN eşliğinde camide incelemelerde bulundu. Yapılan inceleme neticesinde hazırlanacak olan Projesi ile Restorasyon çalışmalarına hızlı bir şekilde başlanacağı bildirildi.

OSMANLI DÖNEMİNDE BADEMLİ KÖYÜ

Osmanlı döneminde Bademli köyü ve camisini Yazarımız Ayhan Kalkan bir yazısında şöyle anlatıyor; Bademli köyümüzü badem/payam ağaçlarının çokluğu nedeniyle geldiğini ve 1695 yılından önce oymakların buraya yerleşmesiyle geliştiğini,1901 yılında Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25.yılı nedeniyle medrese ve camisi olmayan yol güzergahındaki yerleşim yerlerine cami yaptırma emriyle yapılan köyde tarihi bir caminin bulunduğunu ‘Adım adım Dinar’ kitabımda belirtmiştim. Adının Badem ağaçlarından geldiği sözünü bu belgeleri okuduktan sonra değiştirmek isterim ve köy halkının da köy adının badem ağaçlarından geldiği bilgisini burada Sayın Ali Toköz’ün araştırmalarının doğru olduğuna inanmalarını beklerim.
Osmanlı Arşivi uzmanı olarak tanıdığımız Sayın Ali Toköz’ün yaptığı araştırmasından edindiğim bilgilere göre Bademli köyümüz hakkında yeni bilgiler edindim.1969 Başmakçı doğumlu Toköz özel hazırladığı ve köy muhtarlığına gönderdiği eserde köyün ilginç konularını işlediğini okudum.
Osmanlı döneminde Kütahya Sancağı Dazkırı Kazasına bağlı olan Bademli köyü 1900 yılından sonraki idari yapılanmalarda zaman zaman Dinar ilçesine bağlandığı belirtilmektedir. Toköz araştırmasında Bademli cemaati(topluluğu),Bozulus Türkmen Aşiretine mensuptur. Akkoyunlulardan kalma Türkmen halkına Osmanlı defter kayıtlarında Bozulus denilmektedir. Türk adetlerine göre cemaat bir bölgeye yerleştiği zaman kendi cemaat ismini o bölgeye verirdi. Bademli köyünün adı da bu şekilde verilmiştir.Buna benzer isimlendirme Anadolu’nun bir çok bölgesinde görülür.Mesela;Başmakçı,Akkoyunlu,Yüreğir.Kınıkvb.bu şekilde cemaat veya aşiret isimleridir.
Tüm Türkmen aşiretlerinin geçim kaynakları hayvancılıktır.Yazarımızın Bademli köyü temettu(Vergi)defteri bilgilerinden aldığı 1845 yılı kayıtları 53 hanelik Badekmi köyünde 1 muhtar hanesi,46 ziraatle uğraşan hane ve çobanlık yapan 6 aile sayısının olduğu görülmüştür.Bademli köyünün Osmanlı devletine verdiği vergi toplamı 44509,5 dir.Köyde 1099 dönüm ekili tarla,47’si Deve olmak üzere 465 Büyükbaş hayvan ve4333 adet de küçükbaş hayvan olduğu kayıtlıdır.Belgede ayrıca her hanenin hane reislerinin isimleri ve lakapları,çocukları,ekilitarlası,hayvanları ve ödediği vergisi ayrı ayrı belirtilmiştir.
Osmanlı Arşivi 1530 tarihli 438 numaralı tapu tahrir defterinin 95.sayfasında bulunan kayıtla Bademli köyünün Homa kazasına bağlı bir köy olduğu ve köyün bu bölgeye bu tarihten önce yerleştiği tahmin edilmektedir.

Editör: Haber Merkezi