Dinar Lavanta Ürünleri Satış Mağazası Tamamlanmak Üzere

Dinar Kaymakamlığı tarafından Dinar Sandıklı karayolu üzerinde sol tarafta yapımı sona eren Dinarelli satış mağazası yakın bir zamanda açılıyor.

“Sezon Öncesi Hizmete Açmayı Planladığımız Dinar Lavanta Tanzim Satış ve Sergi İnşaatımızda Çevre Düzenleme Çalışmaları Son Hızıyla Devam Etmektedir” diyen Dinar Kaymakamı Selami Kapankaya konuyla alakalı olarak şunları söyledi, “Dinar Kaymakamı Selami Kapankaya kaymakamlık bünyesinde kurulan dernek aracılığıyla lavanta ekimlerinin yapıldığını, daha sonra ise yine kayakamlık tarafından yağının çıkartılıp anlaşılan ilgili firmaya gönderiyoruz” dedi.

Dinarelli markasıyla lavanta kolonyası, kremi, sabunu, yüz toniği ve diğer çeşitli ürünlerin yapıldığını da belirten Kapankaya yaptığı açıklamasında şunları söyledi, “Afyonkarahisar’da Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof.Dr.VeyselEROĞLU’nun talimatlarıyla Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi kurulmuştur.

Valiliğimizce İlçelerde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler üzerine çalışmalar ve projeler yapılması yönünde talimatlar verilmiştir.

Fransa’da markalaşan ve son yıllarda Bulgaristanda yetiştirilen lavantaların yağ kalitesinin yüksek olduğu sonucuna varılarak ilk kez ülkemizde LavandulaAngustoFolia – Hemus tipi 230.000 kök yüksek kaliteli Lavanta fidesi 2015 yılı Ekim ayında Bulgaristan’dan temin edilmiştir.

Afyon-Denizli-Antalya yolu Dombay Köyü mevkii üzerinde mülkiyeti hazineye ait 240 dekarlık bir alan bu amaçla kullanılmak üzere Dinar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne tahsis edilmiş ve 12.10.2015 tarihinde Lavanta Demonstrasyon Projesi protokolü yapılarak iş birliği sağlanmıştır.

Lavanta fidelerinin orman işçilerimizin de katkıları ile yaklaşık 180 dekar alana dikimi yapılmıştır. Arazi ilk kez kullanıma açıldığı ve kimyasal bulunmadığı için 2016 yılında organik sertifikası alınmıştır.

2016 yılı Haziran ayında bitkiler çiçek açmaya başlamış, destilasyon yöntemiyle yağ elde edilmek üzere küçük bir yağhane oluşturulmuştur. Elde edilen yağın test sonuçlarında yağın ana bileşenlerinden Linalol %27,33, Camphor % 0,32, LinalylAcetate % 29,40 olduğu, ülkemizde elde edilmiş en üst kalitede yağ olduğu tespit edilmiştir.

Editör: Haber Merkezi