Dinar ilçesinin kuruluşunun 110. Yılı kutlandı

Dinar ilçesinin kuruluşunun 110. Yılı uluslararası âşıklar bayramıyla kutlandı

Dinar Türk Ocaklarının katılımı ve katkısıyla; Dinar Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen ULUSLARARASI ÂŞIKLAR BAYRAMIYLA Dinar’ın ilçe oluşunun 110. ; Türk Ocakları Dinar Şubesinin kuruluşunun 100. Yılı kutlandı.

10 Nisan 2018 Salı günü akşamı Dinar Belediyesi Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen kutluma programına; Belediye Başkanı Saffet Acar, CHP İlçe Başkanı Mevlit Er, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Dinar yerel basını ve çok sayıda Dinarlı katıldı.

Program sunucusu Gazi Yılmaz’ın Dinarla ilgili okuduğu şiirden sonra saygı duruşu ve istiklal marşının okunması gerçekleştirildi. Daha sonra Türk Ocakları Dinar Şube Başkanı Raif Öztürk açılış konuşması için kürsüye davet edildi. Öztürk, âşıklık geleneğinin Türk dünyasının her coğrafyasında önemli olduğunu ifade ettikten sonra katılımcılara ve âşıklara hoş geldiniz dedi. Konuşmasına “Dinarımızın ilçe oluşunun 110. ; Türk Ocakları Dinar Şubesinin kuruluşunun 100. yılını büyük bir coşku ile Türk kültürünün aktarıcısı olan âşıklarımızla kutluyoruz. Ancak ilimiz Emirdağ ilçesinde bir şehidimizin olduğu haberi ve polis günümüz nedeniyle âşıklarımız programlarında değişiklik yaptılar. Şehitlerimizi ve kahraman polislerimizi âşıklarımızın diliyle anacağız. Şehidimizin ruhu şad olsun.” Dedi

Açılış konuşması sonrasında Dinar’ın ilçe oluşunu anlatan Belediye Başkanı Saffet Acar konuşmasında şunları söyledi; “Belediye Başkanlığımız ve Türk Ocakları Dinar Şubesi tarafından Dinar’ın ilçe oluşunun 110. Yıl dönümü anısına düzenlemiş olduğumuz Uluslararası Aşıklar Bayramı etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz.

Dinar tarihinin ilk çağ uygarlıklarına kadar dayandığını hem siz değerli Araştırmacı ve yazarlarımızdan hem de kültür ve tarihimiz ile ilgili yapmış olduğumuz etkinliklerimizden artık çok iyi biliyoruz.Türklerin 1071 Malazgirt Zaferi ile Anadolu’ya girmeleri sonucunda ilçemizde de Türklük tohumları atılmış, 1299 yılında Osmanlı Devletinin kurulmasıyla o dönemki adı Geyikler olan Dinar’da Osmanlının bünyesine girmiştir. Dönemin en önemli eseri 1799 yılında yapılmış olan ilçemiz Ulu camidir.Osmanlı Devlet’inde yerel yönetim yapılanması itibariyle belediyecilik anlayışını Geleneksel Dönem ve Tanzimat Sonrası Dönem olarak ele almak daha doğru bir yaklaşım olacaktır,1874 yılında ilçemizde belediye teşkilatı kurulmuş, 1908 yılında bir ilçe belediyesi olarak belediyecilik hizmetleri verilmeye başlanmıştır.Bugün ise; Dinarımızın ilçe oluşunun 110. Yıl dönümünü Dünyanın Dört bir tarafından gelen siz değerli ozanlarımız ve âşıklarımız ile kutluyoruz. Bu konuda bizlere destek veren Türk Ocakları Dinar Şubesi yönetimine sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

Bizleri yalnız bırakmayan gerek yurt dışı gerekse yurt içinden gelen değerli sanatçılarımıza teşekkürlerimi belirtiyor ve sizlerin huzurunda bir kez daha kendilerine hoş geldiniz demek istiyorum.Dinar’ın tarihi ve kültürü en az güzel yurdumuz, anavatanımız, Türkiye’miz kadar eski; bunların gün yüzüne çıkarılması, hatırlatılması, araştırmalar yapılması ve bu konu ile ilgili çalışanlarında desteklenmesi gerekiyor.Belediye Başkanı olduğum günden beri bu konuda yoğun çaba gösteriyorum. Her platformda gerek ilk müzik yarışmasının yapıldığı yerin Dinar olduğunu gerekse toprak altında gömülü bir medeniyet olduğunu dile getiriyorum ve bunların parlatılması için çalışıyorum.Bir şehrin tarihi, kültürü o şehrin sosyal durumunu, ekonomisini ve çevresel çehresini en iyi yansıtan kavramlardır. Bu yüzden tarihimize sahip çıkmalı ve çok iyi bilmeliyiz diye düşünüyorum.Programımıza katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, sizlere en derin saygı ve selamlarımı sunuyorum.” Dedi

Âşıklar programına Ozan Nihat’ın âşıkların Dinar’a gelişi anısına söylediği “Hoş geldiniz” hoşlaması ile başladı. Daha sonra sahneye Türkiyenin doğaçlama ustası olan Aşık Nuri Şahinoğlu geldi ve söylediği birbirinden güzel doğaçlamalarla ilgi odağı oldu.

Program Aşık Yaşar Demiroğlu – Aşık Osman Feryadi; Aşık Osman Akçay – Aşık Yunus Süphandereli’nin birbirinden güzel atışmalarıyla devam etti. Daha sonra sahne alan Uygur Türkü Aşık Parkhat Bazakhov ile Gürcüstan Karapapak Türkü Nargile Meytiyeva söyledikleri Türk dünyası türküleriyle büyük beğeni topladılar.

Sanatçı Serdarcan söylediği parçalar ile şehitlerimize, annelerimize, kahraman polislerimize seslenerek sesi ve sazıyla gönülleri feth etti. Aşıkların programı, aşıkların ve katılımcıların topluca söylediği TÜRKİYEM parçasıyla son buldu.

Programın sonunda Dinar’ın ilçe oluşunun 110 nuncu yılı anısına katılımcı aşıklara, Dinarlı şairlere Belediye Başkanı Saffet Acar tarafından plaket takdim edildi. Ayrıca Türk Ocakları Dinar Şubesinin kuruluşunun 100 cü yılı anısına hazırlanan hizmet plaketleri eski Halk Eğitim Merkezi Müdürleri Yaşar Sağlam ve Eyüp Şahin’e verildi.

Kutlama gecesi Belediye Başkanı Saffet Acar’ın teşekkürü ile son buldu.

Editör: Haber Merkezi