“Dinar-Çay yolu Duble Yol Yapılmalı”

İYİ Parti Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Üyesi Murat Orhan Dinar-Çay (Çöl Ovası) yolunun en kısa sürede duble yol haline gelmesi gerektiğini, yoksa ölümlü trafik kazalarının ardı arkasının kesilmeyeceğini belirtti.
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya’ya da çağrıda bulunan Orhan, “Ak Parti Hükümeti Milletvekilimiz Ali Özkaya’nın girişimleriyle sorunlu yolun ivedilikle çifti yol programına alınmalıdır” dedi.
Murat Orhan konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamasının devamında ise şunları kaydetti, “Değişen ve gelişen ülke şartlarında, iki binli yıllara gelmeden, Dinar-Çay yolu tek yönlü dar, köy yolundan hallice bir konumdaydı. İç Anadoluyu Akdeniz ve Ege Bölgesine bağlayan eski ticaret ve ulaşım yolu, yıllarca birçok acılara tanıklık etmiş, dar ve kullanışsız hali ile maddi ve manevi kayıplarla yüreğimizi yakmıştır.
En son üçlü koalisyon döneminde ( MHP-DSP-ANAP ) Afyonkarahisarlı bakanımız sayın Abdülkadir Akcan döneminde, birçok itirazlara rağmen, tek yönlü yol genişletme ve asfaltlama çalışmaları ile bir şekle benzetilmiştir. Ama yol boyunca ne alt geçit ne de üst geçit düşünülmemiş, bölge hayvancılığı ile yaklaşık 30 bin küçükbaş hayvan karşıdan karşıya geçerken, her yıl yüzlerce telef olmuş, maddi hasarlı kazalar bölgenin kaderi olmuştur. En son 2020 yılında alt geçit yapılması için il genel meclisine vermiş olduğum yazılı önerge dikkate alınmamıştır. Özellikle Çölovası’na giriş yolundaki Haydarlı yolu kavşağının, karşı yolunda bulunan ve görüş açısını sıfıra düşüren tepe, kazaların ana sebebidir. Acil olarak sorunlu tepenin kaldırılması gerekmektedir. Görüş acısı olmadığı için, geçtiğimiz aylarda, ayrı zamanlarda, iki adet kısa dorse tır Bağcılar köyü mezarlığına girmiş, çevre duvarı ile birlikte, birçok mezara zarar vermiştir. Mevcut hali ile özellikle yük taşımacılığının ve yolcu taşımacılığının tercih ettiği kestirme yol, binlerce araç için alternatif yoldur. Diğer yerleşim yerleri ve transit geçen araçları yok saysak bile, Çölovası’nda yaşayan yaklaşık ondört bin nüfus vardır. Günlük iki bin ile dört bin vatandaşımız gerek toplu taşıma gerekse özel araçları ile Dinara geldiğini düşündüğünüzde, tek yönlü yolun kaza ve ölüm riskinin hangi seviyede olduğunu görebilirsiniz. Dinar - Çay yolu boyunca Akça köy boğazı mevkii, Karabedir köyü rampası ve Güngörmez mevkii, Haydarlı kavşağı mevkii, Alparslan köy yolu mevkii, Tatarlı dörtyol kavşağı mevkii ve Karaadilli Kızkapan boğazı mevkii, kaza riskinin en yüksek olduğu yol güzergâhlarıdır.
Mevcut Dinar-Çay yolu Karayolları Konya Bölge Müdürlüğüne ve Karayolları Antalya Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındadır. Ak parti hükümeti Afyonkarahisar milletvekilimiz Sayın Ali Özkayanın girişimleri ile sorunlu yolun ivedelikle kamulaştırma ve alt yapı çalışmaları başlatılarak bölünmüş yol (çift yol) programına alınmalıdır. Kazalar kaderdir bakış açısıyla, soruna at gözlüğü ile bakamayız.Türkiyemizin en işlek kestirme yollarından birisi olan Dinar - Çay yolunun, diğer bölgelerle kıyaslandığında, tekyön olarak başka emsali yoktur.
Yol medeniyettir. Yol ekonomidir. Yol yaşamaktır. Yol hayattır” dedi.

Editör: Haber Merkezi