Aldığı Evin Tapu Masraflarının Yarısını Satıcıdan Geri Aldı

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde bir vatandaş müteahitten almış olduğu dairenin tapu masraflarının yarısını mahkeme yoluyla satıcıdan geri aldı.

2017 yılının Eylül ayında açılan davada davacı vatandaş, yapılan inşaattan daire satın aldı. Taşınmazın tapuda işlem yapıldığı sırada henüz ev olarak görülmemesi nedeniyle emlak değerinin düşük olduğu ve sonradan emlak değerinin artırıldığı, böylece davacı tarafından yeniden tapu işlemleri ve harçlar yatırılmak zorunda kaldı.

492 sayılı yasanın 4 sayılı tarifesinin 20-a maddesinde devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında harç alınacağının belirtildiği, evi satan kişinin daha sonra ödeyeceğini taahhüt etmesine rağmen yasal harç tutarınının tamamını alıcı ödedi.

Bu yaşanan olayın ardından evi satın alan vatandaş Dinar Asliye Hukuk Mahkemesine tapu, harç ve masrafların yarısını satıcıdan geri almak için dava açtı.

Asliye hukuk mahkemesi tüketici mahkemesi sıfatıyla verdiği kararında, tapu ve harçlarda uygulanan kanun ve yönetmelikler çerçevesinde hilafında akdedilen taraflar arasında bir sözleşme olmaması nedeniyle talep edilen alacağın haklı olduğuna karar verdi.

Böylece ilçede ilk defa bir vatandaş satın aldığı evn tapu harç ve masraflarının yarısını satıcıdan almış oldu.

Editör: Haber Merkezi