Dinar Pazarı

Dinar Un değirmenleri yazımdan sonra bir okuyucu teşekkür ederek “Ayhan abi eski Pazar yerlerimizi anlatırmısın” diye yazmış. Ben çok eskileri bilmiyorum ama sadece duyduklarımı ve benim hatırladığımı anlatayım. Önce arşivime girerek birkaç resim varmı diye aradım.15 tane konu ile ilgili resim buldum.

Hilmi Çalışkan ağabeyim ben Dinar Hanlarını araştırırken anlatmıştı. Gençliğinde köyde yaşarken Dinara göç etmeden önce köyde gezgin pazarcılık yaparmış. Onun bir ismi var ama doğru mu bilmem Çerçi mi derlerdi? Eşeğin üzerine satacağı malzemeleri koyup Uluköye yakın köyleri dolaşarak ilk esnaflığa öyle başlamış. Tabi kiminden para alır kiminden verdiği malın karşılığında arpa buğday alırmış. Ticaret işte… Bu arada mal almaya da atıyla Dinara gelirmiş. Dinar da atını İstasyondaki Demiroğlu hanına gider atını teslim eder alışverişe çıkarmış. Bu işi özellikle Dinar pazarı olan Salı gününde yaparmış.Pazar yerinin şimdiki belediye binasının olduğu semt olduğunu söyledi.Ben de en eski Pazar yerinin orası olduğunu biliyorum.Çünkü Atatürk mahallesinde bulunan bizim meyve dolu bahçemizden çok meyve getirip Aytekin ağabeyim ile satardık.Pazar tezgahı sebzecilik yapan Mehmet Sezen ağabeyin yanına açardık.Babam zabıta komiseriydi Mehmet ve Nevzat ağabeye BUNLARA SAHİP ÇIKIN diye tembih ederdi.Pazar yeri bayağı büyüktü .Sergi açılacak yere belediyece beton atılmış yerden 2 karış kadar yer yükselmiş sergi yerleri boya ile bölünerek ayrılmış belediye yer parası toplardı.Başkan Feyzi Beydi.Sonra başkan Bayramali Veziroğlu ollunca o betonu kürüterek yeniden kalıplar çakılıp satılacak malların konacağı yeri bir metre kadar yükselterek serginin ortasına da bir delik açıp satıcının oraya girmesi ve alıcıların sağlı sollu gidiş geliş yolları yapıp Pazar yerini yükseltti.Beş yı böyle geçti.Gelecek seçimde başkan değişirse Pazar yerinin şekli yeniden değişirdi.Sonra Başkan Hal binasını yaptı etrafı dükkan çevrili zemini yoğurt pazarı oldu.Üst katı itibar görmedi.Binanın etrafına ve ılıcaya doğru sergiler açıldı.

Alt katı özel yoğurt pazarı olarak yapılmıştı. Bakır yoğurdu satan köylümüz binanın yanına sıra olup satarlardı. Bu işleri yapanlar çoğunlukla bayanlar yapardı. Yoğurdu bakırıyla verir haftaya boş bakırı getirip teslim eden müşteri yeni yoğurt bakracını alırdı. Köylü kadınlarımız kime bakraç verdiğini iyi bilirdi. Aşağıda süzme yoğurt,Peynir ve çökelek satışı yapılırdı.

Salı günü çoğu esnafımız öğle yemeği olarak Çökelek,Domates ,soğan,Marul alır öyle yerlerdi.Ama hakikaten çok tatlı olurdu şahsen ben çok yedim.Şimdiki Gürbüzerler kasabını karşısına belediye otobüslerinin durduğu garaj yerine ikinci Hal binası yapıldı.Etrafındaki tüm dükkanlar kasaplarca tutuldu veya satıldı.Yukarı kısımdaki köşede toptancı Acar ,beride Salih Şeker market , oğlu Yahya Gazeteler bayiliğini aldı.Yıllar sonra 95 depremi Hal binalarını yıktı.

Dinar pazarına çevre şerhlerden özellikle Uluborlu, Keçiborlu, Isparta, Sandıklı,Çivril deki esnaflar pazartesi günüden gelirlerdi.Pazartesi ikindinden sonra satışlar başlardı.Gelenler araçlarını eski yıllarda Hanlara ve küçük oteller önüne koyar.Kamyon ve traktörler adliyenin arkasındaki boşluğa koyarlardı.

Salı pazarı birde mal pazarı denilen hayvan alınıp satıldığı pazarımız olan eski cezaevi önündeki yerde yapılırdı.Salı günü tıklım tıklım dolardı.

İstasyon caddesine doğru semtte Pırtı pazarı kurulurdu. Hoş şimdi de o semtte kuruluyor.

Deprem sonrası 60 evler semtine yeni apartmanlar yapılınca ortadaki boşluğa Cumartesi Pazarı adıyla yeni kurulan Pazar bu gün hala devam etmektedir. Deprem sonrası Pazar yeri olarak Yaşar Yener Emeksiz başkanımız şimdiki Salı pazarının kurulduğu Eski sanayi mahallesinde yeniden kurdurdu ve bu gün hala aynı yerde devam ediyor