AYDEDE

CAMİNİN SEVAPLARI

(Bu yazımı Camiye giden-gitmeyen her yetişkin ve çocuklarımızın okuması rica olunur.)

Bu defa köşe yazım olarak dini konudaki bu konuyu yazmak haddim olmasa da din eğitimi gören imam hatiplerden özür dileyerek bu konu hakkında yıllar önce Afyon’da Cuma vakti namaza gittiğim bir camide verilen vaaz dinlemesi Mart ayının son günü Cuma namazında Afyondan gelen vaizimizin verdiği bilgiler bu konuyu hatırlattı.

Allah kendisinden ve bu bilgileri bizlere anlatmasına izin verenlerden razı olsun. Kurranı kerim ve onu okumanın önemini güzel ifadeleriyle tüm Camilerimizdeki mevcut cemaatlere aktardı. Ben Afyondaki dinlediğim o konuşma etkisinde kaldım ve yıllardır her cum ve bayram namazlarında Vaiz dinlemek için sala verilir verilmez hangi camiye gitmeye niyet ettiysem yola düşer ve hemen hemene camiye ilk giren hoca veya Müezzinden sonra camiye ben besmele çekerek sağ adımla ben girerim.

Bu Cumadaki verilen vaazda Afyondan gelen görevli bana o yılların vaizini hatırlattı. Caminin cemaate ayrı ayrı verdiği sevapları anlatmıştı. Yıllar önce edindiğim bu bilgileri tam olarak sizlere aktaramasam da aklımda kalanlarla sizlere sunmaya çalışacağım.

O muhterem hocamızın Camiye giden bir kişiye Allah tarafından verilen sevapların değerleri hakkında bilgileri şöyle aktarmıştı:

Camiye namaz kılmak için gitmeye niyet eden bir kişiye Allah vereceği bin sevaptan şu ?? Kadarını verir.(sevabın verilen miktarlarını tam hatırlayamadığım için bin sevaptan şu kadarını diye yazıyorum)Kişi ilk sevabı camiye gitmek için niyet ettiği için alır. İkinci sevabı aldığı namaz abdesti için şu kadar alır. Üçüncü sevabı evinin kapısından çıkıp gideceği camiye kadar her attığı adımlar karşısında şu kadar alır. Dödüncü sevabı Besmele çekerek caminin kapısından sağ ayakla girmeye şu kadar sevap alır. Beşinci sevap, Camiya ilk kaçıcı kişi olarak giriyorsa şu kadar sevap alır. Altıncı sevap, Kişi namaz kılmak için camideki sıraların hangisine yani cami kaç kişilikse birinci sıra-ikinci, üçüncü 25.ci sıra hangisine oturursa şu kadar sevap alır; Yedinci sevap oturduğu sıranın sağdan 1-2-3-4-5 -500 -1000 cami kaç kişilikse oturduğu sıraya göre şu kadar alır. Sekizinci sevap, Cemaatle ve namaz kıldıran görevliyle (Allah kabül etsin diyerek )kutlama yapanlar şu kadar sevap alır. Dokuzuncu sevap, Kişi namaz kıldıran görevliyle ( Allah kabul etsin hocam hakkını helal et) diyerek helalaşan da şu kadar sevap alır. Onuncu sevap camiden sol ayakla çıkan şu kadar sevap alır.

Vaaz veren görevli Camiye giden kişinin bu on dalda dağıtılan sevapları daha detaylı olarak anlatmıştı. Hatırladığım kadarıyla dağıtılan 1000 sevabı en çoğunu Caminin namaz kılma sırasının birinci sırasının sağdan birinci kişi olan kişinin aldığı dikkatimi çekmişti. Ben bu yüzden her camiye gittiğimde bu kişi olmaya gayret ederim. Bu haftaki vaiz hocam bana bunu yıllar sonra da olsa hatırlattı. Bu bana ilginç gelmiş ve dikkatimi çekmişti. O yıllarda bir Cuma namazında da yeni bir konuyu dinlemiştim. Allah katındaki 7 katlarda kimlerle karşılaşma olacağı elbette 7 katta da çıkmayı hak eden kişiler için anlatılıyordu. Ben kendi kedime eleştiriyordum. Neden bizim görevlilerimiz böyle ilginç konuları anlatmıyorlar diyordum. Hep namaz kılma, oruç tutma vs gibi defalarca aktarılan konuları dinliyoruz.

Bu konuda çok bilgili olmamda böyle bir yazı yazmak cüretini gösterdiğim için konu uzmanlarımızdan özür diliyorum. Ben yeni müftümüz vaizlerimizden bu konu da duyarlı olmalarını ilgilerini bekliyorum. Birilerini kırdımsa affola.