BURCU KAYIKCI’YLA SİYASİ SOHBET…

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Aday Adayı Burcu Kayıkcı ile dünden bu güne siyaseti konuştuk. Kayıkcı'ya Baykal ile Kılıçdaroğlu'nun liderlik farkını, Türkiye'de CHP'nin ilk Kadın Kolları başkanı iken neden partiden ayrılmak zorunda kaldığını, Kayıkcı'nın hayatında ki siyasetin önemini sorduk.

K.H Siyaset yapmaya ne zaman karar verdiniz?

BURCU KAYIKCI: Sol görüşlü öğretmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Erdal İnönü'nün istasyondaki mitingi  ve Uğur Mumcu için Afyon'da yapılan yürüyüş çocukluğumun en anlamlı siyasi hatıralarındandır. Siyasete olan merakım yüzünden lise yıllarında da sol görüşlü olmayan hocalarımla zaman zaman fikri tartışmalar yaşadım. Hukuk Fakültesini seçmem ve Avukat olmamdaki en büyük etkenlerden biri içimdeki siyaset sevdasıydı. Bu sevda beni 1999 seçimlerinde CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Adnan Polat'a destek vermek için fiili mücadeleye ulaştırdı. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirip Afyonkarahisar'a döndüm ve mesleğe adım attım. Bundan sonra siyaset vazgeçilmez bir parçam oldu.

K H: CHP Teşkilatında görev aldınız mı?

BURCU KAYIKCI; 2007 yılında Cumhuriyet Halk partisi Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanlığı yaptım o dönem CHP' de en genç kadın kolu başkanı bendim.

K H: CHP'den neden ayrılmak zorunda kaldınız?

BURCU KAYIKCI: Baykal'ın parti politikalarını eleştirdiğim ,partiye gençlerin kadınların ve yeni yüzlerin katılmasını istediğim için çok sevdiğim partimden uzaklaşmak zorunda bırakıldım. Zaten o dönemin öncesinde ve sonrasında tıpkı benim gibi düşünen birçok partili görevden alınıyor veya uzaklaştırılıyordu. Örneğin Atamer Büyükbudak, Ramazan Akgöz kurultayda Sarıgülü destekledikleri için görevden alındılar. Yalçın Görgöz, Şuanki milletvekili Ahmet Toptaş ,Baykal'a karşı olan kişilerdi. İşte bu noktada Tuğrul Akkuş gibi değişim isteyenlerin yolu Mustafa Sarıgül'le kesişti Baykal'la mücadele başladı. Ancak partileşme olarak değil gayri resmi bir örgütlenme olarak. 2010 Yılında Baykal'ın CHP Genel Başkanlığından ayrılarak Kemal Kılıçdaraoğlu'nun Genel Başkan seçilmesiyle CHP de istenen beklenen ve sosyal demokratlara umut ışığı olabilecek değişimde gerçekleşmiş oldu.

K H: CHP'de kadınların ve gençlerin siyaset yapmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

BURCU KAYIKCI: Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu'nun partinin kapılarını herkese açmasıyla solda iktidarın ilk umutları da yeşermiş oldu. İşte bu noktada CHP'de siyaset yapmak isteyen, solda iktidara hasret kalanlardan biri  olarak CHP de siyasi mücadeleme devam ettim. Kadınların ve gençlerin yer almadığı hiçbir siyasi mücadelenin başarıya ulaşmayacağı kanaatindeyim. İşte bu yüzden CHP de kadınların ve gençlerin daha aktif çalışmalarını ve etkin görevler almalarını destekliyorum. Hiçbir zaman koltuk siyasetçisi olmadım ve olmayacağım da.

K H: CHP Nasıl iktidar olur?

BURCU KAYIKCI: İlçelerde,köylerde,beldelerde,mahallelerde halkın arasında siyaset yapmaktan yana oldum ve bunu uygulamaya çalıştım. Yeri geldi kapı kapı dolaşıp oy istedim yeri geldi köy kahvesinde İkram edilen bir bardak çayı içip sorunları dinleyip, partimi ve çözüm yollarımızı anlatmaya çalıştım ve yeri geldiğinde de  tarlada şalvarımla kadınlarımızla dertleştim. CHP'nin ekonomi politikalarıyla mevcut sorunlara karşı geliştirdiği çözüm önerileriyle iktidar olabileceğine inanıyorum. Yeter ki bizler CHP'li olarak bunları halka anlatabilelim. Hepimiz iyi çalışırsak birlik bütünlük içinde hareket edersek AKP'ye karşı bu kurtuluş mücadelesini kazanacağımıza inanıyorum. Bakın şuanda iki buçuk milyonun üzerinde işsiz yurttaşımız var. 3O milyon insanımız yoksulluk sınırı altında yaşıyor.20 milyon insanımızsa açlık sınırı altında geçim mücadelesi veriyor. AKP yoksulluğu çözmek yerine yönetmeyi tercih ediyor.Yoksulluğu ve işsizliği ancak CHP iktidarı çözer. Chp iktidarı sosyal devlet ilkesini işler hale getirir. Bugün bir ailede birden fazla çocuk okuyorsa ve ailenin gelir durumu azsa çocuklarını okutmakta zorlanıyor. Bazen hepsine birden aynı eğitim-öğrenim imkanını sunamıyor. Kim ister çocuklarından bir okurken diğeri mahrum kalsın ya da maddi imkansızlıklar yüzünden çocukları yeterli eğitim-öğrenimden yararlanamasın işte bu noktada CHP iktidarında çocuk bütçesi ile her çocuğun hayatta eşit fırsatı olacak. 2011 yılı genel seçimlerinde Genel başkanımız ihtiyaç sahibi aileler için aile kartı projesini anlattığında o günkü başbakan Erdoğan hangi parayla hangi kaynakla yapacaksınız diye eleştirmişti. Bugün gelinen noktada görülüyor ki Ak-saraylara kaynak yaratanlar bütçe ayıranlar konu ihtiyaç sahibi aileler olunca kaynak sıkıntısını bahane etmekteler.

K H: Kısaca AK Parti Hükümetini değerlendirecek olursak neler söylersiniz?

BURCU KAYIKCI: Türkiye de 17-25 Aralık operasyonlarını görmezden gelemezsiniz. Bu ülkede yolsuzluklarla mücadele etmezseniz hukuk devletinin ve demokrasinin varlığından söz edemezsiniz. Sırf muhalif düşünceye sahip olduğu için insanları tutuklayıp yargılarsanız düşünce ve ifade hürriyetinden bahsedemezsiniz. Bugün 16 yaşındaki bir genç Cumhurbaşkanına hakaret suçundan tutuklanıp cezaevine yollanıyor sonunda itirazlar sonucu tahliye ediliyor. Hakaret suçları tutuklamayı gerektirmediği, bu çocuk öğrenci sabit ikametgah sahibi olduğu ve delillerin karartılması tehlikesi olmadığı halde tutuklanıyor dahası yasada cumhurbaşkanına hakaret suçlarında savcının soruşturma açabilmesi için Adalet Bakanlığından izin alması gerekiyor bu izin dahi alınmadan soruşturma yapılıp tutuklamanın şartları oluşmadığı halde 16 yaşındaki bir genç tutuklanıyorsa insanların bu ülkede adalete güveni ne kadar olabilir? Gezi olaylarında hayatını kaybeden gençlerimizin davaları hala sürüyor ve adaletin de ne şekilde tecelli edeceği bilinmiyor. Hayatlarının baharında bu gencecik insanların hayata veda etmek zorunda kalmalarının izahı nedir? Bu ülkede Akp'ye karşı olmak ve fikrini söylemek, anayasal hakkını kullanmak için yürüyüş yapmak neredeyse suç haline getirildi.Yüzde elli benden yana diye ülkeyi keyfi uygulamalarla yönetemezsiniz.Sizinle aynı görüşleri paylaşmayan insanlara baskı yapamazsınız.CHP Herkese karşı yapılan baskının ve zulmün karşısındadır.Herkese karşı yapılan  hukuk dışı uygulamalarla haksızlıklarla mücadele eden ve yanlışa yanlış diyebilen bir partidir.Borç batağında kredilerle yaşayan,işsizlikle,yoksullukla hayatta kalma mücadelesi veren herkesin umudu CHP'dir.Türkiyenin CHP iktidarına ihtiyacı vardır.İşte bu yüzden 2015 seçimlerinde CHP'yi iktidara taşımak için Afyonkarahisarı TBMM de temsil edebilmek için Afyonda tabanın sesini Ankara’ya duyurmak için CHP Afyonkarahisar Milletvekili Aday Adayı oldum.

 

**********  

 

Bugünden sonra siyasi partilerden milletvekili aday adaylarıyla sohbetlerimiz devam edecek.