Bolvadin’deki Üçhöyük’ün Gizemli Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor

Bolvadin ilçesinde yer alan ve 2020 yılı yaz döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurtarma kazısı izni verilen Üçhöyük’ü ziyaret eden Vali Gökmen Çiçek, Bolvadin Kaymakamı Adem Öztürk, Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ve Arkeoloji Müzesi müdürü Arkeolog Mevlüt Üyümez’den kazı alanı hakkında bilgiler aldı.

Anadolu’da İsmi Bilinen En Eski Kentlerden Biriyle Karşı Karşıyayız

Üçhöyük’te, Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özdemir Koçak ve Harita Mühendisi Ömür Esen, Kocatepe Üniversitesi’nden Arkeolog Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Bilgin, Dicle Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İsmail Baytak ve Selçuk Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih bölümlerinden lisans ve lisansüstü eğitim gören öğrencilerden oluşan bir ekiple kurtarma kazılarına başlandı. Üçhöyük yerleşmesi geçmişinin oldukça derin ve eski olduğunu ifade eden Vali Gökmen Çiçek, “Bugün burada muazzam bir heyecan yaşıyoruz. Sürekli söylendiği gibi Afyonkarahisar muhteşem bir tarih üzerinde duruyor. Bu şehir gerçekten kadim bir şehir. Bolvadin’de Afyonkarahisar’ın kalbi deniliyordu. Herhalde bu muhteşem tarihi kanıtlamak için böyle diyorlar, tabi ki her yer Afyonumuzun güzellikleriyle dolu fakat bu gizemli tarihi yer beni çok heyecanlandırdı. Çünkü bu yerleşme bazı bilim insanları tarafından MÖ 2. bin yıl yazılı kaynaklarında ismi zikredilen Puruşhanda ile eş tutuluyor. Eğer bahsi geçen kent şuan bulunduğumuz Üçhöyük ile aynıysa, Anadolu’da ismi bilinen en eski kentlerden veya beyliklerden biriyle karşı karşıyayız” dedi.

En Kısa Sürede Sürpriz Bekliyorum

Bu kentin MÖ 2000 yılı civarında Anadolu’daki ticari organizasyonu yöneten önemli doğu-batı yollarının önemli kesişme noktasındaki bir pazar yeri konumunda olduğuna dikkat çeken Vali Gökmen Çiçek: “Bu bilgiler ışığında böyle bir tarihi gizemi çözmek adına başından beri büyük bir heyecanla çalışan Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, Selçuk Üniversitesinden Özdemir Koçak hocamıza, Dicle ve Kocatepe Üniversitesinden Hocalarımıza, Kazı Sorumlumuz ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Hocalarımızdan yeni çıkan eserlerle ilgili inşallah en kısa sürede sürprizler bekliyorum. Bende Afyonkarahisar Valisi olarak yetkililerimizin hizmetindeyim” diye konuştu.

Sadece Afyonkarahisar Değil Türkiye Turizmi Açısından da Çok Önemli

Üçhöyük yerleşmesinde 2002 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve Selçuk Üniversitesi’nin desteğiyle Prof. Dr. Özdemir Koçak başkanlığında araştırmalar yapılmış, yerleşmenin hali hazır haritası tamamlanmış ve 2020 yılı eylül ayında da burada jeofizik çalışmalarına başlanmıştır. 19 yıl boyunca devam ettirilen Afyonkarahisar araştırmaları sırasında Üçhöyük yerleşmesiyle beraber yaklaşık 360 civarında yerleşme daha incelenmiş ve bu çalışmalar sırasında Üçhöyüğün diğerlerine göre daha fazla ön plana çıktığı görülmüştür. Bütün bunların sonucunda bu derece önemli bir yerleşmede uzun vadeli ve bilimsel kazıların yapılmasının gerekliliği ortaya çıkmıştır. Yapılacak kazı çalışmalarında da bu yerleşmenin önemi, Puruşhanda kentiyle aynı yer olup olmadığı anlaşılacaktır. Bu alanda ortaya çıkacak saray, kamu binaları, kale, tapınak, tüccar evleri, atölyeler gibi mimari alanların korunmasıyla ve uzun vadeli restorasyon-konservasyon çalışmalarıyla beraber turizme kazandırılması amaçlanmaktadır. Üçhöyük gibi önemli bir kültürel ve tarihi alanın ortaya çıkarılmasının sonuçlar doğuracağı düşünülmektedir.

Editör: Haber Merkezi