Bağırsaklar sağlamsa hastalık olmaz
 
Rus Norolog Natasha Camplell-McBride Otizm tanısı konulan oğlunu diyetle tedavi etmişti. Dr McBride ‘İnsan vücudunun, doğru yardımı aldığı sürece inanılmaz bir kendini iyileştirme yeteneği vardır’ demiş ve GAPS diyeti geliştirmişti.
 
Bu diyet Otizm, Dikkat eksikliği, Hiperaktivite, Epilepsi, Yeme bozuklukları, Şizofreni, Multipl Skleroz, Ülseratif Kolit, Allerjiler, Astım ; Diyabet ve benzeri birçok hastayı tedavi etmiştir.

Bugün bu konuyu anlatacağım sizlere...
 
BESLENME İLE HASTALIK TEDAVİSİNİN KISACASI
GAPS  (GUT AND PSİKOLOJİ SENDROMU)-1
 
‘‘Bağırsaklar sağlamsa hastalık olmaz ‘’. Yüzyıllar önce Hipokratın önemine dikkat çektiği bağırsak sağlığı yıllar sonra tekrar tıbbın gçndemine girmeye başladı. Beslenmeyi düzenleyerek bir çok hastalığın iyileştirilebileceği konusunda  Otizm tanısı konulan oğlunu diyetle tedavi eden bir Rus norolog Natasha Camplell-McBride ‘ın yaptığı çalışmalar ortodoks tıbbının katı bakışına farklı bir pencere açmıştır.
‘’İnsan vucudunun , doğru yardımı aldığı sürece inanılmaz bir kendini iyileştime yeteneği vardır ‘’ diyen Dr.McBride  adına GAPS diyeti denilen bir beslenme sistemi geliştirmiş ve bu beslenme ile yüzbinlerce Otizm, Dikkat eksikliği , Hiperaktivite , Epilepsi ,Yeme bozuklukları , Şizofreni , Multipl Skleroz , Ülseratif  Kolit , Allerjiler , Astım ; Diyabet ve benzeri birçok hastayı tedavi etmiştir.
Dr McBride 2004 yılında bu beslenme sistemini anlattığı GAPS kitabını yayınlayarak binlerce insana bağırsak sağlığı ve beslenmenin hastalıklarının tedavisindekini önemini anlatmıştır.GAPS ,Gut and Psychology Syndrome ( Bağırsak ve Psikoloji Sendromu ) demektir.
 Bağırsak sağlıklı kalmamız için büyük öneme sahiptir. Yararlı ve patojen (zaralı ) bakterilerden oluşan bağırsak florası bazı vitaminlerin sentez edildiği , bağışık sistemimizin güçlü olduğu , sindirilmeyen ve vücuda zararlı olabilecek hiçbir maddenin geçişine izin verilmeyen  kısacası bizi sağlıklı tutmak için her türlü reaksiyonun gerçekleştiği bir ortamdır. Bağırsak duvarı hasar görürse yayarlı bakteriler florada azalır , zararlı bakteri miktarı artar, toksinler , mikroplar bağırsak duvarının bütünlüğünü bozar. Hasar gören bağırsaktan toksinler ve mikroplar kana karışır. Vucüda tam sindirilmeyen besinler girer ve bunlar besin entoleranslarına neden olur. Vücud genelinde aşırı immune reaksiyon oluşur.
 Bu bozukluklar sonucu yukarıda saydığımız birçok kronik rahatsızlık oluşur. Bu rahatsızlıkları bağırsaktaki bozuklukları düzeltmeden tedavi etmek mümkün değildir.
 GAPS Diyeti; GAPS Tedavisinin en temel unsurudur. Bozulan bakteri dengesini (disbiyozis) düzeltmek; hasarlı, yaralı, ülserli, ateşli, sızıntılı bağırsak (leaky gut syndrome) duvarını ve bağırsak epitel dokusunu iyileştirmek için uygulanan özel bir beslenme programıdır.
 GAPS hastalarına uygun olan diyet, genel olarak Spesifik Karbonhidrat kısıtlama Diyetine dayanmaktadır. Bu beslenme programında; patojen bakterileri ve mantarları besleyen, nörotoksin üreten yiyecekler, işlenmiş gıdalar tamamen diyetten çıkarılır. Dost bakteri adını verdiğimiz probiyotik desteği sağlayan fermente yiyecekler ve probiyotik destekleri ise diyetin vazgeçilmezlerindendir.
 GAPS Beslenme programı, kısa bir zamanda bağırsak hasarını giderdiği ve böylece sızıntıları engellediği için; sindirilmemiş yiyeceklerin, toksinlerin, ağır metallerin kana geçişini durdurur. Bu durumun sonucu olarak hem beynin, hem de tüm doku ve organların toksinlenmesi ortadan kalkacağı için; diyetten kısa bir süre sonra psikiyatrik ve fizyolojik semptomlar da ortadan kalkacaktır. Yani; epileptik, şizofrenik,  depresif, manik vb. tüm psikolojik semptomlar yanında; alerji, egzema, anemi vb. fizyolojik semptomlar da giriş diyetinin ilk aşamalarında ortadan kalkmaya başlar. Çünkü; sızıntılı bağırsak duvarı iyileşerek, beyni ve tüm bedeni zehirleyen toksin geçişi durur. Semptomlar ortadan kalksa bile, bakteri dengesinin sağlanması ve tedavinin tamamlanması için giriş diyetinden sonra en az bir yıl kadar Tam Diyet sürdürülür.  Daha sonra, birer birer diyet boyunca izin verilmeyen gıdalara geçilir, semptomlar kontrol edilerek diyette kalır veya geçici bir süre tekrar diyete ekleyerek GAPS Diyetinden tamamen çıkılır.
 GAPS Diyeti üç ana bölümden oluşmaktadır:
1.GAPS Giriş Diyeti (6 aşamalıdır, psikolojik ve fizyolojik hastalık semptomları giriş diyetinin ilk aşamalarında ortadan kalkmaya başlar)
2.Tam GAPS Diyeti (Bağırsak florası tamamen dengelenir ve psikolojik, fizyolojik semptomlar tamamen ortadan kalkar)
3.GAPS Diyetinden çıkış (Bağırsak florası, duvarı ve epitel dokusu tamamen iyileşmiştir ve GAPS Protokolü doğrultusunda diyetten çıkılır)
*Dr.McBride GAPS kitabindan derlenmiştir.

Dr.H.Hüsnü EREN