ATATÜRK 89 yıl önce Dinardaydı

12 Mart 2019 Salı günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Dinar'a gelişinin 89. yıl dönümü etkinliklerle kutlanarak onu saygıyla anacağız.

Yapılacak Programa her yıl olduğu gibi Kaymakam, Belediye Başkanı, Garnizon Komutanı, Adliye, Emniyet personeli, siyasi parti temsilcileri, kurum ve kuruluşların amir ve müdürleri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katılması beklenmektedir.Geçtiğimiz yıllarda yapılan etkinliklerde katılımların da böyle olacağı beklenilmektedir.

Tören: Dinar Tren Garı alanında toplanan protokol ve vatandaşlar, bando eşliğinde Hükümet Konağı önüne kadar temsili bir yürüyüş gerçekleştirilerek. Yürüyüş sonrasında çelenk programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması sonrasında konuşma ve ya konuşmalarla yapılarak program sona erecek.

89 Yıl önce Atatürk yurt gezileri sırasında Dinar'a iki defa gelmiştir. 1930 yılının mart ayında Antalya'dan Afyon'a giderken Dinar'da bir süre istirahat etmiş ve toplanan halkla sohbet etmiştir.

Araştırdığım kaynaklarda Atatürk'ün İzmir-Afyon Seyahati İzmir’den 5 Mart 1930 talihinde başlamıştır. Atatürk 6 Mart günü Isparta’ya gelir. Burada bir konuşma yaparak yemek yer ve Burdur'a geçer Burdurlulara Antalya dönüşünde uğrayacağını belirtir. Antalya'da halka hitap ederek çevre incelemelerini ya­par. Antalya'da 5 gün kaldıktan sonra 12 Mart 1930 günü saat 12.15 de Burdur'da istirahat ederek halka hitap eder saat 14.30/15.00 arasında Dinar'a girerler. 12 Mart 1930 ATATÜRK Dinar’dadır. O yıllarda şimdiki Isparta caddesindeki yoldan dinara otomobillerle giren kafileyi istasyondaki Hükümet konağı önünden belediye önündeki meydanlıkta karşılayan halk tarafından büyük bir sevgi göste­risiyle karşılanır. Dinar ekâbiri başlarında Menzil Müfettişi ve Atatürk'ün yakın dostu, silah arkadaşı ŞEMSETTİN BEY (ŞENER)karşılar ve kol kola belediyeye girerler. Atatürk Belediye önünde halka bir konuşma yapar. O yıllarda yan yana olan Halk evi ve Adliye binasına girer. Daha sonra Ulu cami yanında bulunan Türk ocağı binasına giderek yetkililerle görüşür. Türk ocağı önünde onu karşılayan Dinar Gençler birliği sporcuları ile konuşur. O za­manın Belediye başkanı Şemsettin ŞENER’E "Şemsettin bey, bu gençlerin elinden tutun ve spor dallarını genişletin, Kaymakamda yardımcı olsun "diyerek bir saate yakın bir zaman Dinar'da kalan ATATÜRK, Afyon'a hareket eder.

Atatürk Dinar'dan iki defa trenle geçmiştir. Bu ziyaretlerinin kesin tari­hini tüm araştırmalarıma karşın öğrenemedim. O zamanlar yaşayan dede ve ninelerimizden birkaç kişiyle görüştüğümde bazıları ATATÜRK’ÜN 1931,Bazıları da 1935 yılında trenle geçtiğini o zamanlar ilkokulda olduklarını ve okulca istasyonda onu geç vakitlere kadar beklediklerini halkın büyük tezahüratla karşıladıklarını söylemişlerdir. Bir canlı kaynak ise Atatürk istasyonda Şemsettin beyi göremeyince sormuş ve onun gel­mesini bekleyerek görüştükten sonra gittiğini belirtmişti. ATATÜRK’ÜN trenle geçtiği yılların ayı ve günü öğrenilmedi. Ancak kaynak kişilerden birçoğu beklerken üşüdüklerini hatırlayıp muhtemelen kış ayı olduğunu söylemişlerdi. Ancak arabayla gezisi kesindir ve her yıl Isparta ile Bur­dur'da onun gelişinin yıldönümleri kutlanmaktadır. ATATÜRK’ÜN Di­nar'a gelişinde o günleri yaşayanlarda büyük bir İZ bırakmıştır. Yukarıda gördüğünüz Atatürk’ün Dinar ziyareti sırasında Halkevi önünde çekilmiş fotoğrafı Kaymakamlık ve belediye başkanı makamlarında büyütülmüş olarak sergilenmektedir.