ALTIN ŞEHİR DİNAR’DAN- MARKA ŞEHİR DİNAR’A

6. ULUSLARARASI MARSYAS KÜLTÜR, SANAT VE MÜZİK FESTİVALİ

Dinar, Türkiye’de pek çok ilin başaramadığı, uluslararası bir festivale 14-18 Mayıs tarihleri arasında 6. Kez ev sahipliği yapacak.  “Festival Kitapçığı” ile “Festival Programı”nın muhtevasından bu yıl Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festival’inin geçmiş yıllarda olduğu gibi; çok yoğun ve başarılı geçeceği ve beğeni kazanacağı anlaşılmaktadır.

 

Bu festival geçmişte Altın Şehir olarak isim yapan; civar ilçe ve iller arasında haklı bir şöhrete ulaşan Dinar’ı yeniden ayağa kaldıracak, ilçe halkını ortak amaç ve değerlerde buluşturacak olan bir fırsattır. Olaya dar pencereden bakmamalı ve bu etkinliği gerçekleştirmek için harcanan bütçeyi fuzuli bir yatırım olarak görmemelidir. Kültür değerleri bir toplumu, bir milleti ayağa kaldıracak; ekonomik ve sosyal zenginliğin önünü açacak ve bu zenginlikleri ebedileştirecek en önemli etmendir.

 

Dinar Belediyesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi çok kısıtlı bütçeyle, bu festivalle; ilmi sempozyumları, yerel panelleri ve belgeselleri, son derece zengin müzik konserleri ile gerçekten bir kültür ziyafeti vermektedir.

 

Bu festivalin başarılı olmasının temel unsuru; Dinar Belediyesi’nin hiçbir fedakârlıktan kaçınmamasının yanında, Kocatepe Üniversitesinin saygın bir üniversite olarak işi ciddiye almış olmasıdır. Bu yüzden Dinar Belediye Başkanı Sayın Saffet Acar ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Sayın Mustafa Solak’ın kurumsal başkanlığı altında görevlerini hakkıyla ve başarıyla yapan tüm görevlileri kutlamalıyız.

 

Bir kısım hemşehrimiz bizim bu ifadelerimizi yadırgayabilir. Böyle bir festivalin maddi yararı ne, müşahhas getirisi ne, diye düşünebilir. Oysa ekonomik bakımdan güçlü olmayan milletler, çeşitli sıkıntılar yaşayabilir ve ileri bir tarihte ekonomik zenginliğe ulaşabilirler. Ancak kültürel değerler bakımından fakir milletler, ya da kültürel değerlerini kaybeden toplumlar bir daha ayağa kalkamayacak şekilde silinir giderler.

 

Dinar’ın yeniden ayağa kalkmasını isteyen her hemşehrimiz, uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivali’ne dikkat kesilmeli, yakından ilgilenmeli ve içeriği çok dolu ve yararlı olan her etkinliği imkânları ölçüsünde takip etmelidir.

 

Bu yıl Belgesel’de Dinarlı Halk Şairi Süleyman Uysal işlenmektedir. Halk şairi olarak Süleyman Uysal hem tanıtım, hem kültür zenginliğimizdir. Yerel değerlerimizin öne çıkarılması Dinar’ın öne çıkarılması ve tanıtılması demektir.

 

Sempozyum sunumları Dinar’ın tarihi, kültürel değerleri ile ilgili olacaktır. Bu da Dinar’ın değerlerinin ortaya çıkarılması ve yeni yetişen gençlere tanıtılması açısından son derece önemlidir. Panel konusu da Dinar’la ilgilidir ve Altın Şehir Dinar’dan sonra Marka Kent Dinar olmanın gerekliliği paylaşılacaktır.

 

Toplumumuz şarkı, türkü ve oyunlarla duygulanır ve kendini bulur. Bu değerler eğlence aracı olmanın ötesinde kültür aktarımı yapan değerlerdir. Türkülerimiz, şarkılarımız bizi millet olduğumuz günden beri ayakta tutan değerlerimizdir. Festivalin birbirinden değerli sanatçıları; Türk halk Müziği ve Türk Sanat Müziği konserleri ile bizlere unutulmayacak haz ve duygu zenginliği yaşatacaklardır.

 

Hemşehrilerimiz mutlaka bir festival programı temin etmeli ve Dinar’ın yüz akı olan bu etkinliklere koşulmalıdır. Bunu, sadece bir sanatseverlik algısı ile değil, Dinarlılık şuuruyla yapılmalıdırlar. Bu bir fırsattır. Dinar adına, güzellikler adına, yerel değer ve kültürümüz adına bu fırsat değerlendirilmelidir.

 

Bu vesileyle Dinarlıya yeni bir sanat şöleni yaşatacak olan Belediye Başkanımız Sayın Saffet Acar’a ve belediye görevlilerine; Afyon Kocatepe Üniversitesi Sayın Rektörüne, AKÜ Konservatuarı Müdürü Sayın Uğur Türkmen’e ve görevli akademisyenler ile tüm sanatçılara teşekkür ederim.