AKÜ’den Açıklama..

AKÜ Rektörlüğünden gelen açıklama;

İnternet ortamında yayın yapan www.afyonzafer.net isimli sitede 11.07.2018 tarihinde Kemal HORZUM tarafından yazılmış “Rektör Atamaları…” başlıklı bir köşe yazısı yayınlanmış ve içeriğinde; üniversitemiz personeli iken kamu görevinden ihraç edilen bir personel (S.K.) ile bağlantı kurularak üstü kapalı şekilde üniversitemiz aleyhine ifadelere yer verilmiş ve yazının genel maksadına uygun biçimde üniversitemiz ile FETÖ/PDY/Terör Örgütü arasında bağlantı kurulmaya çalışılmıştır.

15 Temmuz 2016 Darbe Kalkışması ardından tüm ülkemiz genelinde ve üniversitemizde yaşanan FETÖ/PDY/Terör Örgütüne karşı başlatılan güçlü ve yoğun mücadele akabinde önemli bir başarı sağlanmış, kamu kurum ve kuruluşları başta gelmek üzere toplumun her kademesine sızmış olan örgüt mensuplarının hızlı bir şekilde ve hukuk devleti prensibinden taviz verilmeden tasfiyesi sağlanmıştır. Bu süreç içerisinde üniversitemiz; gecikmeksizin harekete geçen ve örgütle mücadele kapsamında kurumsal organizasyonunu profesyonel bir biçimde sağlayan başlıca üniversitelerden biri olmuştur. 667 ve 668 sayılı KHK düzenlemeleri ve YÖK Başkanlığının yetkilendirme yazıları ile yükseköğretim kurumlarında/üniversitelerde çalışan akademik ve idari personeller hakkında yürütülecek FETÖ/PDY işlemlerinin üniversiteler tarafından bizzat yapılacağı, işlemler neticesinde elde edilen bilgi ve belgelerin karar verilmek üzere YÖK Başkanlığına gönderileceği belirlenmiştir. Bu yetki doğrultusunda üniversitemiz nezdinde 4 ayrı alt komisyon ve bu komisyonlardan elde edilen bilgi ve belgeleri tekrar incelemek üzere bir üst komisyon oluşturulmuş, tüm bu incelemeler sonucunda varılan kanaat ve elde edilen bilgi ve belgeler rektörlük makamı aracılığı ile YÖK Başkanlığına tevdi edilmiştir. Komisyonlarımız tarafından inceleme ve değerlendirme işlemleri sistemli bir şekilde yürütülmüş ve somut veri entegrasyonu oluşturabilmek için MİT Müsteşarlığı, Valilik Makamı, Başsavcılık Makamı, Emniyet Müdürlüğü ile diğer adli ve idari kurumlara bilgi-belge talepli yazılar yazılmıştır. Bu süreçte kişiler hakkında her hangi bir keyfiliğe mahal verilmemiş, mer’i hukuk kuralları dairesinde hareket edilmiştir. Üniversitemizin bu süreçte tesis ettiği tüm işlemler; fiziki ve elektronik ortamda bulunan dosyalarında mahfuz olup söz konusu işlemlerin şeffaf, hukuka uygun ve sağlık yürütüldüğünün açık ispatıdır.

Köşe yazısına konu yapılan ve bir dönem üniversitemiz personeli olan (S.K.) hakkında FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu bilgisi üzerine inceleme başlatılmış, eş zamanlı şekilde görevinden uzaklaştırılmıştır. İnceleme ve Değerlendirme işlemlerini yürüten görevli komisyonlar tarafından adı geçen personelin ve diğer kurum çalışanlarının bilgisine başvurulmuş, adli ve idari kurum ve kuruluşlardan kişi hakkında bilgi talep edilerek FETÖ/PDY/Terör Örgütü ile mensubiyet, üyelik, irtibat ve iltisak durumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Tüm bu işlemler tesis edilirken her ne kadar hızlı hareket edilmeye gayret edilmiş ise de konunun ciddiyeti ve kişiler hakkında farklı kurumlardan bilgi edinilmesi gereği doğrultusunda yapılan yazışmalar kısa sürede işlem yapılamamasına yol açmıştır. Bu durum öngörülerek 657 sayılı Devlet Memurları kanununda belirli bir süreyle sınırlı olan açığa alma işlemi hakkında 675 sayılı KHK ile düzenleme yapılmış ve süre sınırlaması kaldırılmıştır. Köşe yazısında yer verilen personel (S.K.) hakkında görevli komisyonlar eliyle yürütülen inceleme ve değerlendirme işlemleri titizlikle gerçekleştirilmiş; sonucunda FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu sonucuna varılarak bu yönde komisyon raporu tanzim edilmiştir. İşbu komisyon raporu ve dosyası kül halinde rektörlük makamı aracılığı ile YÖK Başkanlığına tevdi edilmiştir. Köşe yazısında ayrıca adı geçen personel hakkında başlatılan ve sonuçlandırılan savcılık soruşturmasına atıf yapıldığı görülmektedir. Ancak yukarıda da değinildiği üzere üniversite personelleri hakkında yapılacak soruşturma işlemlerinde üniversiteler ve YÖK Başkanlığı yetkili olup idari nitelikte olan bu süreç; savcılık makamları ve mahkemeler eliyle gerçekleştirilen adli işlemlerden bağımsız bir şekilde ve farklı yasal düzenlemeler çerçevesinde yürütülmektedir.

Köşe yazısında; “İdare tepeden tırnağa Fetö’cü olunca…” ifadesine yerverildiği görülmektedir. Taraflı ve herhangi bir belgeye, gerçeğe dayanmayan, yalnızca okuru yönlendirmeye yönelik bu ifade ile üniversitemiz nezdinde FETÖ/PDY/Terör Örgütüne karşı yürütülen mücadele ve sonucunda tesis edilen işlemler yok sayılmakta, bu süreçte her türlü sorumluluğu alarak görev üstlenen idareciler haksızca töhmet altında bırakılmaktadır. Gizli örgüt mantığı ile devletimizin her kademesinde görev almış kişilere karşı örgüt zihniyetinden ve işleyişinden haberdar olmayan kurum yöneticileri ve çalışanlarının hedef alınması hakkaniyete aykırı olduğu gibi şüphe uyandırıcı bir faaliyettir. Nitekim üniversiteler arasında en başarılı mücadele örneğini sergileyen üniversitemizin hala hedef alınıyor olması ve karalanmaya çalışılması anlaşılır değildir.

Kamuoyumuzun doğru bilgilendirilmesi amacıyla AKÜ Rektörlüğü tarafından bu açıklamanın yapılması ve www.afyonzafer.net isimli sitede yazının yer verildiği aynı köşede yayınlanması talebinde bulunulması uygun görülmüştür.

AKÜ REKTÖRLÜĞÜ