Zafer Kalkınma Ajansı En Başarılı Ajans Seçildi

Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2021 yılı 4. Yönetim Kurulu Toplantı Vali Gökmen Çiçek Başkanlığında bugün gerçekleştirildi. Vali Gökmen Çiçek ajansın en başarılı ajans seçildiğini bildirdi.

Vali Gökmen Çiçek, toplantıda yaptığı konuşmada:

“Sayın Valilerim,

Sayın Başkanlarım,

Zafer Kalkınma Ajansının 2021 yılı 4. Yönetim Kurulu Toplantısı için bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Bugünkü toplantımızda görüşeceğimiz gündem maddeleri:

1) 2021 Yılı PTÇ (TAİDEP) Değerlendirme Sonuçları

2) 2022 Yılı Çalışma Programı ve Bütçe Çalışmaları

3) Yönetim Kurulu Başkan ve Başkan Vekilliği Değişikliği

4) İki Toplantı Arası Ajans Faaliyetleri

5) 2021 Yılı Mayıs ve Haziran Ayları Gelir ve Gider Cetvelleri

İlk gündem maddemizde Bölge kamuoyu ve paydaşlarımızın yakından takip ettiği 2021 yılı proje teklif çağrılarının değerlendirme sonuçlarını ele alacağız. Bildiğiniz üzere 15 Mart 2021 tarihinde Turizm Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı adıyla 25 Milyon TL bütçeli mali destek programı ilan edilmişti. Bu programa illerimizden 34 proje başvurusu geldi. Mevzuatta öngörülen değerlendirme süreçleri tamamlanmış olup değerlendirme sonuçları Yönetim Kurulu’nun onayına sunulmaya hazır hale getirilmiştir. Biz de mevzuatta Kurulumuza tanınan yetkiler çerçevesinde sonuçları değerlendireceğiz. Sonuçların şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyor, başarılı proje sahiplerini tebrik ediyor ve ilgi gösteren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.

İkinci gündemimizde ise 2022 Yılı Çalışma Programı ve Bütçesi hazırlıklarına başlama faaliyeti yer alıyor. Müteakip toplantılarımızda ise Genel Sekreterlik tarafından hazırlanacak olan 2022 Yılı Çalışma Programı ve Bütçesi’ni detaylı olarak görüşeceğiz.

Bildiğiniz üzere kalkınma ajanslarının karar organı Yönetim Kurulu olup Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi kalkınma ajansının görev alanına giren illerin valileri tarafından 1 (bir) yıl süre ile dönüşümlü olarak ifa edilmektedir. Ajansımızın vizyon ve misyonuna uygun olarak 14.07.2020 tarihinden itibaren çalışmaları yönlendirerek ve gerekli faaliyetlerin icra edilmesini sağlayarak Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüm.

Bu zaman zarfında Ajansımız tarafından Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı’na yapılan başvurular sonuçlandırılmış, bölgemizde alternatif turizm açısından öne çıkan destinasyonların altyapısının geliştirilerek turizmden elde edilen katma değerin artırılması amacıyla 15 projeye 19 milyon TL destek sağlanarak toplam 32,9 milyon TL’lik yatırım yapılması sağlanıyor. Ayrıca mesleki eğitim altyapısının ve kalitesinin geliştirilmesi amacıyla ilan edilen Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında da 27 projeye 11 milyon TL destek verilerek toplam 12,9 milyon TL’lik yatırıma vesile olunuyor.

Her yıl uygulanan teknik destek ve fizibilite desteği çalışmalarına devam edilirken Ajansımız, 2020 yılında Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulan 12 projeden 12’sine de destek almaya hak kazanarak büyük bir başarıya imza attı ve Türkiye’de bu anlamda en başarılı Kalkınma Ajansı seçildi. 2021 yılı dönemi için de projeler Bakanlığa sunulmuştur.

Ajansımız, Şehir Ödülleri Türkiye 2020 kapsamında ulusal ve uluslararası kaynakların bölgeye kazandırılması, Kütahya ve Afyonkarahisar’ın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil edilmesi, yerli ve yabancı yatırımcıların bölgeye yatırımları konusundaki çalışmaları kapsamında gösterdiği başarılarla yılın kalkınma ajansı seçildi. Bunun yanında Ajans uyguladığı “ZAFER-İN: TR33 Bölgesi’ndeki İşverenlerin ve İşçilerin Uyum Yeteneğinin Artırılması Operasyonu” isimli AB projesi ile Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği (EURADA) tarafından da özel ödüle layık görüldü.

Yine Ajansımız bu süre içinde yatırım tanıtımı ve yatırımcı çekme faaliyetleri kapsamında bölgemizde 1.117 firmaya danışmanlık sağlamış olup 70 firmanın yatırım kararı almasına, 892 milyon TL’lik yatırım yapılmasına ve 1.756 kişinin istihdamına destek olmuştur.

Bu çalışmalar; TR33 Bölgesi’nin gelişmesi, istihdamın artırılması, ekonomisinin üst sıralara taşınması adına çok değerli. Benzer bazı özellikleri bünyelerinde barındıran bölge illerimizin her geçen gün yeni yatırımlarla ve Ajansın sağladığı yeni imkanlar ve desteklerle sürdürülebilir bir şekilde kalkınacağına, geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğine inanıyorum. Bu vizyona ilerlerken bizlerle birlikte hareket eden ve uyum içerisinde çalıştığımız Yönetim Kurulumuzun değerli üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum. 14 Temmuz’dan itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenecek olan Kütahya Valimiz Sayın Ali ÇELİK’e başarılar diliyorum.

Son olarak iki Yönetim Kurulu toplantısı arasında Ajansımız tarafından icra edilen önemli faaliyetler ile Mayıs ve Haziran ayları gelir ve gider cetvellerini görüşerek mali durumumuzu değerlendireceğiz.

Toplantımızın bölgemize ve ülkemize hayırlı olması temennilerimle sözlerime son verirken; katılım sağladığınız için teşekkür ediyor, sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.”dedi.

Bu toplantıyla birlikte Yönetim Kurulu dönem başkanlığı 14.07.2022 tarihine kadar Kütahya Valisine geçti.

Editör: Haber Merkezi