Zafer Havalimanı bugün açılıyor
Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerinin hava ulaşımı sorununu çözecek olan Türkiye’nin 4.büyük havalimanı bugün saat 12 de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla hizmete giriyor.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen Zafer Uluslararası Havalimanı, Türkiye nin ilk bölgesel havalimanı olacak. İşletmeciliği, 2044 yılına kadar IC İçtaş Zafer Bölgesel Havaalanı Yatırım ve İşletme A.Ş. tarafından yapılacak olan Havalimanı, toplam 155 milyon Türk Lirası na mal oldu.

Temeli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından atılan Zafer Uluslararası Havalimanı, fonksiyonel yapısı sayesinde iç ve dış hat uçuşlarına aynı çatı altındaki tek terminalden hizmet verecek. Dış hat uçuşu yapacak yolcular pasaport kontrolü sonrası gümrüklü alana geçecek. Yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlayacak Zafer Uluslararası Havalimanı, engelsiz havalimanı özelliği taşıyacak.
İlk resmi uçuş THY seferi olacak

Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerinde, özellikle iş dünyasının sabırsızlıkla beklediği Zafer Uluslararası Havalimanı nın temeli 22 Nisan 2011 de atıldı ve inşaat normal süresinden 10 ay öne çekilerek Kasım 2012 de tamamlandı. Zafer Uluslararası Havalimanı na ilk resmi uçuşu 25 Kasım Pazar günü saat 10.15 te İstanbul Atatürk Havalimanı ndan kalkan uçağıyla Türk Hava Yolları gerçekleştirecek. Açılışıyla birlikte THY ve Pegasus Havayolları nın seferlerine başlayacağı Zafer Uluslararası Havalimanı, yıllık 2 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Zafer Uluslararası Havalimanı, 3 bin metre uzunluğu ve 45 metre enindeki pisti, taksi yolu ve 5 uçak kapasiteli apronuyla her türlü hava şartında güvenli ve emniyetli iniş kalkışlar yapılmasına imkan sağlayacak. Havalimanı, tüm donanımı ve altyapısıyla uluslararası havalimanı standartlarında bulunması gereken bütün hizmetleri sunuyor olacak.

Toplam 3 milyon 700 bin metrekare arazi üzerinde yer alan ve 27 bin metrekare kapalı alanı olan Zafer Uluslararası Havalimanı nda iç ve dış hatlar terminalleri faaliyet gösterecek. 19 check-in kontuarı, 4 biniş kapısı, 8 pasaport bankosuyla hizmet verecek iç ve dış hatlar terminalleri toplam 17 bin 600 metrekare alana sahip olacak. Yüzde 100 bagaj taramalı güvenlik sistem ve teknolojileri ile donatılan Zafer Uluslararası Havalimanı nda, 4 bagaj alım bandı, yeme-içme üniteleri ve duty-free mağazaları yer alacak. İlk yardım merkezi, bebek bakım üniteleri, yöresel ürünlerin satışa sunulduğu mağazaların bulunacağı havalimanında araç kiralama ofisleri ve banka şubesi de açılacak.

Kütahya nın Altuntaş ilçesinde Kuyucak mevkiinde yer alan Zafer Uluslararası Havalimanı, Kütahya nın yanı sıra Afyonkarahisar ve Uşak illerine de hizmet verecek ve özellikle termal kaynak yönünden Avrupa nın ikinci ve dünyanın da yedinci önemli merkezi olan bölgede bulunmasıyla turizm potansiyelinin değerlendirilmesinde etkin bir rol oynayacak.
Editör: Haber Merkezi