Yusuf Ulutürk, AFJET’in yatırımlarını anlattı 

Karahisar Tv’de yayınlanan Yerel Gündem programı AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk’ü konuk etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulutürk, son birkaç yılda AFJET olarak atılama geçtiklerini söyledi. 2010 yılında hızlı bir şekilde yatırım atağına geçtiklerini söyleyen Ulutürk, 3 yıl içersin de 32 kilometrelik ısıtma hattını komple değiştirdiklerini ifade etti. Şu an için yaklaşık 15 bin abonelerinin bulunduğunu söyleyen Ulutürk, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Şirket 1994 yılında kuruldu ama 1996 yılında fiili olarak ısıtmaya başladı. 4 bin 500 aboneye birkaç yıl içinde yükseldi. 1996 yılından itibaren AFJET’den daha fazla yararlanmak için girişimler gelişimler yapıldı. Daha önce sadece 4 bin 500 konuta hizmet veren jeotermal hatta farklı yerlerde sıkıntılar oluşmaya başladı ve değişimi gerekti. 2010 yılında hızlı bir çalışma başladı ve geliştirme yenileme projeleri başladı. Isıtma hattı 32 km’lik bir hattı ve 3 yıl içerisinde değiştirildi. Abone sayısının artırılması gerekiyordu. Finansal yatırımlara kaynak sağlanması için bu gerekliydi. Dumlupınar Caddesi ve Kasımpaşa gibi mahallelerimiz ısıtma sistemine katıldı. Eski ve yeni bölgenin toplam abone sayısı 8 bin oldu. 2011 yılı içerinde 96 yılından beri abonemizin alt yapısı tamamen değişti. Burada belediye başkanımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. 2012 yılında AFJET 15 bin abonesi olan mühendislik yapısında Türkiye’nin birinci şirketi olan bir hal almıştır. Abone sayısı olarak da İzmir jeotermalden sonra ikinci sıradadır. Sadece konut ısıtma yapan bir firma olmanın dışında turizm konusunda bunu nasıl kullanırız diye düşündük ve 178 km’lik bir hat olarak Oruçoğlu otelden bu tarafa bütün otellerimize bir hat çekildi. Şirketin birçok alanda yatırımları var seralar, çamaşır kurutma meyve kurutmaya kadar birçok alanda kullanılıyor” dedi.
“AFJET SUYU İÇME SUYU KADAR TEMİZ HALE GELDİ”
Afyon Jeotermal olarak yaptıkları alt yapı yatırımlarından sonra şehir içinde dolaşan suların içme suyu kadar temiz hale geldiğini kaydeden Ulutürk, konuşmasına şöyle devam etti; “Şehirde iki ayrı sistem var birincisi kapalı devre şehir ısıtmasında kullanılan bir sistem ikincisi turizm hattıdır. Özellikle rezervuarın olduğu yerde Gecek’lerde 130 derece bir değer var. 135 derece çıkan suyun içindeki çeşitli gazları ve maddeleri çökerttikten sonra 96 dereceye düşüyor suyun sıcaklığı. Bu düşüş tamamen atmosfer basıncından kaynaklanıyor. 96 derce olarak eşanjöre giriyor. Oradan 50- 55 derece çıkan su kapalı devreye gidiyor. Binalarımızın altında eşanjör olursa evlere 75 dereceye kadar su basabiliyoruz. İlk kurulduğunda su Gecekler’den buraya gelip daha sonra oraya kadar geri gidiyordu. Bu sistem hatta kabuklaşma gibi sorunlar meydana getiriyordu. Biz kapalı devre sistemini yaptıktan sonra şehirde dolaşan su içme suyu gibi tertemiz bir su dolaşır oldu.  Otellere verdiğimiz su başka bir kuyudan tedavi amaçla da kullanıldığı için tamamen jeotermal olarak veriliyor. Şu anda 17 üretim kuyusu var. 5 gözlem kuyumuz 4 tanede re enjeksiyon kuyumuz var. Toplamda 26’ya yakın kuyumuz var. Bunu otuzun üzerine çıkarmaya çalışıyoruz. Otellere giden su 95 derece olarak oraya kadar gidiyor bunu 65 dereceye kadar binaların ısıtmasında kullandıktan sonra 50 dereceye kadar havuzlarını ve duşlarını ısıtıyorlar. 50 dereceye kadar soğuyan suyu havuzlarda kullanıp fazlasını bize gönderiyorlar bizde bu suyu toprağa Gecek’ten geri veriyoruz. Türkiye’de ilk kez böyle bir sistem kullanılıyor. Dünyada ve Türkiye’de bu proje birincilik almıştır. Çeşitli illerden de ziyaretler oluyor” dedi.
“HEDEFİMİZ JEOTERMALLE ELEKTRİK ÜRETMEK”
AFJET olarak hedeflerinden de bahseden Ulutürk, jeotermal enerjinin milli bir enerji olduğunu bu enerjiyle elektrik enerjisi üretmek istediklerini söyledi.
AFJET’in abonelik sistemlerine de değinen Ulutürk, kullandığın kadar öde sisteminin en mantıklı sistem olduğunu bu sistemin vatandaşın bütçesine katkı sağladığını ifade etti. Ulutürk, “AFJET’in uyguladığı 2 çeşit abonelik sistemi var. Bir tanesini sabit değerden metrekare oranına göre değerlendirme. Diğeri ise şirketimizin Türkiye’de ilk defa uyguladığı kalorimetre sistemine göre fiyatlandırma var.  Siz eğer bir bedeli 12 aya bölün bana sabit değerden derseniz 12 ay ödemek zorundadır vatandaşımız.  Sabit 100 lira 50 lira metrekaresine göre ayarlıyoruz.  Ama diyorsanız ben yaktığım kadarını ödeyeyim diyorsanız kalorometrik sisteme geçmelisiniz.  Kaloremtlik sitemde ne yakıyorsanız onu ödüyorsunuz.  Şuan da isteyen herkes bu siteme geçebiliyor. Maalesef sabit değerden ısınan vatandaşlarımız tasarruf etmiyorlar. Ya da tasarruf etmek istemiyorlar.  Buna gerek duymuyorlar.  Hem enerji verimliliğine göre paylaşım yönetmeliğine göre en geç 2016 yılında vatandaşlarımız özellikle 2 bin metrekareyi geçen site dâhilindeki yerlerin merkez ısıtma sistemine geçmeleri gerekiyor. 100 metrekareevin şuanda 1 metrekaresi 1 liradır. Buna göre100 metrekareiçin 12 ödüyorsak yılda bin 200 lira ödüyor.  Eğer iz bunu kaloremetrik fiyatlandırırsanız yüzde 30 karı var. Bazı vatandaşlarımız yüzde 50 kar ediyor.  600 liraya şuanda kahraman mahallesinde 430 liraya 1 yıl ısınan vatandaşlarımız var. Benim vatandaşlara tavsiyem kalorometrik sisteme geçsinler” şeklinde konuştu.
“HER BANKAYLA ANLAŞMAMIZ VAR”
Fatura ödemeleri konusuna da değinen Ulutürk, her bankayla anlaşmalarının bulunduğunu, buna istinaden belediyede ve AFJET binasının alt katında veznelerinin bulunduğunu buralardan vatandaşların rahatlıkla faturalarını ödeyebileceklerini ifade etti.
Afyonkarahisar’da bulunan termal su kalitelerinin aynı olup olmadığı sorusuna da cevap veren Ulutürk, mineral bakımından incelendiğinde Gazlıgöl suyunun en kaliteli su olduğunu sözlerine ekledi.
 
Editör: Haber Merkezi