Yurdunuseven,“Yaşlılarımıza sahip çıkıyoruz”

AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven yaşlılar haftası nedeniyle bir basın açıklaması yaparak AK Parti hükümetlerinin yaşlılar için verdiği hizmetleri anlattı. Yaşlılara verilen hizmetlerin birçoğunun ilk kez AK Parti hükümetleri döneminde uygulamaya geçtiğini anlatan Yurdunuseven “yaşlılarımıza sahip çıkıyoruz” dedi.

Yaşlılar haftası nedeniyle AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven basın mensupları ile biraraya geldi. AK Parti’nin yaşlılarımıza verdiği hizmetler hakkında bilgilendirme yaptı. Toplantıya Sosyal Politikalar Başkanı Davut Yılmaz ve İl Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Kocaşaban da katıldı.

“Yaşlılarımıza evlerinde huzurla bakılıyor.”

Toplantıda konuşan Yurdunuseven, “Yaşlılarımıza evde bakım hizmetini ilk kez 2007 yılında başlattık.Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devamettirmede zorluklar yaşayan, yetkili hastanenin sağlık kurulundanağır engelli raporu olan yaşlı ve engelli tüm vatandaşlarımızın kendievlerinde bakım hizmeti alabilmesini sağladık. Evde Bakımiçin ayırdığımızbütçeyi120 katına çıkardık. Bu uygulama ile yaşlımız; istediğikişinin evde kendisine bakmasınıtercih edebiliyor. Refakatçi olarakbelirlenen kişinin ücreti devlettarafından karşılanıyor. 2007yılında başlattığımız evde bakımhizmeti için 113 bin yaşlımıza bakanrefakatçilere toplam 43,4 Milyon TLbütçe ayırırken; 2016 yılında burakamı 481 bin refakatçiye ve5,38 Milyar TL’ye çıkardık” dedi.

İlk kez evde sağlık hizmeti uygulamasını başlattık

Sağlık hizmetlerini yaşlılarımızın ayağınıza götürdüklerini söyleyen Yurdunuseven konuşmasın şöyle devam etti: “Tüm yurtta ilk kez evde sağlık hizmetinibaşlattık. Evde sağlık hizmetini 81 ilde, 915birim 1.111 araç ve 4 bin 605 personel ilesunuyoruz.İlk kez Palyatif Bakım Merkezleri kurduk. Aynı zamanda “destekleyici bakım” olarak daadlandırılan, yaşamı tehdit eden hastalıklarakarşı hastanın ve ailenin; fiziksel, psiko-sosyalgereksinimlerinin karşılanması yoluyla, ağrınınönlenmesi ve hafifletilmesine, yaşam kalitesininartırılmasına yönelik uygulamaların yer aldığıPalyatif Bakım Merkezlerini kurduk. 2017 yılısonu itibariyle kamuya bağlı hastanelerimiz bünyesinde toplamda 3 bin 335 yataklı, 196Palyatif Bakım Merkezimiz bulunuyor.”

Yaşlı yaşam evleri projemizi hayata geçirdik

Yurdunuseven, “Huzurevine kabul koşullarını taşıyıp, yaşlı yaşam evlerindekalmayı tercih eden yaşlılarımızın sosyal çevredensoyutlanmadan, yaşam standartları yükseltilerek ev ortamında(apartman dairesinde veya müstakilevde) yaşamalarını hedefledik.Bu vesile ile “Yaşlı Yaşam EviProjesi”ni 17 Ağustos 2012 tarihindebaşlattık.Uygulamayı her odada 1 kişi kalacakşekilde bir evde ortalama 3-4; enfazla 6 yaşlımızın kalmasına olanaksağlayacak şekilde tasarladık. 2016 EylülAyı itibarıyla44 Yaşlı Yaşam Evimiz,158 kapasite ile hizmetvermektedir” diye konuştu.

65 yaş üstü aylığını ”8,4 katına” çıkardık

“Yaşlılarımıza destek bizden” diyen Yurdunuseven şöyle konuştu: “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç,Kimsesiz ve GüçsüzVatandaşlara Aylık bağlanmasıhakkındaki kanunda önemlideğişiklikler yaptık. Bu düzenleme ileimkânları yetersiz ve bakacak kimsesiolmayan yaşlılarımıza aylık bağladık.Yaptığımız değişiklik sayesinde yaşlıvatandaşlarımız, çocuklarıyla birlikteikamet etse bile söz konusu aylıktanfaydalanmalarını sağladık.”

Maaş kuyruklarında çekilen çileye son verdik

Yurdunuseven, “PTT Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığıarasında imzalanan protokolle ilk defa 2011 yılında yaşlılarımızaverilen maaşları, talep etmeleri halinde yaşadıkları evdealabilmelerini sağladık.2016 yılı itibari ile 12 Milyon 599 binvatandaşımıza evde maaş ödemesi yaptık.PTT ile Evde Ödeme için en yakın PTT Şubesine başvuru yapılabileceğigibi; e-Devlet üzerinden de başvuru yapmak mümkündür” dedi.

Yaşlılarımıza ücretsiz ulaşım sağlıyoruz

“65 yaş üstü vatandaşlarımız artık şehiriçi ulaşım ücreti ödemiyor” diye konuşan Yurdunuseven, açıklamasında “1 Ocak 2014 tarihinden itibaren, Türkiye genelinde65 yaş üstü vatandaşlara, belediye otobüsleri veözel halk otobüslerinde serbest kart uygulamasınıgetirdik ve şehir içi ulaşımdan ücretsizfaydalanmalarını sağladık.TCDD Genel Müdürlüğü bünyesindeki düzenlemeile tren biletlerinde 60 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza%20, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza ise%50 indirim uygulamasını hayata geçirdik” ifadelerine yer verdi.

Her mekân yaşlı dostu oluyor

Mekânlarda standartları iyileştirerek yaşlılar için hayatıkolaylaştırdıklarını anlatan Yurdunuseven, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki mevzuat düzenlemelerimiz,yerel yönetimler, kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın katılımlarıyla,ortak alanları yaşlı ve engelli kullanımına uygun hale getirdik.Bu kapsamda bina ön giriş, ön bahçe, park, asansör, yürüme yolları vekaldırım gibi ortak alanları yaşlı kullanımına uygun olarak düzenledik” dedi.

Üniversitelerde yaşlı bakım programları açtık

Yurdunuseven eğitim yatırımlarına da dikkat çekerek şöyle konuştu: “Yüksek Öğretim Kurumu bünyesinde 109’dan fazla Yaşlı Bakımı Ön Lisans Programı açtık.Ülkemiz genelinde Geriatri bilim dalı sayısı 31’in üzerindedir. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yaşlı refakatçisi kursları açtık. Kurslarda 2016 yılı sonu itibariyle 4 bin 200 kişi sertifika almaya hak kazandı. Böylece yaşlı vatandaşlarımıza profesyonel hizmet verecek olan personellerin yetişmesini sağladık.”

Huzurevlerimiz artık daha konforlu

Öncelikli olarak yaşlıların aile ortamı ve bütünlüğü içerisindebakımlarını hedeflediklerini ifade eden Yurdunuseven konuşmasında, “Bu amaçla evde bakım/refakat hizmetinive Yaşlı Yaşam Evleri uygulamasını hayata geçirmenin yanında,huzurevlerindeki hizmetlerimizi günden güne daha kaliteli ve dahakapasiteli bir şekle dönüştürmeye devam ediyoruz.Kamu ve özel kuruluşlara bağlı 29 bin 350 kişi kapasiteli 357huzurevi yaşlılarımıza hizmet veriyor.Bu çerçevede 2002-2016 yılları arasında huzurevlerinin kapasitesini3 kat artırdık. Durumu acil olan yaşlılarımız sıraya bakılmaksızın derhalkamuya bağlı kuruluşlara kabul edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Kültürel faaliyetlerde büyüklerimizi unutmadık

Yurdunuseven, “Gezici Kütüphane uygulaması ile kitapları,yaşlılarımızın ayağına götürdük.65 yaşını doldurmuş, muhtaçlık kriterlerinitaşıyan vatandaşlarımızın ve birrefakatçisinin Devlet Tiyatrolarından ücretsizfaydalanabilmelerinin önünü açtık.65 yaş üstü vatandaşlarımızın ören yerlerive müzelere ücretsiz olarak girebilmelerini;CD, DVD ve kitap satışlarından %35 indirimliolarak faydalanabilmelerini sağladık” dedi.

Yerel yönetimlerde yaşlılarımız el üstünde tutuluyor

Yurdunuseven, “Yerel yönetimlerde marka olan partimiz, belediyelerimiz nezdinde yaşlıdostu hizmetlerimize tüm hızıyla devam ediyor.Birçok belediyemiz ulaşım, barınma, yemek, gıda yardımı,sosyal-kültürel alanlarda yenilikçi ve etkin hizmetler sunuyor.Yerel yönetimlerimizin sunduğu yaşlı dostu çevre düzenlemeleri,yaşlı dostu parklar, yaşlı yaşam evleri, huzurevleri, ücretsiz ulaşım,konserler, eğlence aktiviteleri, yaşlılar için ücretsiz tatil imkânı veyaşlılar için ücretsiz çay-kahve salonları bunlara örnek sayılabilir” dedi.

Yaşlılarımıza şiddete ”dur” dedik

Yaşlılara şiddete dur dediklerini anlatan Yurdunuseven, kanun değişikliğiyle, 5237 SayılıTürk Ceza Kanunu kapsamında şiddetiçerikli suçların yaşlılara karşı işlenmesidurumunda verilecek olan cezalara artırımın uygulandığını vurguladı.

“Sosyal politikalarda 2023” yaşlılarımıza sahip çıkıyoruz”

Yaşlılarımız için dahaetkin politikalar geliştirmeyi hedeflediklerini anlatan Yurdunuseven sözlerine şöyle devam etti: “ Bu hedefimizdoğrultusunda “Sosyal Politikalarda 2023”toplantılarımızı başlattık. Bu toplantılar kapsamındayaşlılık alanıyla ilgili; akademisyenler, sivil toplumkuruluşları ve medya temsilcileri, Bakanlıklarımızın yaşlılıkalanında uzman temsilcilerinden oluşan bilimsel bir kuruloluşturduk. Kurulumuz belirli aralıklarla toplantılarınadevam ediyor. Hedefimiz yaşlılarımıza daha iyi şartlarda,huzurlu bir yaşam sunmaktır.”

Hasan Celal Güzel’e başsağlığı

Başkan Yurdunuseven son olarak “AK Parti 24. Dönem Ankara Milletvekili Ülker Güzel’in eşi, eski bakanlarımızdan Hasan Celal Güzel’in hakkın rahmetine kavuştuğunu öğrenmiş bulunmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Milli duruşu ile adını gönüllere kazıyan merhuma Allah’tan rahmet, kederli yakınlarına başsağlığı dilerim.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi