Yurdunuseven, TBMM’de Gizemli Şehir Afyonkarahisar’ı Anlattı

Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av.İbrahim Yurdunuseven, TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz alarak Afyonkarahisar’ı anlattı.

Yurdunuseven konuşmasında:

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri;

Memleketim olan Gizemli Şehir Afyonkarahisar hakkında gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Gazi Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.

İlimiz ismini tıpta ilaç yapımında da kullanılan Latincede Opium denilen, M.Ö 2. Yüzyıldan beri Topraklarımızda ekilen Haşhaş bitkisinden almaktadır. Latincede öz su veya kutsal su anlamına gelen Opium zamanla yazılış ve söylenişte değişikliğe uğrayarak ‘’AFYON’’ olarak son halini almıştır. Osmanlı döneminde Karahisar olarak anılan ilimize Afyon kelimesi eklenerek kullanılması 1650 tarihli şer’iyye belgelerinde görülmektedir.

İlimiz İhsaniye ilçesi sınırları içerisinde bulunan Frigya Vadileri'nin önemli tarihi ve kültürel öğelerini bir arada barındıran Ayazini Köyü'nün cazibesini ve kırsal turizm imkanlarını geliştirmekle beraber; kırsal turizm etrafında alternatif turizm faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasıyla, Frigya Vadileri'nde turizmden elde edilen katma değerin ve Vadinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığının artırılmasına katkı sağlayacaktır.

Ayazini Köyü'nde yapılan çalışmalar bölgenin bilinirliğinin artırılması ve turizm acentelerinin tur programlarına dahil edilmesi ile önemli bir destinasyona dönüşmesi hedeflenmektedir.

Ayazini, Emre Gölü ve birçok değerli çalışmaları ile İlimiz Turizmine ivme kazandıran Sayın valimiz Gökmen Çiçek beye teşekkür ediyorum.

Çalışmaların tamamlanması ile birlikte Ayazini Köyü; örnek alınan (Bursa-Cumalıkızık Köyü ve Ankara- Beypazarı) gibi insanların gezip görmeleri ve dinlenmeleri için cazibe merkezi haline gelecektir.

İlimiz Merkezde bulunan ve Beylikler dönemine tarihlenen Ulu Camii ise Anadoludaki döneminin ahşap direkli iki örneğinden birisidir. Depreme karşı yapının sağlam durması amacıyla yamuk plan da yapılan üç girişli taş duvarlı özgün eser gelen ziyaretçileri büyülemektedir.

1455 – 478 - 2020

Afyonkarahisar İline adını veren haşhaş ve Kale gizemli kentin önemli öğelerindendir. Haşhaş ilimizde ilk defa antik Synnada (Şuhut) kentinde basılan bir parada ve Apameia (Dinar) antik kentinde ortaya çıkan mermer lahit üzerindeki betimlemelerde görülmüştür.

Yerden 230 metre yükseklikte andazit özellikli kayaç üzerine bina edilen kale ilk defa Hitit İmparatoru 2. Murşil tarafından Kale yapılmış daha sonra Frigler Frig tapınağı yapmışlar, Roma döneminde ise kale surları üçlü sur sistemi ile güçlendirilmiştir.

Afyonkarahisar İli antik dönemde Frigya Salutaris (Şifalı Frigya) olarak ün salmış, günümüzde de sağlık Turizmi, Seracılık, Elektirik üreticiliği, ısınma gibi çeşitli alanlarda hizmet vermektedir.

Bölgemizde Sandıklı Hüdai, Bolvadin Heybeli, İhsaniye Gazlı göl ve Merkez Ömer - Gecek Havzaları Jeotermal Enerjinin Merkezi konumundadır.

Jeotermal bakımından oldukça zengin olan İlimizde faaliyet gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığından İşletme ve Belediye Belgeli 205 adet Konaklama tesisi bulunmakta olup bunların toplam yatak kapasitesi 27.040 dır. Termalin Başkenti olan Afyonkarahisar son yıllarda Sağlık Turizmi açından önem kazanmıştır.

Antik Dönemden günümüze kadar önemini hiç yitirmeyen ve İlimizin adı anıldığında ilk akla gelen öğelerden birisi de Afyon Mermeridir. İnce kıristalli olması nedeniyle sanatçılar tarafından aranan Afyon mermeri bir sektör olarak Ülkemizi temsil etmektedir.

Roma Döneminde İlimiz İsçehisar İlçesisinde (Docimeion) Güney Afrika'da İtalya'ya kadar daha sonra Avrupa'dan Amerika'ya kadar dünyanın her tarafına ihraç edilmektedir.

Gaziantep ve Hatay’dan sonra UNESCO tarafından ülkemizin üçüncü, dünyanın 36. Gastronomi şehri olarak 31 Ekim 2019 tarihinde ilan edilen Afyonkarahisar, tescilli lezzetiyle gastronomi alanında iddialı bir çalışma yürütüyor.

Afyonkarahisar Gastronomisi denince ilk akla gelenlerden; ekmek kadayıfı, kaymak, lokum, sucuk, haşhaş ve patatesli köy ekmeği gibi ürünler ön plana çıkmaktadır.

Afyonkarahisar’ımızın Gastronomi ve kültürel değerlerimiz alanında toplamda 17 Coğrafi işaret tescili bulunmaktadır.

Hali hazırda tescil bekleyen 16 Adet de başvuru bulunmaktadır

İlimizde Milli Park olarak ilan edilen alanlardan bir tanesi de Sandıklı İlçesi sınırları içerisinde bulunan Koca Yayla Akdağ Tabiat Parkıdır.

Alan içerisinde bulunan yılkı atları ve tokalı kanyon turizm açısından oldukça dikkat çekmektedir. Tabiat Parkı içerisinde konaklamaya yönelik yapılan bungalov evleri ve karavan turizmi önem kazanmıştır.

İlimizde bulunan Eber, Akşehir, Karamık ve Karakaya Gölleri doğal varlıklar olarak dikkat çekmekte, endemik bir bitki olan "eber sarısı" bölgenin tanıtımı açısından önem arz etmektedir.

Selçuklu, Beylikler, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan Kervansaray, Han, Hamam, Medrese, Cami, Mescit, Şifahane, Rasathane, Muvakkithane, Köprü, ..vb. kültürel yapıların yanında sivil mimari yapılar yer almaktadır.

İlimizde Termal Turizm Bölgesi içerisinde kendine özgü mimarisiyle uluslar arası nitelikteki müzelerde aranan gerekli bütün üniteleri içerisinde bulunduran, sürekli ziyaret edilebilecek ve Türkiye’de ilk olarak en son teknolojiyle donatılacak olan Afyonkarahisar Müze ve Kültür Merkezi Kompleksi İnşaatı devam etmekte olup 2022 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.

Siz değerli Milletvekillerimizi ve ekranları başında bizleri seyreden tüm vatandaşlarımızı Gizemli Şehir Afyonkarahisar’ımıza davet ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”dedi.

Editör: Haber Merkezi